Prvi trimestar trudnoće: nedelja za nedeljom

Prvo tromesečje se prostire do 14-este nedelje trudnoće. Embrion počinje da se formira. Njegovi prvi organi počinju da se formiraju. Na kraju prvog tromesečja, iako meri samo 12 centimetara on već ima glavu, trup, ruke i noge.
U nastavku saznaće te šta se dešava nedeljom za nedeljom.

Prva nedelja:

Tokom prve nedelje ne možemo reći da je žena u drugom stanju, trudnoća se računa od dana zadnje menstruacije. Tokom prve nedelje postoji mogućnost da imate zadnji menstrualni ciklus, jel jajna ćelija još uvek nije našla svoje mesto u materici.

Posle ejakulacije ili inseminacije, milion spermatozoida se kreću prema svom cilju: jajnoj ćeliji.
Jajna celija je vrsta polne ćelije koja je proizvedena u jajnicima (ima ih dva) i koja se tokom svake ovulacije krece prema materici, ako u kom slucaju ne dodaje do začeća, jajna ćelija ce biti odbačena iz tela: to nazivamo menstruacijom.

Od milion jajnih ćelija ostace samo nekolcina koja ce pokusati da oplodi jajnu ćeliju, ipak samo jedan će usepti u tome.

Kada samo jedan spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, jajna ćelija se automatski zatvara i ostali spermatozoidi ne mogu proći njenu membranu.

Jajna ćelija u tom trenutku menja naziv i sada se naziva zigot.
Zigot tokom svog puta deli se iznutra na vise celija ali njegov spoljašnji oblik ostaje isti.
Njegova veličina je 150 hiljaditi deo milimetara

Na kraju prve nedelje zigot se podelio na vise ćelija iznutra, uspeo je da se spusti u matericu. U unutrašnjosti možemo naći jedan deo ćelija koji ce činiti sam embrion i drugi deo celija koji ce činiti placentu. U ovom trenutku zigot se sada naziva embrion, veličine je 0,1 milimetara i nalazi se u materici ali nije još uvek učvršćen u zid materice.

Druga nedelja:

Mnogih velikih promena se dešava u vašem organizmu i u vašem telu a da vi još niste svesni.
Upravo sada očekujete vas menstrualni ciklus, ali njega nigde nema.

Vreme je za prvi test trudnoće drage moje buduće mame.

Ako test pokaže pozitivno, vadjenje krvi je neophodno da bih se potvrdilo 100% trudnoća.

Dakle vas mali čovečuljak posle oplodnje i velikog puta od jajovoda pa do materice je stigao na svoj cilj: Zid materice.

Membrana koja je štitila embrion tokom puta oslobadja embrion i on se implantiran direktno u sam zid  materice.
U ovom trenutku embrion ima izmedju 7 i 14 dana, izgradjen od 150 celija i meri 0,2 milimetara.

Tokom ove nedelje može doci do malog krvarenja, nije reč o menstruaciji, nego o implantiranu embriona u zid materice.

Čim budete u drugom stanju vas mali bebac počinje da sekretuje hormon koji se naziva humani horionski gonadotropin ili hCG. Prvih deset dana ovaj hormon se nalazi u krvi, a potom u urinu.
Korišćenjem testa za trudnoću, test traži prisutnost hCG-a, i pri tom vam da rezultat koji može biti negativan ili pozitivan.

Treća nedelja:

Već u ovoj nedelji počeće te da osećate prve simptome kao sto su mučnina, promena raspoloženja, i bol u grudima. Ovi osećaji su sasvim normali jel hormoni koji su proizvedeni u vašem organizmu čuvaju embrion od eliminacije iz materične sluzi.

Tokom ove nedelje moguće je da krvarite u malim količinama, zbog toga sto se embrion usadio u zid materice, ali ako krvarenje prati bol u donjem delu stomaka, javite se lekaru kako bi se isključila mogućnost pobačaja ili vanmaterična trudnoća.

Kako bi se vaše telo što bolje uklopilo sa trudnoćom, imaće te osećaj za stalnim mokrenjem što je sasvim normalno.

Vas embrion se lepo smestio u materici i počeo je da raste. Star je izmedju 14 i 21 dan i meri 1 i 1,5 mm. Počeo je velikom brzinom da se razvija i sada njegova veličina je pomnožena sa 100. Svakog minuta broj ćelija se umnožava sto uzrokuje izgradnju nervnog sistema, mozga i kičmene moždine. Dva krvna suda se spajaju i stvaraju tubu koja se kontraktuje, vaša beba je dobila srce. Embrionsko srce trenutno kuca polako, oko 40 otkucaja u minuti.
Tokom ove nedelje embrionu se formiraju oblici očiju i ušiju.

 Počinje formiranje pupčane vrpce (koja hrani i eliminiše deoksigeniranu krv) i placente (koja povezuje pupčanu vrpcu sa posteljicom i embrionom i reguliše protok krvi od majke do embriona).
Za sada embrion se hrani nutrijima iz majčine služinče, ali placenta će svoju ulogu preuzeti sledeće nedelje.

Četvrta nedelja:

Počinju lagani simptomi porodjaja. Jutarnje mučnine, teški grudi i mirisi koji vam ne prijaju su prvi simptomi trudnoće. U ovom periodu bradavice postaju tamnije.

Vase telo radi punom parom i daje sve od sebe da sačuva embrion. Vaša materica je sada zatvorena služicom, koja štiti vas embrion I koja sprečava infekciju vagine.
Oči bebe počinju lagano da se formiraju, ruke i noge takodje. Počinje formacija kičme, digresivnog trakta i respirnog sistema. Konekcija izmedju vaše bebe i vas je uspostavljena zahvaljujući pupčanoj vrpci. Vasa beba u ovoj nedelji izgleda kao zarez i pluta u plodovoj vodi.

Tokom četvrte nedelje trudnoće počinje vizita kod ginekologa koji je prvi u nizu. Ginekolog će proveriti da li je embrion dobro zauzeo poziciju u zid materice.

Tokom ove nedelje dobro je da odete kod zubara, jel ste skloni zubnim infekcijama koji jako mogu da utiču na stanje vaše bebe i preranog porodjaja.

Peta nedelja:

U ovoj nedelji možete se osećati jako umorno a nisu zaostale ni mučnine koje su polako počele da vas prate.
Tokom ove nedelje vaši hormoni se igraju sa vama tako da od smeha može doci do placa bez ikakvih razloga. Želudačni sadržaj može se popeti sto izaziva gorušicu kao i osećaj naduvanja stomaka.

U ovoj nedelji vaša beba i dalje nastavlja da raste, meri izmedju 5 i 7 mm i lice počinje da se formira. Oci, nos i usta uzimaju svoju formu ali su još uvek samo oblici.
Ono sto je izgledalo kao zarez vise nije jel je embrion izgubio repni deo i zamenio ih rukama i nogama. 

Sto se tiče srca, ono kuca i povećao je volumen za dva puta, ali još uvek kuca brze od jedne prosečne osobe. Nervni sistem nastavlja svoju formaciju kao i primerni organi: pluća, želudac, bubrezi, jetra i seksualni organi.

Šesta nedelja:

Tokom ove nedelje simptomi  trudnoće su vidljivi, većinom ujutru. Vase noge postaju teze, i bićete u stanju konstipacije, super salivacije i mišićnih grčeva.

Vas stomak počinje da se pojavljuje, i vas stomak dobija okrugli oblik.
Pazite na vašoj ishrani, i ne praktikujte teske sportove, vaša beba još uvek nije zasigurno zakačena za zid materice, u šestoj nedelji pobacaj nije odstranjen.

Tokom šeste nedelje vaša beba raste. U ovom periodu ona meri 1,7cm i 1,5g sto znaci ja je uvećala svoju veličinu za dva puta.  Glava bebe je veća od njenog tela i njen nos je za sada ravan licu. Počela formacija membrane oko očiju koji ce kasnije postati očni kapci.

Tokom ove nedelje počinje formiranje zametka mlečnih zuba, usne su deblje i možemo uočiti formaciju jezika.
Bebino telo se razvija, beba dobija artikulacije lakta i kolena, dok prsti ruke i noge su paljeni.

Vasa beba počinje da mrda u vašem stomaku.



Sedma nedelja:

U sedmoj nedelji trudnoće trudnički hormon je u maksimumu, to je rezultat vaše mučnine i trudničkih simptoma. Tokom ove nedelje imaće te učestali osećaj za urniranjem, koji ce se povećati u kasnim satima dok spavate. Vase srce kuca brze nego obično sto ukazuje da se brze umorite.

Vasa beba i dalje nastavlja da se razvija velikom brzinom, sada meri 2,2mm i tezi 2g. Njen skeletni sistem je počeo da se razvija koji je trenutno u fazi hrskavice à vremenom ce postati kost.

Bebine ruke su postavljene na njenom stomaku à noge su savijene. Nožni i ručni prsti su počeli da se formiraju ali su još uvek u palminoj formi.

U toku ove nedelje vašoj bebi se vid polako formira i njene usne dobijaju svoj oblik kao i usna duplja.

Sto se tiče bebinog mozga obadve polovine su postale simetrične.

Još od prošle nedelje vaša beba mrda u vašem stomaku ali za sada još uvek nemate taj osećaj.

Osma nedelja:

Tokom ove nedelje unutrašnjost vašeg tela se menja, kako vaša beba raste materica se siri à organi se prilagodljiviju i pomeraju se. Kako vaša materica raste i pritiska vašu bešiku.

Tokom ove nedelje već ste se navikli na sve simptome trudnoće koji su još uvek prisutni. Postajete sto vise zadihani à i raspoloženje vam je promenljivo.
Vasa beba sada meri 3cm i 3g I počela je da zauzima ljudski izgled. Njen nos i uši su postali vidljivi a oci nastavljaju da se formiraju. U ovoj nedelji očni živac je formiran ali beba još uvek ne može da vidi.

U bebinom stomaku ima evolucije. Srce se potpuno formiralo a i pankreas, želudac i jetra su se pojavili. Bebino srce kuca à i možete ga čuti Dopplerom.

Vasa beba je sada postala fetus.

Deveta nedelja:

Ulazite u trećem mesecu trudnoće. U ovoj nedelji simptomi trudnoće polako prestaju ali ste još vise zadihani i umorni, to je zbog toga sto volumen arterija je uveličana sto znaci i vas krvni pritisak.

U ovoj nedelji vaši bubrezi rade punom parom, jel su zaduženi da filtriraju metaforički otpad koji je izbačen preko fetusa.

Vasa materica nastavlja da raste i sada ima veličinu grejpfruta

Sto se tiče fetusa on meri skoro 4cm i tezi 9g. Njegovo lice se formira sto bolje ali još uvek veća nego samo telo;

Oci su zatvorene, jel se olfaktivna bulba još uvek nije formirala. Ruke i noge nastavljaju da se formiraju ali ruke imaju malu prednost.

U devetoj nedelji pol bebe je već načinjen, njihov mokraćni sastav se formira, ali za sigurnost treba sačekati još malo.

Deseta nedelja:

U ovoj nedelji ce te po prvi put otići na ultrazvuk i otkriti kako vaša beba izgleda…. Emocijama nema kraja!

Sto se tiče simptoma trudnoće oni nestaju. Imate sve manje i manje potrebu da idete u toalet zbog toga sto je vaša bešika manje pritisnuta od strane materice.

Vasa beba meri izmedju 5-6 cm i 18g. Njegovo lice počinje da liči na čoveka, i kosa počinje da raste. Prsti se formiraju kao i ruke i noge.

U ovoj nedelji nešto sto je jako bitno pojavljuje se: celije koje sadrže hormone za regulaciju nivoa šećera u krvi.

Jedanaesta nedelja:

U ovoj nedelji kosti fetusa počinju da se formiraju, kao i njegova kičma. Na njegovoj kozi počinju da rastu «Lanugo» dlačice koje otpadaju nakon porodjaja. Glava je još uvek veća od ostatka tela. Bebin mozak nastavlja da se formira tokom ove nedelje i sve vise izgleda kao ljudski mozak.
Beba u ovoj nedelji meri 6-8 cm i 30g

Dvanaesta nedelja:

U ovoj nedelji vaša beba počinje da mrda ali vi još to ne osećate. Prve osećaje bebine nemirnosti osecite te tek od 4-og ili 5-og meseca trudnoće.
Fetus počinje da liči na čoveka, njegova kosa i nokti rastu.
Već u ovoj nedelji može da sisa svoj prst. Njegove oci i uši su na pravom mestu a  je dečak njegov penis je već formiran.

Njegovi unutrašnji organi su počeli da rade kao i njegov nervni i mišićni sistem, sto mu omogućava da mrda.

Mame mogu primetiti na svom stomaku jednu tamniju liniju koja ja u stvari posledica trudničkih hormona, sto je pigmentacija koze.

Trinaesta nedelja:

U ovoj sedmici vaše dete može da mrda sve delove svoga tela pa cak glavu i prste. Može da otvori usta i spreman je da sisa.
Izuzetak u ovoj nedelji je sto je vaša beba počela da pije plodovu vodu a njegovi bubrezi ga eliminišu. Beba već sada može da oseti ukus. Plodova voda ima ukus onoga sto jedete, zato izaberite pravu hranu.

U ovoj nedelji vaša beba meri 12cm i 50-60g.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages