Smrt, Kako objasniti detetu?

Smrt bake ili deke su jednih od prvih kontakta dece sa smrću. Gubitak drage osobe može biti zbunjujući, uznemirujući pa cak i plašljiv za jedno dete. U tom datom trenutku može se osećati ostavljenim, napuštenim. Kod neke dece može se uočiti da se osećaju krvim zbog smrti s ‘izgovorom da su uradili nešto lose ili zabranjeno.




Deca se takodje brinu da li mogu umreti. Predskolci imaju vise strah da ne izgube vas ili nekog dragog u okruženju.
Pored gubitka drage osobe deca se mogu susreti i sa gubitkom svojih kućnih ljubimaca, koji je takodje jak udarac njima

Kako objasniti smrt?

Bebi:


Iako vaša beba još uvek ne razume ni jednu reč, gubitak jedne osobe ona oseća. Beba je suseptiblina da oseća emocije koje dopiru od mame, kao i osobe koje je okružuju, možete saznati da beba tuguje tako sto stalno place, ne jede kako treba i  ne spava lepo. Uzmite vašu bebu u ruke i utešite je, pričajte joj, iako vas ne razume znaj te da ce osetiti vas reconfort.

Detetu:
U ovom dobu godina, vaše dete ima limite sto se tiče same smrti. Iako možda zna da srce osobe ne kuca vise, da ne priča i da ne može da čuje, Vase dete još uvek ne može da razume da je smrt definitivna. Po njemu draga osoba ce se vratiti sutra. Kako bi ste mu pomogli, recite mu istinu: da osoba koja vas napustila  se neće vise vratiti. Kako bi ste mu smanjili tugu, recite mu da razmišlja o lepim trenucima provedenih sa dragom osobom.

Pomognite vašem detetu da razume da je smrt deo prirodnog cikla života. Počnite na primer sa primerima koji ga neće zabrinuti (ribice, drveće, cveće) svako ima svoj ograničen život.
Recite mu da se drage osobe razbole ili pate od neke bolesti da nisu mogli da ostanu u životu. Insistirajte na činjenicu da postoje osobe koje mogu pobediti bolest i živeti jako dugo.

Kada razgovarate sa detetom budite iskreni i otvoreni, ali ostanite nežni i razumljivi prema njemu. Komunicirajte s ‘njim, dajte mu mogućnost da vam postavlja pitanja a vi odgovorite na sto bolji način. Nemojte kriti od njega da znate sve, samo mu recite da su neke stvari teske za objasniti ma bilo koliko imali godina.

Lepa reč gvozdena vrata otvara


Kada razgovarate sa vašim detetom izbegavajte reci tipa «uspavati se, otići,» kako bi ste mu objasnili smrt. Ako kazete Vašem malom da se njegov deka «uspavao» vas mali može imati strah da ode u krevet i da se uplaši da i on ne umre, isto kao kada bi ste mu rekli da je deka otišao na daleki put, dete ce ga tužno čekati, sto može doci do dečije depresije.

Sahrana i Vera


Na vama je odluka da li ce vaše dete prisustvovati sahrani drage osobe. Ako dete prisustvuje sahrani biće mu lakše da shvati šta znaci smrt a i da se oprosti od te osobe.

Ako verujete u život posle smrti, porazgovarajte sa detetom o tome ali pažljivo, i imajte na umu da on neće sve razumeti. Najbitnije je razumeti da neće vise videti osobu koja je preminula na Zemlji.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages