Sindrom drmusanja beba!



Vasa beba iskazuje sledeće simptome:

- Letargija (zamor, pospanost)
- Razdražljivost
- Povraćanje
- Konvulzije
- Otezano disanje ili respiratorni arest
- Balavljenje u velikim količinama i kontinuirano
- Gubitak svesti
- Ne koordinacija
- Označena crvenila očiju

Beba koja je drmusana ne iskazuje sistematski sve ove simptome. Ako u kom slucaju sumnjate na čudno ponašanje vaše bebe, javite se pod hitno nadležnoj službi bez čekanja.

Šta je sindrom drmusanja beba?

Sindrom drmusanja bebe označava lezije mozga koje je naneseno nasilnim drmusanjem bebe.
Osnovne lezije koje karakterišu ovaj sidrom su intrakranijalno krvarenje i krvarenje mrežnjače ali ponekad može doci i do prelome rebara, drugih kostiju i modrica.

Ove povrede su rezultati jednog velikog nasilnog gesta.
Ne mogu se uporediti ni sa padom ni odgovorom da je do ovih povreda došlo zbog igre.
Ove povrede utiču na sam razvoj deteta i ostavljaju velike posledice: poteškoće u učenju, probleme u ponašanju, kognitivne poremećaje, gluvoća pa sve do smrti.

RAZLOG???

Najveća stopa drmusanja bebe dolazi od same odrasle osobe. Kako beba komunicira samo placom neki od odraslih izgube strpljenje jel beba neće da se smiri, sto dovodi do ovog gesta.

Ovaj sidrom se smatra nasilnim  brutalnim prema bebi sto je označen kao nasilništvo nad samim detetom. Ako neko od okruženja ili zdravstveno lice posumnja na ovaj brutalan akt, dužnost je da se prijavi nadležnim organima, jel ovaj akt je smatran kriminalnim ali i nehumanim.

Kako se leči sindrom? 

Čim je beba dovezena u hitnoj medicinskoj službi, u zavisnosti o njenom stanju, hitna negativna nega može biti neophodna (davanje kiseonika, operacija, lekova) pored toga beba ce biti pod terapijama kao i obrazovne mere kako bi nadoknadila motorne sposobnosti i smanjila sans za hendikepom bilo senzornim ili kognitivnim.

Kako sprečiti ? 

Kada beba place:

-       Proverite da nije gladna
-       Umotajte je u ćebence
-       Masirajte njen stomak ili njena ledja
-       Hodajte s ‘njim u rukama
-       Okupajte ga mlakom vodom
-       Pustite mu opuštajući muziku
-       Izadjite s njim napolje i uzmite svež vazduh

Ako pored ovoga ne uspete da smirite bebu, ostavite je pažljivo u krevetiću u njenoj sobi i Izadjite iz sobe dok se ne smirite.  Saberite se pre nego sto uzmete vašu bebu u ruke. Ako pak ne uspete u tome, pozovite vašeg supružnika da vam pomogne ili neku osobu u koju imate poverenja. Znajte da su službe za medicinski savet uvek na vašem raspolaganju.

Pozovite doktora ako:

-       Bebino ponašanje nije uobičajeno
-       Ne jede, ne spava
-       Ima temperaturu, povraća i ima dijareju
-       Place uzrokom pada ili zbog neke povrede
-       Uzastalan plac se nastavlja i posle navršenih tri meseca

Ako beba mnogo place a nema razloga, nadjite jednu osobu koja vam je od povrenja da je pričuva a vi se odmorite ali nikada ne ostavljajte bebu sa osobom u kojoj nemate poverenje i koja ima nasilne reakcije.


Ako ste nervozni tokom dana zbog nekog razloga, ne drmajte bebu! Ovaj čin ce markirati i bebin i vas život tokom celog života.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages