Mitovi o deci sa autizmom

Svakoga dana roditelji dece sa autizmom slusaju razlicite price. Zelim da stavimo tacku o svim tim mitovima i razresimo jednom za svagda sve sto uopste nije tacno.





  • Autisticna osoba je agresivna
Osoba sa autizmom nije agresivna kao sto neki misle, ona jednostavno ne zna kako da pokaze ono sto oseca i ono sto zeli, sto aktuelni svet shvata kao agresivnost 


  • Autisticna osoba nema emocije
Neke osobe sa autizmom ne mogu da pokazu ono sto osecaju ali suprotno znaju da osete svaku emociju.

  • Autisticna osoba ne prica
Jedna osoba sa autizmom moze da prica, pa cak i previse ako je jedna tema interesuje. Neke autisticne osobe mogu da pricaju ali ne zele, neke ne mogu, neke kasne sa razgovorom dok neke pricaju ali sa poteskocama.

  • Autisticna osoba ne gleda u oci
Osoba sa autizmom moze da gleda svog sagovornika u oci ako zeli. Gledati jednu osobu u usta, obrve ili uho, pomaze autisticnoj osobi da se bolje skoncentise na izgovor reci svog sagovornika, dok neke osobe cak i ne gledaju svog sagovornika.... sve je stvar KONCENTRACIJE.

  • Autisticna osoba ne voli druzenje, nije socijalizovana
Autisticna osoba je vezana za svoje roditelje i za osobe koje je okruzuju. Ne mora da znaci da osoba ne voli da se druzi sa osobama koje nemaju autizam, jednostavno vise se osecaju bolje sa onima koje dobro poznaju, ali su drustvene i spremne za nova poznanstva.

  • Samo deca mogu imati autizam
Iako se danas koncentrisemo vise na decu, jel autizam se moze dijagnostikovati u ranijim godinama, adolescenti pa cak i adulti mogu imati  autizam.

  • Postoji lek za autizam.... vremenom nestaje
Ne znam koliko puta cu ovo ponoviti ali AUTIZAM NIJE BOLEST! ON SE NE "LECI"! Radom i ucenjem moze se dovesti do poboljsanja i pravilnom razvoju.

  • Autizam je zbog vakcine
Zbog jednog lekara koji je doveo do ovog zakljucka, roditelji su odlucili da ne vakcinisu svoju decu. Jos jednom OVO NIJE TACNO. Najveca istrazivanja su pokazala da vakcina ne stvara autizam kod deteta.


3 komentara:

  1. Potpuno se slazem sa cinjenicom da autizam nije bolest ali nekima se jednostavno to ne moze utuviti u glavu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dete sa autizmom kad poraste postaje odrasla osoba sa autizmom, pošto je autizam neizlečiv. To je kao da kažete - postoje čak i slepe odrasle osobe... i molim vas 'adulti' ?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Adult=odrasao covek= odrasli. To je latinska rec "adultus" Adult jd. Adulti ili odrasli ljudi, odrasli, stariji, punoletniji ili osobe koje su zavrsile psihofizicki rast mn.

      Izbriši

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages