Roditelji govore: saveti roditeljima dece autizma i problema govora

Dragi roditelji, danas zelim da podelim s'vama savete koje sam pokrupio putem socijalne mreze Facebook i grupe podrske dece sa govornim problemima i autizmom.



Pre nego sto pocenemo zelim da vam objasnim sta je autizam:

Autizam ili PAS (Poremećaj autističnog spektra) je neurološki poremećaj koji dotiče vise aspekata u razvoju deteta. Poremećaj dotiče moć komunikacije, razgovor sa ostalima i odnos prema okolini.

Autizam moze biti pracen i problemima sa govorom, artikulacijom glasnika kao i samih izgovaranja reci i recenica. Problem govora moze biti simptom autizma ali moze biti i neka druga klinicka analiza.

Kako bi se dala konkretna analiza, dete mora biti pregledana od strane specijaliste, jel obicni lekar nije u mogucnosti da ustanovi da li se radi o autizmu ili ne ali vas moze poslati specijalistima koji su strucnjaci u toj oblasti.

Zelimo da vam skrenemo paznju da:

 Autizam nije psihološka ili psihijatrijska bolest već poremećaj koji usporava cerebralni rad!


STA JE AUTIZAM???


Sada vas ostavljamo sa savetima koji su nam dragi roditelji poslali putem komentara u grupama.

Pitanje:Roditelji sta bi ste preporucili roditeljima koji imaju decu sa govornim problemima ili autizmom? 

Maja Grujic Zivkovic Volite svoje dete baš onakvo kakvo je. Vaspitavajte i ucite svemu kao i ostalu decu. Dan ne treba da prodje a da dete niste ucinili srecnim. Rezultat nece izostati.

Zorica Marija Božanić Dete sa autizmom da se razvija u miru i da ne bude izlozeno agresiji.

Andrijana Đuranović puno ljubavi,stalno djetetu govorite čak i kad spava,pričajte ,kako je najbolje,najpametnije,najljepše,puno rada s djetetom,čitanje,pisanje,pa onda logoped i defektolog,roditelj najviše može uticati na napredak djeteta..provjereno..moj sin pohađa redovnu nastavu i sad je sedmi razred...najbitnije je da dijete nikada ne osjeti da se razlikuje od ostalih.

Anna Ana Autizam i govor nije isto,obe slucaju podrzka detetu,i puno ljubavi

Sanja Djokic Čuvajte živce- trebaće Vam.I uživajte u svakom trenutku,svakom osmehu,svakom pogledu i dodiru,svakom uspehu a iz neuspeha učite .

Olivera Nesic-Kraljevic Uzivajte u svakom trenutku sa svojom decom .Imam dvojeF84 i F83 .Svaki dan mi je sve lepsi i lepsi jer sam naucila da uzivam sa njima.Volite ih onakve kakve jesu i ne uporedjujte ih nisakim.Uzivajte!

Milomirka Mica Jovanov Raditi, raditi i samo raditi. Nekada postoji odmah rezultat, a nekada se čeka i po nekoliko meseci. Ne može se raditi 365 dana u godini. Treba decu ponekad i pustiti da se odmore od rada. Jedno leto nisam poslušala vaspitačice-defektologe, vec sam angažovala logopeda preko leta. Nisam mu dozvolila ni malo da se odmori-totalno pogrešan korak, a došlo je do zamora materijala.

Roska Bugarski Рад,посвећеност,стрпљење,упорност.Купујте књиге,бојанке свеске.Грлите их јако-тако размењујете позитивну енергију.


Lela Bojovic Zivite bez predrasuda,neopterecujuce, bez potrebe za pravdanjem bilo kome a sa puno puno ljubavi prema nasoj deci, uspeh nece izostati jer ljubav je neverovatno jak pokretac. Kakav god, svako od nas je rodjen sa razlogom bas takav kakav je. VOLITEEEEE!!!

BaneMia Gvozdic Manite se magova i bapskih priča i decu vodite kod stručnih osoba, najpre psihijatra a zatim psihologa, logopeda, defektologa. Vaše dete je kao i svako drugo, ne gledajte ga kroz prizmu autizma. Budite dosledni i uporni x 1000!

Marija Protic Upis u redovan vrtić i školu. Okružite dete sa što više dece i prihvatite osobe i decu takve kakve jesu . Radite na poštovanju pravila ponašanja. Uključite što više odraslih i dece u druženju i radu sa detetom. Maltretirajte birokratiju Vi, a ne ona Vas. Nadjite posao ili hobi i ne dozvolite da se dete osloni samo na roditelje. Vodite dete svuda i što više ga okružite različitim aktivnostima.

Ivana Đorđević Da je u redu osećati se bespomoćnim neko vreme. Da budu dobri prema sebi na isti način kako su strpljivi i dobri sa svojom decom. Da kad prođe faza "neprihvatanja" tek dolazi faza borbe, a borbe donose uspehe. Da ne razmišljaju o vakcinama i da li su pušili u trudnoći i ko je kriv, već o tome šta sada mogu da uradim da svom detetu pomognem. Da se ne stide i ne osećaju grižu savesti već da dozvole detetu da izvuče iz njih najbolje...ono što nisu ni znali da imaju. Osim truda , želim im puno sreće jer svaki anđeo ima drugačija krila ali leti. Deca veruju u to...Što ne bi i mi?! ♡

Olivera Nesic-Kraljevic Ljubav je toliko velika i snazna da razbija sve barijere ispred nas!Naoruzajte se strpljenjem,razumevanjem i pozrtvovanjem i borite se do kraja.Borba je nametnuta i nepravedna.Cuvajte se!

Olivera Nesic-Kraljevic Uzivajte u svakom trenutku sa svojom decom .Imam dvojeF84 i F83 .Svaki dan mi je sve lepsi i lepsi jer sam naucila da uzivam sa njima.Volite ih onakve kakve jesu i ne uporedjujte ih nisakim.Uzivajte!

Milomirka Mica Jovanov Raditi, raditi i samo raditi. Nekada postoji odmah rezultat, a nekada se čeka i po nekoliko meseci. Ne može se raditi 365 dana u godini. Treba decu ponekad i pustiti da se odmore od rada. Jedno leto nisam poslušala vaspitačice-defektologe, vec sam angažovala logopeda preko leta. Nisam mu dozvolila ni malo da se odmori-totalno pogrešan korak, a došlo je do zamora materijala.

Goran Čepić Rad i vjera. Što se više zalažemo, napretka mora biti.

Lara Maurel Pruzite djete puno puno ljubabi i sigurnost. Nemojte ih uspiredjivati s nikim. Nemojte si postaviti ciljeve. Jer oni samo si ih trebaju postaviti.

Jasmina Kovacevic Ex Bozanic Volite svoje dete i cenite kao da je najsavrsenije na svetu. Radite uvek sa njim i nikad ne prestajte da verujete u njega

Maja Kolasinac nakon soka, potrazite strucnu pomoc, i podrsku emocionalnu, da se sto pre uhvatite u kostac sa vezbanjem i pozitivnim aktivnostima. ocaj i depresija, kao postraumatsko stanje je gubljenje vremena i energije, a resenja ima pa ima. zivot se menja, prioriteti, druzenje, navike i u centar se stavljaju potrebe vaseg deteta a vi ste motor koji pokrece unapred. Mama je kljuc.

Andjela Potic Dosta ljubavi pružiti detetu a moja preporuka za sve mame na teritoriji grada Beograda odvesti dete u Lix udruženje za decu sa autizmom i teškoćama u razvoju. Ja svoje dete vodim i zadovoljna sam.

Jasmina Memic Da nikada ne odustaju i da se bore za svoje dijete! Da vjeruju u njega i prihvate ga takvog kakav jeste.

1 komentar:

  1. A da li ima neka majka koja ima dete autisticno, slepo i u pubertetu, tretirano neurops. lekovima koji ne pomazu i onda u problemu sa odvikavanjem i skidanje sa istih? Mame , da vas cujem.

    OdgovoriIzbriši

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages