Autizam: Jednaki ali razliciti

Svaka osoba je razlicita, i to je prelepo. Neke razlicitosti je veoma lako uociti, boja ociju i kose, visina, pol... neke razlicitosti je ne moguce uociti, omiljena muzika, ono sto volimo da jedemo, nase strahove i nase talente...



Svaka osoba vidi takodje i svet drugacije. Persepcija gledanja na svet je razlicita kod svake osobe.
Hajde da odigramo jednu malu igru. Pogledajte sliku ispod i zamislite sta vidite.

Polovina ce reci da je videla zeca, dok druga polovina patka. Znajte da ako ste videli ili jedno ili drugo, oba odgovora su tacna. Ovim mozemo utvrditi da svaka osoba razmislja razlicito.

Kako bi odlucili da li je zec ili patka potrebno je razmisliti a ko ce drugi to uciniti nego nas mozak.
Mozak je sastavni deo organizma koji radi punom parom kako bi nas odrzao u zivotu, on je kao jedan veliki kompijuter koji daje informacije celom organizmu kako sta treba i kada da radi. On je kompijuter koji kontrolise kako ucimo, koje stvari volimo a koje ne, kako se osecamo ( zbog toga svaka osoba se oseca drugacije u nekom trenutku) i kako komuniciramo.

Ponekad mozak cita drugacije date informacije, ne procita ih onako kako treba da ih procita. 

Na primer: jedno dete pridje drugom detetu i pozdravi se snjim, drugo dete ce uradeti isto.
Kada mozak protumaci drugacije informaciju nego sto bi trebao da je protumaci dete koje je doslo da se pozdravi sa drugim detetom pruzi ruku ali drugo dete je lagano gurne umesto da se pozdravi..... To nazivamo autizmom.


Vecina ljudi imaju Autizam, sigurno ste vec sreli jednu osobu koja je autisticna, i za tu osobu je potrebno da sazna sta ustvari znaci autizam i kako se ophoditi prema toj osobi. Ponekad ausisticna osoba moze da se pokaze jako inteligentna u stvarima koje su nama jako teske, kao na primer matematika, muzika ili crtanje ali moze biti i obrnuto, autisticnoj osobi mogu se pokazati teskim stvari koje su nama lake, kao na primer stvaranje prijatelja.

Mozak salje svakog trenutka informacije o osobama koje vas okruzuju, kao i o onome sto se nalazi oko vas. Kada te informacije postanu drugacije i mozak nezna kako da ih protumaci, to menja osobi gledanje na svet.

Zamislite da hodate ulicom... cujete cvrkut ptica, kola koja prolaze, lavez psa, vetar koji duva...
Jedna autisticna osoba nece cuti isto sto i vi a kamo li videti. Kada bi pogledali na minut ocima jedne autisticne osobe, sigurno bi ste se uplasili.... pitate se "zar se autisticne osobe ne plase", naravno da imaju svoje strahove ali nisu u mogucnosti da kazu iz sve snage da se plase, sto mi tumacimo kao da je sve u redu.

Zamislite kako je nama kada se nadjemo ispred 1000 osoba i kada trebamo da uradimo nesto, neki od nas ce grickati nokte, drugi usne, neki ce se stresti.... to je normalna pojava koju nazivamo tremom.

Autisticne osobe to rade takodje samo na drugaciji nacin.... neki ce udarati glavom od zid, drugi ce pevusati, treci ce gledati u sijalicu... kada vidite da je neka osoba u takvoj situaciji znajte da se ne oseca bas lagodno, zasto nemojte je ignorisati, podsmejaviti joj se ili cak pokazati da ste sokirani onome sto radi.

Osobe sa autizmom trebaju imati prijatelje oko sebe, prijatelje koje ce imati vremena da ih dobro upoznaju. Sa dobrom komunikacijom i strpljenjem sve ce biti bolje. 
Osobe sa autizmom nisu osobe koje su bolesne vec osobe koje vide svet drugacije od vas. Ako im pruzite pomoc koja im je potrebna, zajedno mozete videti isti svet, jel ce te vi razumeti njen a ona ce takodje razumeti vas.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages