Moje dete ne priča, zasto?

Većinom deca svoje prve slatke reci progovore izmedju 10 i 15 meseci. Već od dve godine počinju da kroje sve prve rečenice, naravno neka dečica počinju da pričaju malo kasnije. Znajte da to ne označava da se dete neće pravilno razvijati.

 

Deca uče dosta od usta starijih, gledaju, slušaju i potom ponove ono sto su čuli, dok ostali su malo stidljivi da to urade pa samo ćute.

Neka deca koja imaju bracu i sestre koji su stariji od njih puštaju ih  da pričaju u njihovo ime: imaju osećaj da nisu potrebni da kažu bilo šta jel će njihov brat ili sestra to uraditi umesto njih.

Ovo ne znaci da ova koja pričaju kasnije imaju veće probleme sa govorom nego ova koja su počela ranije, cak šta vise mogu da vas i iznenade i više od onoga ste očekivali.

Ako vaše dete pokušava da komunicira bilo kakvim manjirima ili gestovima i ako razume ono sto mu kazete nema veze ako malo kasni u razgovoru.

Potom, ako oko 18 meseci vaše dete još uvek nije izgovorilo svoje prve reci, ne komunicira, ne pokazuje gestove, nije zainteresovan i ne razume šta ste mu rekli javite se vašem lekaru koji ce vas poslati pedagogu koji će utvrditi da se ne radi o autizmu.

Kako dati volju detetu da priča:


- Slušajte vaše dete. Spustite se na njegovu visinu i gledajte ga u oći kada vam nešto pokazuje.

-Ponavljajte gestove koje on radi, zvukove, videće da vas interesuje njegovo ponašanje, njegove mimike.

-Kada vam pokazuje neki gest umesto gesta recite taj naziv (na primer mahanje rukom znaci ćao)

-Dajte mu vremena da vas razume šta kazete, stvar nije da pravite monolog

-Kada kuvate, neka vam pravi društvo pricate mu šta radite, na primer: kuvate zajedno ručak, (mama sada seče šargarepu, sada stavlja u lonac)...

-Igrajte se s ‘njim i svaku igračku koju mi date kažite mi kako se igračka zove.

-Artikulišite bitne reći, one koje su vazne kao na primer JA se ZOVEM.

-Čitajte mu knjige koje sadrže slike, neka proba da ih opise rečma ili mimikama.

Iako je teško,nemojte frustrirati nad njim kada place ili kada se muci da vam odgovori, razgovarajte     s ‘njim dajte mu snage i budite njegov zaštitnik.



Vežbati sa detetom može pospešiti razvoj jezika kod deteta, budite uporni u tome ali ne preterujte kako mu to ne bi dosadilo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages