Ljubav na prvi pogled. Kad srce zakuca

Već nekoliko godina nauka podučava naše osećaje : osećaje ljubavi. Prošetajte u tekstu ljubavi i onoga sto se dešava u vašem organizmu kada se zaljubite.


 

Čekajte : idemo ispočetka. Zamislite jednu ljubavnu priču onako kao u bajci : ljubav na prvi pogled, venčanje, deca, i živeti srećno do kraja života. Zar nije malo preterano ? Malo natrpano ? Nije jel život to iščekuje, da se množi i da traje. Naravno vi imate pravo na svoj život i da promenite film kada god želite. Ali znajte da izmedju filmova vaši hormoni se spuštaju kao na toboganu  i uradiće sve samo da bi opet oživeli to osećanje.

Fenomen upoznavanja:Nas mozak

Čim ste se upoznali sa vašim partnerom, vaši organizmi su već izmenili informacije. To je sačuvano od praistorije, mozak ima mogućnost da sazna nešto vise od druge osobe sem da vas obavesti šta je uradio. Prvenstveno kako bi izmenio informacije sa drugim mozgom koji je ispred njega, vas mozak ce poslati informacije pomoću vaših osećajnih organa. Jedan se nalazi ispod vaših pazuha, drugi ispod nosa,, oni ce poslati vazne informacije drugom mozgu koji ce rado prihvatiti te informacije.

Nazalost ova vrsta detekcije vise je razvijena kod zena nego kod muškaraca, zbog toga neke zene odmah zaključuju da li ste bas za njih.

Feniletilamine : Uvećanje euforije

 

I tako odjednom ljubav na prvi pogled se desi. Njegov ili njen osmeh, oci, nešto od jednom probudi neki osećaj u vama. Naježite se, pocrvenite, otkucaji srca se ubrizgaju.

Naravno sve je to lepo ali šta se dešava u organizmu ?

Adrenalin skače na velikom nivou sto vas pokazuje u najboljem izdanju. A ako tako nastavite dolazi do Euforije, to je isti onaj osećaj kada pojedete čokoladu, to je zahvaljujući Feniletilamine koji je dospeo do vašeg mozga i koji vas je totalno obučarao.

Ali nazalost to ne traje jako dugo. Videli ste se, vas mozak je osetio to sto je hteo ali želi još. Vi mu telefonirate, pišete mu poruke, razgovarate, vas mozak je presrećan, opet se oseća moćnim.

Ocitocin : Da vas zaveže za tu osobu

Vase telo vam daje, dopamin, kako bi ste bili srećni. Pa tu je i vazopresine… Ali nešto još bolje vas očekuje, hormon ljubavi : OCITOCIN. Ah taj lepi hormon koji vas vezuje za osobu samo da bi bio siguran da ce uvek dobiti onaj osećaj koji ocekuje. Takodje taj hormon jako radi i kada zena treba da se porodi, kada ma prvo seksualno iskustvo i kada se jao zaljubi. To je jako ženski važan hormon.

Nazalost sve sto je lepo kratko traje. Vremenom svi ti osećaji oslabljuju, nije kao ranije. Vas organizam traži još ali Ocitocin ne pusta on misli da može da se još izvuče.

Zato dragi moji ako želite svom organizmu dati ono što traži à u vezi ste i jako ste zaljubljeni, uključite maštu, stvarajte u vašoj vezi, izmišljajte uvek nešto novo. Osvežavajte redovno vašu vezu i ona ce vam biti jako zahvalna a i pritom trajaće jako jako dugo kao u bajci.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages