Ziveti u Francuskoj: Lečenje, nega i briga


Danas sam odlučio da malo pričam o zemlji u kojoj živim, o Francuskoj, ali kako bih ostao u svojoj temi neću govoriti o njenim lepotama i šta možete posetiti, već o zdravstvu.
Danas ću pokusati da odgovorim na neka svoja postavljena pitanja, onako kao auto reportaža. Probaću da vam objasnim kolika je razlika izmedju Evropskih zemalja i naše Srbije, koje su razlike u zdravstvu, na kojim nivoima i kako se doktori susreću sa razlicitim bolestima. Ne... ne u svakoj zemlji nije isto.



Zdravstvo : Trudnoća

Sto se tiče trudnoće nema velikih razlika, kako Srbija sigurno i polako ide prema Evropi tako se i uklapa sa njenim zakonima. Svi pregledi tokom trudnoće su isti, nema nikakve razlike.

Sto se tiče samog porodjaja tu se sve menja…. Kod nas u Srbiji  prisustvo drugog roditelja je  jako teško, ili ako imate vezu ili da platite, ali jako ih razumem i slažem se sa njima da roditelji u Srbiji ne treba da prisustvuju porodjaju. Pitate se zašto ? Zbog higijene. Objasniću vam dole.

U Francuskoj prisustvo drugog roditelja tokom porodjaja je jako poželjno, ne samo kako bi videli dolazak na svet svog deteta već kako bi uvideo kroz šta njegova lepša polovina prolazi. Posle porodjaja mislim da imaju vise ponosa prema njihovim lepšim polovinama. Ako muž ne želi ili zbog nekog razloga ne može da prisustvuje porodjaju tu su uvek mame, sestre, tetke…. Pa cak i svekrve.

Naravno podrazumeva se da pupčanu vrpcu iseče pratioc porodilje a ako želi može cak i da pomogne tokom porodjaja i izvuče zajedno sa babicom bebu napolje, zar nije prekrasno.

Zdravstvo : Higijena 

E ovde ima veliki problem. U Srbiji se zna red po 10 i vise pacijenata mogu se naći u jednoj sobi. Trudnice zajedno, muškarci zajedno, zene zajedno. Nazalost bio sam svedok jednog prijema gde je dečak od 14. godina bio sa starijim osobama u istoj sobi.

Kakve veze ima to sa higijenom ? Ima I to velike veze, svaki bolesni organizam ima smanjeni imunološki sistem, sto znaci da može biti napadnut od ostalih virusa koji se nalaze u toj istoj sobi, sto znaci vise osoba, vise virusa, vise bolesti, kasno i sporo lečenje.

Još da dodam da sve te osobe koriste isti toalet.

U Francuskoj je sasvim drugačije. Dodjete u bolnici, primljeni ste, imate svoju sobu, u kojoj najviše mogu biti dve osobe. Svrstavljeni ste po godinama, polu, i bolesti. Znaci deca sa decom ; bake sa bakama, deke sa dekama, mladi s ‘mladima. Koristite toalet koji se nalazi u vašoj sobi znaci nema zajedničkog toaleta sa celim spratom. Imate vas telefon, vas TV.

Sto znaci da je brzina lečenja jako velika, nema mešanja sa ostalim pacijentima, a virusi su zadržani na ugodnom nivou bez mogućnosti proširenja.

Zdravstvo : Kucni lekar

Ovde takodje ima velike razlike. U Srbiji ili platite privatnika koji ce vam reci da vas boli grlo, ili odete u ambulantu ili Dom Zdravlja. Date vašu Zdravstvenu Knjižicu, i čekate na red da vas prozove.

U Francuskoj je obrnuto. Svaki kucni lekar je privatnik. Njegova ordinacija se nalazi u nekoj zgradi. On radi za sebe. Nikome ne polaze račune. Dodjete sednete i čekate, ko prvi dodje on odlazi na pregled. Nema kartona, prozivanja…. To vazi i za dermatologa, Stomatologa, Očnog lekara…. Pa cak I za analizu krvi.

Zdravstvo: Zdravstvena knjižica

Nedavno Srbija je promenila svoju zdravstvenu knjižicu sto jako podržavam. Zaboravite na one žute stranice koje su se cepale. Sada izgleda kao platna kartica.

U Francuskoj je isto. Plastifirana kartica na kojoj ima sve vaše informacije: ime, prezime, datum rodjenja, I sve bolesti koje ste deklarisali kod vašeg kućnog lekara.

Zdravstvo: Plaćanje lečenja 

To je već ozbiljnija tema za razgovor. Idemo polako. Ako je u Srbiji vaša zdravstvena knjižica overena, ne plaćate pregled. Znaci idete kod doktora i to je to. Ako nemate zdravstvenu knjižicu plaćate pregled, opet zavisi da li je državni ili privatni doktor.

U Francuskoj je malo drugačije. Sve zavisi od vašeg životnog statusa:

  • -       Ako ste ispod soja primanja koja je Francuska vlast za zdravstvo zaključila, vaše lečenje je potpuno besplatno, ne plaćate ni dinar.
  • -       Ako imate primanja koja su u sredini soja, plaćate polovinu od ukupne cene pregledam koji će vam biti vraženi ako imate zdravstveno osiguranje
  • -       Ali pak ako imate dobro primanje plaćate pun pregled, sem sto u Francuskoj postoji zdravstveno osiguranje, sto vam omogućuje da platite pregled ali posle da vam osiguranje vrati ono što ste platili.
  • -       Ako imate neku hroničnu bolest, sve što je vezano za bolest, svaki tretman se ne naplaćuje.

Zdravstvo : Različite bolesti 

U zavisnosti koju bolest imate Francuska je na velikom nivou. Svaka bolest ima svoj centar gde možete dobiti pomoć, informacije i kako doci do izlečenja. Francuski lekari zauzimaju svaku bolest ( pa cak I ogrebotinu) ozbiljno.
U Srbiji mislim da već nije tako, sve zavisi da li imaju mogućnosti da vam pomognu ili ne.

Zdravstvo: Vakcinacija

Morao sam da dotaknem ovu temu. Barem malo. Vakcinacija je kao sto znate, mogućnost proširenja I pojavljivanja bolesti. Neke vakcine su obavezne neke I nisu. Ja ću pričati o MMR vakcini. Ona je u Srbiji obavezna ali ne I u Francuskoj. Ali znajte da neke vakcine moraju biti isprimnjene ako dete želi da se upise u skoli I nastavi svoje školovanje.

Naveo sam vam samo neke od mogućih razlikosti izmedju Srbije I Francuske. Naravno postoji još mnogo sitnijih detalja ali to ćemo naknadno.



Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages