Da li je mobilni telefon potreban mom detetu?


Deca nisu toliko cekala da bi i oni dobili svoj prvi telefon. Danas mozemo videti da deca vec u 8-oj godini imaju mobilne telefone.



Da li je telefon prijatelj ili neprijatelj Vasem detetu?

Jednom detetu telefon znaci samostalnost i kao iodrzavanje socijalnog zivota sa svojom okolinom, ali ako vase dete nije vec srastao za telefon nemojte preskakati vazne stavke pre sazrevanja za ovaj moblini aparat. Jednom detetu telefon nije potreban pre njegove 15. godine, ne zbog zdravlja vec zbog samog deteta. Na vama je da odlucite kada ce te dati prvi telefon svom detetu, sve zavisi od njegovog sazrevanja i zbog cega zeli da ga koristi, zbog toga kazem 15.

Ako je vase dete vec dobilo svoj prvi telefon, na vama je da odlucite kako ce te postaviti pravila koriscenja. Jednom detetu prvo pada na pamet da pretrazi svaku funkciju koji njegov telefon pruza i razgovara sa svojim drugovima i drugaricama, pokazite mu da ove stvari ne radi u drustvu, ipak to je stvar kulture.

Deca (ali i odrasli) cesto zaboravljaju da koriscenjem telefona koncetntacija sa okolinom se smanjuje. Ako se telefon koristi na ulici to moze biti jako opasno, zbog toga ne treba koristiti telefon vozenjem bicikle, prelaskom ulice... Takodje deca moraju biti jako oprezna od strane kradljivaca koji mogu lako da im otmu telefon.

Zdravlje i telefon: kako utice na moje dete?


Postoje negativne reakcije kod deteta koriscenjem moblinih telefona kao i kod odraslih.

  • Koriscenjem telefona eksecivno moze dovesti do kvarenja vida.
  • Plavo svetlo ekrana telefona moze poremetiti bioloski sat organizma i dovesti do insomnije
  • Telefon proizvodi signale koje mogu ostetiti mozdane celije pa cak izazvati rak
  • Kod mladjih pozicija vrata unapred moze dovesti do bolova u kicmi i losem razvijanju
  • Pisanjem poruka moze doci do bolova u prstiju i razlicitih poteskoca kostiju

Zastitite Vase dete

Danas ni mladji ni stariji nisu vise sigurni u pouzdanost mobilnih telefona. Ako vase dete ide na drustvene mreze, dok je jos maloletno,vrsite kontrolu nad onome sto radi. Postoje toliko lose osobe koje zele iskoristiti decu. Ako sumnjate da je vase dete pokusano biti iskorisceno, potrebno je pozvati nadlezne organe i obajsniti datu situaciju sa dokazima. Vecina osoba laze sto se tice njihovih identiteta sto vase dete moze protumaciti kao istinu. Kako ne bi doslo do te situacije, jedno dete ne treba da ima facebook ispod 13. godina, i ne sme govoriti sa osobama koje ne poznaje.






2 komentara:

  1. Telefon nije potreban deci, deci je potrebna razonoda, tipa lopta, zmurke i ostalo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danas je telefon potpuno usao u svakodnevni zivot ali se potpuno slazem s vama da je deci potreno lopta i ona stara razonoda zmurke i jurke :)

      Izbriši

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages