Lumbalna punkcija


Doktor sumnja na neku bolest, prepisao vam je lumbalnu punkciju, kakav je to pregled i kako se izvršava.

Šta je lumbalna punkcija?
Lumbalna punkcija je uzimanje uzroka likvora u dom njen delu kičme pomoću jedne igle koja se ubacuje izmedju pršljena L4-L5 ili L3-L4, na mestu gde nema kičmene moždine.

Šta je likvor?
Likvor je sterilna tečnost boje vode (sadrzi vodu 99%) i njegova uloga je da štiti mozak i kicmenu mozdinu u kojoj oni plove. Druga uloga je prednost hranjivih materija centralnom nervnom sistemu kao na primer potasijum, sodijum i proteini.
Likvor je proizveden od strane mozga i obnavlja se više puta na dan. On teče od mozga pa sve do donjeg dela kičme.

Šta se može desiti sa likvorom?
Neke bolesti izazivaju upalu mozdanih ovojnica (menangitis) bolesti koje se ne mogu uociti putem analize krvi ( multipla skleroza, neke vrste polineuritisa) ili ako likvor sadrzi nenormalne proteine koje napadaju nervne mišice.

Čemu služi lumbalna punkcija:

Lumbalna punkcija se može koristiti u dve situacije:

                      pretrazivanje bolesti: potvrditi jednu bolest koja je zahvatila centralni nervni sistem
                      Terapija: ubrizgavanjem lekova (antibiotik ili hemioterapija)ali i anestezije ( carski rez).

Kako se odvija lumbalna punkcija?
Pregled se odvija u bolnici i traje nekih 15. minuta. 45. minuta pre pregleda dobićete lokalnu anesteziju u vidu trasdermnog flastera na samom mestu gde će biti postavljena igla. Ako vam flaster nije stavljen doktor će vam dati inekciju. U nekim slucajevima mozete dobiti anestezijski gaz preko maske koji ce mometnalno smanjiti sve moguce bolove.

Tokom uzimanja uzorka morate biti potpuno mirni. Medicinska sestra će vas smestiti na samom kraju kreveta, u sledećem položaju, kičma savijena unapred sa jastukom u rukama. Ova pozicija olakšava ulazak igle. Druga pozicija može biti u ležećem položaju u fetalnoj poziciji savijenim nogama.

Doktor će napipati mesto izmedju prsljana, daće vam znak kada će ubaciti iglu i poceti sa laganim ubacivanjem. Iz igle će poceti da teče likvor koji će doktor prikupiti pomoću epruvete. Kada završi izvuci će iglu i kao kod vadjenje krvi staviti flaster i pretisniti kako se nebi pojavio hematom. Likvor će biti poslat na analizu.

Da li je pregled bolan?
Pregled je bezbolan i nije opasan. Nažalost strah od igle je veliki tako da se osobe ne opuste totalno sto može dovesti do toga da igla dotakne živac ( isijadicni živac) sto vam moze dati osecaj struje sve do prstiju noge i naravno bol. Recite odmah doktoru, koji će promeniti ugao igle.

Kako se pripremiti za pregled?
Dan pre pregleda bićete smesteni u bolnici, pregled je u vecini slučajeva ujutro. Ponesite sve vaše analize i recite doktoru koje lekove koristite pogotovu ako koristite antikoagulans.

Koji su negativni efekti ?
Najveći strah je paraliza, naravno ne treba se plašiti. Mesto gde će doktor izvesti pregled nije nastanjena kičmenom moždanom, ali postoje mali neželjeni efekti. Vrtoglavica, mučnina, oslabljen vid i glavobolje u stojećem položaju. Ovi osećaji se javljaju u vecini slučajeva kod osoba izmedju 20-40. godina i nestaju oko 24h. Ako u kom slučaju potraju pozovite vašeg lekara.

Savet posle lumbalne punkcije:
Kako bi ste se sto brze povratiti potrebno je piti sto više vode, čak i kad niste žedni sto će pomoći u proizvodnji likvora. Lezite najmanje 2. sata i nemojte raditi nikakvu aktivnost 24h


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages