Kucni ljubimac: dobra ideja?


Vase dete trazi macku ili psa? Polako ovaj predlog se ne uzima lake ruke. Hajde zajedno da pogledamo kako zivotinja utice na vasu porodicu kao i na vase dete.



Zbog cega kucni ljubimac?

Zivotinja moze dati samopouzdanje vasem detetu

Kada pas trazi njihov pogled ili kada macka prede pored njihovih nogu vase dete se oseca sigurnim. Pas, macka pa cak i konj, dozvoljavaju da im pridjete i da ih pomazite. Kada to vase dete ucini, osetice se samopouzdanim, smirenim i znace da uvek ima jednog prijatelja pored sebe.

S'njima moze biti samo napredovanje

Dok je dete jos malo, ono uci od svoje okoline. Ako je tek prohodalo ili se uci, probace da radi sve kao i kucni ljubimac ( puziti, skupljati igracke i pritom trcati zajedno sa svojim prijateljem), mozete uociti da ce cak i zivotinja uciti od vaseg deteta, ustvari ucice jedan od drugog.

Ne postoji bolji sagovornik od zivotinje

Kada nam je tesko, volimo da se ispricamo s'nekim, neko ko nas nece suditi. Deca to upravo cine sa zivotinjama. Kako zivotinje ne govore i ne sude, dete kada se oseca lose isprica sve to svom kucnom ljubimcu, a posto zivotinja ima mogucnosti da oseca covekovu tugu, ucinice sve kako bi svog malog prijatelja podrzao i smanjio tugu.


Sve mora lepo da se desi

Koju domacu zivotinju izabrati?

Ako vase dete ima 2-3 godine, jedan zec je dobra ideja za pocetak. Posle trece godine pas ili macka su ono sto najvise intersuje vaseg malisana.

Ako ste u drugom stanju, nemojte cisiti mackine izmete zbog mogucnosti toksikoplazmije 

Da li uzeti stene?

Preporucljivo je uzeti malo stene, jel ste barem sigurni u njegovu proslost i rast ce biti zajedno sa vasim detetom ali pripazite da stenac bude dovoljno sa svojom majkom sto znaci da posle poroda bude 8. nedelja pored svoje mame, jel neke stvari ne mozete da ga naucite kao sto su, lizanje dlake jezikom i higijena, to samo njegova mama moze.

Dolazak zivotinje u kuci

Dosao je i taj dan, odlucili ste da uzmete jednog ljubimca, toga dana svi moraju biti kuci, cak i osobe koje dolaze ponekad kod vas. Zivotinja mora da se nauci na svakog coveka koji je u vasoj kuci. Ako je dete jos beba preporucljivo je uzeti stenca. Stenac ce se nauciti na vasu bebu, zapamtiti njen miris, njen glas, njeno pomasanje i pritom postati njen najbolji prijatelj. Pripazite u pocetku jel stenac nece bas razumeti, pocece da skace i da lize, na vama je da mu pokazete da je beba osetljiva.

Vi ste odgovorni za cuvanje ljubimca

Nemojte uzimati zivotnju ako mislite da ce se vase dete starati o njemu, vi ste ta osoba koja ce cistiti kavez zecu i setati psa dva puta na dan, ali naravno mozete objasniti svom detetu da zivotinja ima svoje potrebe i da je ne hranimo bilo cim ( pogotovu ne pse i macke cokoladom). Kako dete raste moze poceti i samo da mu daje da jede ali budite tu.

Svako ima svoje mesto

Vase dete zeli da spava sa psom u sobi, odgovor treba da bude NE!. Zivotinja je teritorijalna, nemaju svi tu mogucnost da spavaju sa svojim ljubimcem, neke zivotinje mogu ostaviti svoj miris u sobi vaseg deteta i stvoriti svoju teritoriju sto moze biti opasno jel neznate kako zivotinja moze reagovati ako zelite da joj promenite mesto. 

Cim dovedete psa ili macku u kuci pokazite mu gde je njeno mesto za spavanje, ako se vase dete buni, objasnite mu da i on ili ona voli da ima svoje mesto gde ce biti dobro.

Tri zlatna pravila:
  • ne dirati psa ili macku dok jedu
  • ne dati im nista sa stola
  • pustiti da miruje pas ili macka dok su skotni


Ako kucni ljubimac ugine

Zivotinja omogucava vasem detetu da prozivi tugu i saucesce. Pricajte sa vasim detetom, pokusajte da izvucete ono sto oseca recima " da bio je prelep" " jel se secas kako smo se igrali s'njim".... Zelite da uzmete drugu zivotinju? Pitajte vase dete.... " da li si spreman za drugog ljubimca"... nek a razmisli.... Naravno nemojte mu dati isto ime....

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages