Polno prenosive bolesti: Rizik po zdravlju

Polno prenosive bolesti (PPB) prenose se tokom seksualnog odnosa bilo koje prirode: Vaginalni, analni ili oralni.

Polno prenosive bolesti se drugačije nazivaju polno prenosive infekcije (PPI), koje su prouzrokovane infektivnim agentom, bolje rečeno virusom ili bakterijom. Neki od ovih agenata su: kladimija, gonoreja, humani papiloma virus (HPV), sifilis, genitalni herpes i SIDA.

Koji su uzroci polne bolesti?

Postoje dve vrste patogena koje prenose polne bolesti: baterijski i viralni

Baterijski:

Klamidija je bolest koja je jako proširena na našim prostorima. Ova infekcija se prenosi bakterijom nazvanom chlamydia trachomatis, koja je jako zaražljiva.

Sifilis je takodje jako zaražena polno prenosiva bolest koja je prenesena bakterijom treponema pallidum, zahvaljujući mnogobrojnim kampanjama ova polna bolest je držana na nivou.

Viralni

Genitalni herpes je prenosivi virusom HSV2 (Hermes simplex virus 2), jednom u dodiru sa ovim virusom osoba je inficirana celog života, iako virus može biti u latentnom stanju duže vreme.

Sto se tiče virusa SIDE, on je prisutan u seksualnim sekretima (sperma i vaginalni sekret). Može se preneti kontaktom sa ustima, vaginom, penisom ili anusom), tako da zaraza se može preneti felacijom bez zaštite.

Sa novim partnerom, prezervativ je OBAVEZAN! Osoba koja nosi virus SIDE iako nema simptome ili nije bolesna može preneti virus.

Postoje još mnogo drugih prenosivih bolesti, koji se mogu pronesti krvnim putem, seksualnim itd.

Tajni simptomi bolesti

Simptomi PPB-a mogu biti različiti ali i tihi, pogotovu kod zena. Najbitnije je da se bolest dijagnostikuje u ranoj fazi kako ne bi došlo do trajnih posledica.

Kada se zabrinuti i javiti lekaru?

Već možemo reci da svaki seksualni odnos be zaštite sa jednom osoba koja je rizična na polne bolesti (intra venski toksikoman, grupni seks, osoba sa vise partnera). Na malu sumnju, potrebno je javiti se lekaru, otići u centru za proveravanje ili uraditi potrebne krvne analize koje ce tražiti infekciju.

U slucaju nezaštićenog odnosa ili pucanja kondoma, preventivna terapija može biti prepisana od strane lekara kako bi se smanjile sanse za zarazom. Zbog toga je neophodno javiti se lekaru ubrzo  posle odnosa.

Simptome koje ne treba zanemariti:

Sifilis se manifestuje ulceracijom ( čir) tri nedelje posle odnosa, Gonoreja i Klamidija izazivaju sekreciju iz uretre kod muškaraca. Svi ovi simptomi mogu biti neprimećeni i skriveni a bolest napredjuje.

Svaka genitalna promena mora biti ispitana i uzeta ozbiljno u obzir. To može biti bolovi tokom odnosa, krvarenje i iscedak iz vagine dalje od perioda menstruacije, bolovi u pelivanskom predelu kod zena, iscedak i sekrecije iz uretre kod muškaraca, pečenje tokom mokrenja i svaka genitalna ili analna promena.

Lista polno prenosivih bolesti i njihovo lečenje

Genitalni herpes: njegove komplikacije su retke ali pospešuje razvoj drugih polnih bolesti. Manifestuje se plikovima na intimnim delovima koji su bolni. Leka za ovu bolest nema. U 40% slučajeva ova bolest postaje hronična sto znaci da se nalazi celog života u organizmu ali može biti u latentnom stanju. Bolest se izkazuje 20 dana posle odnosa.
Krize koje prate ovaj herpes su temperature, uvećanje limfne žlezde i umor. Postoje kreme i pilule koje mogu smanjiti njihovu frekvencu pojave kao i njihov intenzitet

Hepatitis B: Zarazna bolest koja se prebacuje seksualnim putem ali i preko krvi, pljuvačke sperme, i vaginalnim sekretima. Može se prebaciti trudnoćom sa majke na dete. Simptomi se pojavljuju od mesec dana pa sve do šest meseci posle kontakta praćenim temperaturom ,mišićnim bolovima promena boje u stolici i žutica.
Leka protiv ove bolesti ne postoji ali zato postoji vakcina koja mora biti primenjena mnogo ranije.

SIDA: Sida je najpoznatija i najmladja PP bolest. Ona je nosilac virusa humane imunodeficijencije (HIV) najsmrtnija u ovom vremenu. Ona se širi seksualnim putem, dodirom krvi, sperme, sa deteta na majku (u trudnoći ali i tokom dojenja)

-       U početku virus prolazi neprimetno, potom simptomi mogu biti slično običnom gripu. Ne treba se osloniti na simptome nego testu koje treba uraditi posle odnosa, i 3 meseca posle radi potpune sigurnosti.

-       Virus napada bela krvna zrnca: krvna zrnca igraju  koji igraju glavnu ulogu imuniteta u organizmu, zbog toga imunološki sistem ne može da se odbrani od ostalih infekcija.

-       Uništava nervne i mišićne celije: njegov jačina da se odupre organizmu je jaka a njegova multiplikacija još brza. Organizam nema tu mogućnost da ga prepozna kao patogena zbog toga nežna kako da se odbrani. Postoje lekovi koji mogu zaustaviti njegovo proširenje u stadijumu SIDE zadnji stadijum gde imunološki sistem vise ne postoji i gde dolazi do pojava infekcija) ali ne i da ga unište.

Sifilis: Sifilis je polna bolest koja se prenosi seksualno. Ona je takodje prevarljiva jel period inkubacije može biti dugačak. Postoje tri stadijuma ove bolesti:

1.     Prvi stadijum: Pojava čira na genitalnom delu koji nastaje tri nedelje pa do tri meseca posle inkubacije i koji potom nestane.
2.     Posle inkubacije od 3 do 6 meseci dolazi do Pojave rozih tačkica po telu, većinom u predelu grudnog kosa. Ove tačkice praćene su mučninom, upalu mišica, i jakog umora. Usna duplja postaje zaražena. Ako se nista ne preduzme virus nastavlja na trećem stadijumu koji je u inkubaciji od 3 do 10 godina
3.     Tokom trećeg stadijuma sifilis postaje neurološki, dolazi do velikih neuroloških ( paraliza ili problemi sa identitetom)  i srčanih  problema kao i uništenje organa. Sifilis dovodi do vitalne prognostike pa sve do smrti., dok je tretman i izlečenje brze i lakše kada se bolest otkrije u prvom stadijumu.
Ova bolest se lako prenosi sa majke na dete tokom trudnoće, zbog toga je bitno lečiti se.

Gonoreja: Gonoreja se manifestuje iscetkom gnoja kroz penis kao i bolove tokom urniranja.
Kod zena je bez simptoma sto znaci da rizik za transmisiju je veći kod nje. Period inkubacije je od 24 sata do 15. dana. Postoji lek za ovu bolest ali ako se leci može doci do trajnog steriliteta.

Kako se zaštiti ovih bolesti?

Najbolja zaštita je prezervativ (kondom)!
Postoji za muškarce i za zene i za sada je najefikasnija zaštita. Iako neki ne misle oralno zadovoljavanje može preneti polne bolesti tako da korišćenje prezervativa može biti od jake koristi.

Naučite da imate refleks zaštite. Vas partner možda ne razmišlja o rizicima koje sebi može naneti kao i drugima. Izbegavajte da imate odnose ako primetite losione na intimnim delovima vašeg partnera kao i crvenilo ili izraste.


Bitno je takodje da posetite vašeg lekara i uradite test s ‘vremena na vreme kako bi ste bili sigurni da ne nosite neku bolest.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages