9. razloga zasto koristiti djumbir

Jedan od najstarijih sastojka svakog jela je djumbir. Koristimo ga u svemu ali da li ste znali čemu on zaista služi? U daljem tekstu saznaćete 10. načina kako koristiti djumbir i kako deluje na nas organizam.

 


1. Djumbir smanjuje nadutost
Ako patite od nadutosti stomaka, čaj od djumbir a vam može itekako pomoći. 
Drugi način je da saznaćete malo parcence djumbir a (ociscenog) ili da ga stavite u kuvano jelo.


2. Djumbir smanjuje bol
Studije nalazu da se uzme malo djumbira čim bolovi pocnu. Djumbir deluje na imflamatorne hormone i smanjuje bol. Neke studije isticu da djumbir može smanjiti bol kod osoba sa artritisom i upalom zglobova.


3. Djumbir smanjuje rizik od tumora
Istraživanja su pokazala da djumbir može imati antikancerogena sredstva. Prema istima, ustanovilo se da je djumbir uspeo da otkloni kancerogene ćelije raka jajnika.


4. Djumbir smanjuje mučninu
Bake to dobro poznaju. Kod dece koje imaju bolest putovanja žvakanje djumbira smanjuje mučninu. Korišćenje djumbira može smanjiti problem sa digestivnim traktom i do 23%. 


5. Djumbir smanjuje šećer u krvi
Istrazivanje je pokazalo da djumbir smanjuje šećer u krvi kod osoba sa dijabetisom tip 2. Pre upotrebe kontrolisite vas šećer i pitajte lekara da li djumbir može da se koristi sa vašim lekovima.
Pažnja: u nekim situacijama djumbir može poremetiti rad insulina. Posavetujte se sa lekarom pre upotrebe. 



6. Olakšava disanje
Kod alergičnih osoba čaj od djumbira sa medom može olakšati disanje. Pogotovu ako osoba pati od alergija. Čaj od djumbira pročišćava grlo i dosajne puteve, pogotovu nos.


7. Pojačava apetit
Pre jela uzmite malo djumbira. Prema istraživanjima djumbir podstiče apetit i olakšava probavu hrane bez nadutosti. 


8. Artritis i djumbir
Prema nekim istraživanjima djumbir smanjuje upalu kod osoba sa artritisom. Kao delitelj Anti inflamatornog dejstva, smanjuje bol i upalu


9. Smanjuje bol tokom menstrualnog ciklusa
Pre početka menstrualnog ciklusa korišćenje djumbira smanjuje bolove koje može izazvati menstruacija.


Pažnja!!!
Svi ovi saveti su bazirani na istraživanjima. Djumbir ne treba preterivati jer može dovesti do loših efekata poput upale usne duplje, sprečavanju koagulacije krvi, kao i lošom interakcijom sa medikamentima. Pre upotrebe posavetujte se sa vašim lekarom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages