Kucne nezgode: Prva pomoc tokom povrede u kuci

Cesto se desava da se dete pa cak i odrasla osoba povredi u kuci. Ponekad povreda moze biti bezazlena i nije joj potrebno puno saniranja, ali ponekad moze biti toliko opasna da moze ugroziti zivot jedne osobe pa cak dovesti i do smrtnog ishoda. Ma bilo o kojoj vrsti povrede da se radi, misljenje lekara je obavezno.





Gusenje stranim predmetom

Nivo opasnosti: 4

Sta odmah uradeti: Uzvaditi strani predmet kako bi oslobodili respiratorne puteve.

Dete manje od godinu dana:

Pozvati hitnu pomoc i smireno objasniti situaciju!

Dok cekate hitnu pomoc, sednite na stolicu i stavite bebu na stomak, poprecno na Vasim butinama. Dajte bebi 5 energicnih udaraca ( ne iz sve snage) izmedju lopatica. Ova manipulacija bi trebala da aktivira kasalj kod osobe i istera predmet napolje.

Ako ova manipulacije ne uspe, okrenite bebu na ledja u lezecem polzaju,  nagnutom glavom na Vasoj podlaktici a telo na Vasim butinama, postavite dva prsta po sredini grudi i izvrsite 5 pritisaka. Ponovite neizmenicno udarce izmedju lopatice i pritisak prstima.

Paznja: Udarci treba da budu energicni a ne iz sve snage. Nemojte drmusati bebu!

Vise od godinu dana:

Stanite iza levog ili desnog ramena osobe koja se gusi, postavite jednu ruku na grudni kos osobe i nagnite osobu unapred, drugom rukom zadajte 5. energicnih udaraca uzmedju lopatica.
Ako predmet ne izlazi upotrebite Hajmlihov zahvat.

Hajmlihov zahvat:
Stanite iznad obobe koja se gusi, stavite ruke oko osobe. Jednom rukom stvorite pesnicu i prislonite je iznad pupka a drugu ruku stavite preko pesnice.  Ovom tehnikom pritiskate dijafragmu koja stvara pritisak i koja bi trebala izbaciti strani predmet.

Kombinujte ova dva zahvata sve dok osoba ne izbaci predmet.



Ako je kojim slucajem predmet usao u uho ili u nos, nemojte ga vaditi sami. Odvedite osobu do hitne pomoci u sedecem polozaju.

Opekotina

Nivo opasnosti: 4-3

Opekotina sa pojavom plikova: Nakvasiti opekotinu mlazom hladne vode najmanje pet minuta. Ako je opekotina prekrivena stvarima od pamuka, skinite ih ispod hladne vode. Pozovite hitnu pomoc radi saveta.


Unutrasnje opekotine: Ako je osoba popila vreo napitak, pozovite hitnu pomoc radi saveta. Ako su povrede ozbiljne recice vam da stavite osobu u lezecem polzaju dok oni ne dodju.



Opekotina strujom: Nemojte pokusavati da odvojite osobu od predmeta sa kojim je elektriziralo. Iskljucite predmet iz struje ili iskljucite celo strujno kolo osiguracem. Recite osobi da ne mrda i pozovite hitnu pomoc iako nema vidljivih povreda.

Ma koja vrsta opekotina bila u pitanju, ne mazite nikakve kreme i pomade, ne stavljajte nikakve obloge ni nista sto je pamucno pa cak i maramicu nakvasenu vodom.



Pad na glavu

Nivo opasnosti: 4-3

Ako osoba izgubi svest nekoliko minuta posle pada,  ma ako ona trajala minut ili vise odvedite osobu odmah u hitnu pomoc.

Ako izgubi svest odmah tokom pada, postavite osobu u lezecem sigurnosnom polozaju.

Sigurnostni lezeci polozaj: Postavite osobu na stranu jedna noga savijena a druga ispravljena, glavom po strani.

Ova poza omogucice osobi da izbaci sadrzaj iz zeludca u slucaju povracanja bez opasnosti gusenja.

Posle pada pratite osobu nekoliko dana. Ako primetite da je stalno pospana, zali se na polove u glavi, ima los vid, ima losu motoriku i tesko prica, javite se odmah lekaru bez cekanja.


Trovanje

Nivo opasnosti: 4

Ako je dete uzelo lekove ma bilo koje vrste pozovite hitnu pomoc i naznacite im lekove i kolicinu koju je popio.
Ako je popio neku tecnost koja je opasna po zdravlje ( tecnost za pranje ili za cicenje) bez cekanja odvedite dete u hitnu pomoc i ne zaboravite da ponesete tecnost koju je popilo.



Nemojte dati detetu nista da pije ( pa cak ni mleko) time ce te samo pogurati tecnost jos dublje u organizam.


Vazni telefoni

  • Hitna pomoc: Srbija (194) / Bosna (124) /  Hrvatska ( 194) /  Crna gora (124)
  • Vatrogasci : Srbija (193) / Bosna(123)  / Hrvatska (193) / Crna gora (123)

  • Znajte da ma bilo gde da se nalazite, pozivom na 112 ( u Evropi, zajedno sa sa Balkanskim zemljama) mozete dobiti pomoc hitne intervencije.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages