Autizam kod dece

Autizam ili najnoviji naziv (poremećaj autističnog spektra, PAS) je grupa autizma koja svrstava svu decu koja imaju neurološke probleme ali i decu koja imaju Aspergerov sindrom.

Šta je Autizam (PAS) 

Autizam ili PAS (Poremećaj autističnog spektra) je neurološki poremećaj koji dotiče vise aspekata u razvoju deteta. Poremećaj dotiče moć komunikacije, razgovor sa ostalima i odnos prema okolini.

Na Balkanu 1 dete od 80 je dijagnostikivano sa  autizmom svake godine. Iako još uvek nije utvrdjen zbog čega, autizam je vise primetljiv kod dečaka nego kod devojčica.

Šta se tacno dešava detetu ?

Autizam je neurološki poremećaj koji napada sam neurološki sistem- mozak, imunološki sistem i biološki sistem. Dete nije u mogućnosti da se slozi s ‘okolinom I komunikacija sa spoljašnjim svetom postaje jako otezana.

Pažnja: Autizam nije psihološka ili psihijatrijska bolest već poremećaj koji usporava cerebralni rad!

Kako prepoznati autizam kod deteta ? 

Deca koja imaju autizam nemaju razliku izmedju njih. Mogu se javiti izuzeci kod nekih deteta kod koga je detektovan autizam: 
  • -       Poteškoća da gleda ljude u oci
  • -       Problem oko hrane ( uvek želi da pije na primer mleko u istoj časi )
  • -       Nepodnošljivost nekih materijala odeće
  • -       Preosetljivost na nekim zvucima, ili detetu nijedan zvuk ne skreće pažnju.
  • -       Odbojnost od fizičkog dodira ( zagrljaj)
  • -       Ponavljanje istih pokreta tela ( tapšanje rukama, ljuljanjem tela)

Kada se javiti lekaru?

Ako mislite da vaše dete pati od autizma, javite se vašem lekaru. Bitno je da objasnite precizno lekaru ponašanje Vašeg deteta. Kako bi potvrdio vaše sumnje, doktor ce vas poslati specijalnom centru za utvrdjivanje autizma.

Šta izaziva autizam ? Zašto moje dete ?

Nazalost uzorak ovog poremećaja još uvek nije poznat. Naučnici su utvrdili da polovina dece sa ovim poremećajem dolazi od nasledstva.

-MMR vakcina i autizam-

Jedan britanski naučnik, Dr Wakefield je rekao da vakcina pospešuje autizam kod deteta. Ova vest je buknula ne samo u Britaniji nego u celome svetu. Kako roditelji nisu vise želeli davati te vakcine deci, počela je pretraga da li MMR izaziva autizam. Posle velikih pretraga, sto u Britaniji sto u inostranstvu, došlo je do zaključka da vakcina nema nikakvih veza sa autizmom. Danas je ovaj doktor okrivljen za sirenje dezinformacija i protiv njega su pokrenute rigorozne mere.

Moje dete je autistično, šta sada ja da radim ?

Poremećaj autističnog spektra je neizlečiv, ali postoje mogućnosti da se dete postavi na pravom putu. Danas postoje centri (ne svugde) koji pomazu deci sa autizmom. Pred sto rade s ‘njima, postoje i različite aktivnosti za stimulaciju koji mogu unaprediti svakodnevan život i deteta i roditelja.

Pedagoški rad sa detetom je ne izbežljiv. On je prvi ključ o postavljanju dijagnoze i poboljšanju života deteta. Pored rada sa pedagogogom strpnja i rad sa roditeljima mora biti takodje uzeta u obzir.
Iako je teško prihvatiti ćinjenicu da dete nije isto kao i sva ostala deca, rad i motivacija kod roditelja mora biti na navećem nivou.


Kako mogu pomoci svom detetu?

Kod dece sa autizmom problem je komunikacija. Potrebno je isključivo radeti na tome, ali bilo bi poželjno obuhvatiti i koncentraciju.

- Pričajte mu što više, postavljajte mu pitanja, nemojte pokazivati da ste tuzni ako vam ne odgovori, ali ga gledajte u oči dok mu pričate, naravno osmehom.
- Dajte mu da crta, neka bude kreativan, crtajte snjim, pokažite mu kako se crta sunce, mesec...
- Budite muzičari, uzmite lonce ako nemate instrumente, neka napravi svoju muziku, a vi pevajte, bice zabavno i vama i njemu.
- Sakrijte jedan predmet, i idite u potrazi za blagom: zajedno...
- Gledajte slike, životinja, cvetova..... Objasnite mu svaku sliku i ono što osećate dok je gledate....

Skrecem vam paznju: Ako je dete nezainteresovano, nema veze,nemojte ga terati. Pokušajte ponovo kasnije.

PAŽNJA!!! Ako je vaše dete, nervozno, gura vas, udara..... STOP! Prvenstveno ne derite se jel time će te ga samo jos vise iznervirati a time nećete nista postići. Reagujte, pokazite da niste srećni onime čime radi! Dignite glas, pozovite ga njegovim imenom, I GLEDAJTE GA PRAVO U OČI.

Neki roditelji prosto dignu ruke i puste decu da reaguju jel misle da je to sasvim normalna pojava kada je reč o autizmu. Naravno da nije, niko u porodici ne treba da trpi nasilje.


1 komentar:

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages