Bebina koža: Osetljivi organ

Bebina koza je jako tanka i veoma osetljivi organ . Ovo vam je dobar izgovor da odbacite sve hemijske agresivne kupke koje su odredjene starijima a bebama pružite nežne i blage kupkice koje su napravljene samo za njih. 



Bebina koza mora da se izbori s'velikim brojem nus faktora, njena koza je u normalnim situacijama zaštićena slojem sastavljen od masti i vode, ali kako žlezde koje sekretuju taj sloj su još u razvoju, bebina koza nije toliko zaštićena:  nagla promena temperature, nedovoljna vlažnost u vazduhu, ili sunce... su samo od jednih neprijatelja bebine koze, njena koza mora da ima najbolju i odgovarajuću negu. U ovom blogu saznaće te kako izbegnuti iritacije i crvenilo a sačuvati nežnost bebine koze.

Bebine kupke:

Danas postoji mnoštvo izbora kupki koje stavljaju u nedoumici roditelje koje uzeti. Svake godine sve vise i vise kupki mogu vam se  naći na raspolaganju, a znajući mame one su spremne da iskoriste sve kupke, tako da istraživanjem  dokazano u proseku  mama koristi 7 različitih kupki po detetu, sto znaci 38 različitih hemijskih materija.

"Hemijske materije koje se nalaze u kupkama nisu uvek prilagodljive svim tipovima bebine koze, sto može izazvati nuspojave, od crvenila pa sve do iritacije."

Koristite isključivo kupke specijalno namenjene bebama, bez parfema, sa neutralnim pH-om, bezbojan i hipo-alergican. Sve ove sastojke možete pronaći na samoj kupci.

Kupanje: 

Neke mame kupaju svoje bebe svakodnevno, neke dva puta nedeljno, to je na vama da odlučite. Ako ipak odlučite da kupate bebu dva puta nedeljno, intimni delovi, pupak i svi delovi tela koji se savijaju moraju se prati svakoga dana. Voda mora biti izmedju 32-36 °C à temperatura objekta gde se beba kupa od 21-25°C. Ne bi trebalo držati bebu vise od 10 minuta u vodi inače ce njena koza postati jako osetljiva. Posle kupanja bebu umotati u peškir i osušiti je nežnim dodirima nikako trljanjem, time možete izazvati trenje izmedju peškira i koze sto može dovesti do iritacije.

Nega i higijena intimnih delova:

Ovaj deo je jako sklon iritacijama zbog toga što je stalno u kontaktu sa urinom i stolicom. Urin ima alkalni pH i amonijak, dok stolica sadrži različite bakterije koje mogu naštetiti bebinoj koži.
Pampers je od takvog sastava da i malo vlazan stvara trenje sa bebinom kožom, zato bi trebalo menjati pampers stalno, čak 10 puta na dan.

Hidrirajte bebinu kožu:

Danas na tržistu postoji mnoštvo krema i pomada za hidraciju bebine kože, iako na pakovanju pise da je stvorena za tu namenu, neke kreme ne dozvoljavaju bebinoj kozi da diše, što može uticati loše po njenoj osetljivoj kozi.
Bilo bi dobro koristit baby ulje na bazi bilja, koju koža brzo upija a vasoj bebi daje neznost.

Da li ste znali?

Koža je i više od običnog zaštitnog omotača našeg tela. Ona je i organ. Pored toga što nas štiti od spoljasnjih opasnosti ona služi za komunikaciju i razmenu različitih informacija sa spoljasnjim svetom. U adultno doba postaje najteži organ i meri 3-4 kg.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages