Pusenje ili zdravlje: Odlucite sami

Nekada davno cigareta je bila hit u celeme svetu. Reklame koje smo mogli videti na tv-u, u novinama ili casopisima gurali su ljude da ih sto vise upotrebljavaju jel je tada to bio veliki trend...



Ali danas cigarete su pokazale svoje pravo lice. Ne samo sto nisu neki veliki trend nego sto izazivaju velike zdravstvene probleme: od bronhitisa pa sve do raka pluca.

Nazalost u to vreme niko nije znao da ce ovo malo cudo naraviti velike probleme ali nazalost tome nije kraj. Jedna cigareta sadrzi 4 000. razlicitih substanci od kojih je glavni Nikotin.


STA SE NALAZI U CIGARETI 

Cigareta se sastoji od 4 000 hemijskih sastojaka. Gavni sastojak je Nikotin.

Hajde da zajedno otvorimo jednu cigaretu i pogledamo njene sastojke, sta znace i kako uticu na na nase zdravlje.

  • Ugljen monoksid – sastojak izduvnih gasova automobila (ubrzava rad srca i krvnog pritiska)

  • Nikotin – nalazi se u pesticidima ( glavni sastojak cigarete, stvara ovisnost)
  • Arsenic – koristi se kao otrov za insekte ( toksican po jetri)
  • Hidrogen cijanid – koriscen u gasnim komorama tokom Drugog svetskog rata a trenutno se koristi kao otrov za pacove ( otrovan za organizam)
  • Amonijak – se upotrebljava u domacinstvu u okviru proizvoda za ciscenje ( Pomaze nikotinu kako bi se absorbovao i pomaze stvaranju ovisnosti)

  • Butan I methanol – se nalaze u gorivu ( glavobolje)
  • Fenol – se koristi u djubrivima ( toksican)
  •  Naftalin – je kancerogen i koristi se kao otrov za moljce (izaziva rak)
  • Kadmijum – se koristi za izradu akumulatora za automobile ( povecava rizik raka pluca)
  • Aceton - se koristi za uklanjanje laka sa noktiju ( iritacija usne duplje, povracanje)
  • Polarium 210 koristi se u izradi cigareta, od pocetka izdrade prve cigarete pa do danas, ovaj sastojak je uvecan za 3 puta. (Glavni krivac raka organizma)



KAKO DOLAZIMO DO ZAVISNOSTI?


Pusac upali cigaretu, sto je i sasvim normalno inace ne moze je kozumirati.
Inhalacijom dima, dim ide direktno u pluca ( ugljen monoksid i nikotin). U normalnim situacijama udahom unosimo vazduh ( kiseonik) a izbacijuemo ugljen dioksid. Kada dim ode do pluca, alveole (koje se sire) pune se tim dimom. Izmedju alveola i arterija koje se tu nalaze dolazi do izmene jedinjena, sto znaci da u tom trenutku svi losi sastojci kao i nikotin ulaze direktno u krv. Tekom krvi koji ide direktno u srce, nikotin ide snjim. Kada nikotin dodje do srca bice raspodeljen po celim organizmu ( srce, mozak...) Dolazkom do mozga nikotin ce preci do nerva i aktivirati dopamin ( osecaj zadovoljstva). Kako osoba konzumira sto vise cigareta, organizam ce se navici na to zadovoljstvo sto ce uciniti da stvori specijalne kanale samo za Nikotin, koji ce citi ugradjeni u nerve i koji ce se aktivirati uvek kada Nikotin bude prisutan. Neaktivacijom tih kanala, organizam dolazi do pobune sto stvara nervozu i potraznju za pusenjem kod pusaca. 


PRESTANAK PUSENJA

Prestanak pusenja moze biti jako tezak za osobe koje konzumiraju cigarete vise godina. Sto vise pusac pusi to ce biti teze za prestankom. Kako bi jedan pusac postao potpuno cist od cigareta, potrebno je 10 godina da se sve potpuno eliminise iz organizma, potrebno je puno volje i snage, ali sve je moguce.

OK, odlucili ste da prestanete da pusite, evo sta se desava u vasem organizmu:

  • 20 minuta nakon prestanka: Krvni pritisak i otkucaji srca vracaju se u normali
  • 8 sati nakon prestanka: Celije dobijaju kiseonik u normalnim vrednostima
  • 24 sata nakon prestanka: Ugljen monoksid vise nije prisutan u organizmu
  • 48 sati nakon prestanka: Nikotin vise nije prisutan u organizmu
  • 3-9 meseci: Kapacitet pluca je uvecan za 10%
  • 1. godina nakon prestanka: Rizik mozdanog udara je jednak kao kod ne pusaca
  • 5.godina nakon prestanka: Rzizik srcanog zastoja je dva puta manji nego kod pusaca
  • 10. godina: rizik raka pluca je dva puta manji nego kod pusaca

Kada jedna osoba prestane da pusi, zelja za pusenjem svakoga dana postaje sve jaca. Potrebno je biti spreman na jake nervoze i tuge jel organizam ne zna kako da protumaci ovu zelju za pusenjem. Ako ste jednom odlucili da prestanete da pusite dajte sve od sebe da tako i bude. Nemojte prestati dva dana pa opet poceti, pa opet prestati. Time nikada necete prestati sa pusenjem, sto moze cek dovesti i do jos vece konsomacije cigareta.

Danas prestankom pusnja u apotekama mozete naci mnostvo preparata koji vam mogu pomoci smanjenu zelje za pusenjem, narocito zvake, flastere..... to su preparati koji u sebi sadrze nikotin koji organizam trazi ali ne sve one sastojke koji vam mogu jako narusiti zdravlje i dovesti cak i do smrti.



E- CIGARETA

Da li ste primetili da se danas sve vise kozumira elektronska cigareta? 

- Kako ona funkcionise?

Elektronska cigareta funkcionise pomocu tecnosti u kojoj se u vecinom nalazi nikotin. Osoba koja koristi e- cigaretu napuni rezervoar tecnoscu ( postoje tecnosti razlicitih ukusa sa ili bez nikotina, kao i razlicita jacina nikotina) i isparavanjem te tecnosti unosi je u organizam. 

Vecinom ovu cigaretu koriste osobe koje su prestale da puse ili one koje su smanjile pusnje.

Sto se tice zdravlja i elektronske cigarete do danas ne postoje kontra indikacije. Vecinu istrazivanja prikazuju da ova vrsta cigareta moze biti losa po organizam ali za sada jos uvek ne postoje pouzdane informacije. 

Danas osobe koje su prestale da puse, i koje su se okrenule ovoj cigareti, uspele su u svom cilju i prestale sa unosenjem stetnih materija u organizam. Ostaje da vidimo za nekih 10. godina kako ce se ova vrsta cigareta odnosti prema nasem organizmu.



3 komentara:

  1. 30. marta pre 8 godina sam ostavila pusenje posle skoro 30 godina. Nije mi bilo lako, ali sam uspela. Mnogo bolje se osecam. Ne kasljem i ne boli me glava. Ponosna sam sto sam uspela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo za Vas, samo tako nastavite. Volja je najbolji prijatelj. Hvala vam na Vasem komentaru.

      Izbriši
  2. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages