Gluten: Kada organizam kaze NE!


Gluten je mešavina  prolamina i glutamina, Dve različite porodice proteina. On se cesto nalazi u žitaricama ( brašnu) koji mu daje mekoću I nežnost. Ponekad organizam ne može podneti Gluten što dolazi do intolerancije I bolest koju nazivamo Celijakija.

Kako prepoznati intoleranciju na Gluten kod deteta ?


Gluten je mešavina  prolamina i glutamina, Dve različite porodice proteina. On se cesto nalazi u žitaricama ( brašnu) koji mu daje mekoću I nežnost. Ponekad organizam ne može podneti Gluten što dolazi do intolerancije I bolest koju nazivamo Celijakija.
Kako prepoznati intoleranciju na Gluten kod deteta ?

Intolerancija na Gluten ili Celijakija je hronična upala imunološkog sistema. Izazvana je stalnim alergijom na Gluten ( protein koji se nalazi u većini žitarica i koji pospešuje upalu i uništenje tankog creva.

Apsorpcija u  tankom crevu se drastično smanjuje, sto rezultira nedostacima esencijalnih vitamin I mineral za rad organizma. Može doci do deficita gvozdja I anemije a I intoleranciju na laktozu.

Najčešći simptomi kod deteta su:

  • -       Učestala dijareja
  • -       Kašnjenje u razvoju
  • -       Nadutost u stomaku
  • -       Gubitak mišićne mase
  • -       Promena raspoloženja


Ovi simptomi mogu dovesti do sumnje neke druge bolesti kao na primer sindrom iritabilnog creva, sto može dovesti do teškog ustanovljenja prave dijagnoze.
Intolerancija na Gluten se može ustanoviti preko analize krvi koji detektuju specifična antitela. Želim samo da naglasim da samo stručno lice može ustanoviti ovu intoleranciju.

Šta uraditi ako sumnjate da je vaše dete intolerantno na Gluten, da li treba promeniti njegovu ishranu?


Intolerancija na Gluten se ne odnosi samo na osobe koje pate od ove celijakijarne bolesti. Pre svega, adaptacija ishrane treba biti dobro organizovana kako bi Vase dete imalo sve potrebne materije koje su neophodne organizmu. Staviše ako sami odlučite da promenite ishranu detetu, to može još vise otezati otkrivanje ove bolesti jel najbolji način da se utvrdi da je dete alergično je biopsija zida creva, a ukidanje Glutena u ishrani pospešuje regeneraciju zida sto ce jako uticati na sam pregled I na dijagnostiku.


Neke manifestacije ove bolesti ne pokazuju sve navedene simptome. Najbolje je posetiti lekara pre adaptiranja ishrane bez Glutena.

Znajte da ukidanje Glutena u ishrani je veliki izazov. Danas se Gluten nalazi u svakoj pšenici sto mu daje volumen i mekoću, kao na primer hlebu.

Koje su rizici nutritivnih nedostatka kod deteta koji su na dijeti bez glutena ?


Postoje vise nutritivnih nedostataka, kada se uoči ova bolest. Ovi nedostaci su prvenstveno razlog zbog toga sto tanko crevo ne može izvuci potrebne sastojke organizmu. Treba jako obratiti pažnju na gvozdje, folnu kiselinu, kalcijum, vitamin D i vlakna. Dijeta bez Glutena je u ovom slucaju neophodna, sa dodacima vitamina i minerala, vise meseci kako bi se poboljšao i regenerisao rad tankog creva. Čim se tanko crevo regeneriše, unos suplementa vise nije potreban.


Treba jako obratiti pažnju kako se unose ovi vitamini, većinu namirnica bez Glutena ne sadrže potrebne sastojke organizmu, zato treba bodriti dete da jede sto vise namirnica koji sadrže vitamine, minerale i vlakna ( voće i povrće, mlečne proizvode koje sadrže vitamin D, meso i meat analogue (vegan hrana koja zamenjuje meso)  bez Glutena.
U ovom periodu pratnja nutricioniste je neophodna ako je vašem detetu dijagnostikivana ova bolest, zajedno s ‘njim poboljšaće te rast Vašeg deteta à nutricioniste ce obezbediti da njegov organizam ima svu potrebnu materiju za rast i razvoj.

Da li je moguće smanjiti unos glutena, ali ga ne ukloniti skroz u ishrani ?




Ako je vašem detetu dijagnostikovana alergija na Gluten, unos Glutena mora biti ravan nuli, cak i mala mrvica može doneti velike posledice. Tokom regenerisanja tankoga creva, Gluten ne sme da bude unošen u ishrani inače neće doci do poboljšanja.
Striktna dijeta je neophodna kako bi se organizam vratio u normali.

Pitanje jedne mame : Imam dva deteta, jednom je dijagnostikovana intolerancija na Gluten, da li moram testirati i drugo dete ?


Do danas Intolerancija na Gluten nije još uvek rasvetljena. Prema istraživanjima, genetički problemi sa imunološkim sistemom imaju predispozicije za ovu intoleranciju. Takodje krvne analize su neophodne onima koji imaju ovu vrstu problema. Većinom do ove intolerancije dolaze roditelji prvog i drugog kolena od osobe koja je imala problema sa imunitetom.

Staviše ako vaše dete prati dijetu bez Glutena a ona još nije dijagnostikovana, analize mogu da se pokažu lažne, zato ponavljam pre unošenja bilo kakve dijete, posetite lekara.



2 komentara:

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages