Stvari koje ne bi trebali raditi tokom trudnoce

Kada ste u drugom stanju postoje stvari koje ne bi trebali raditi, sto zbog Vas to zbog Vase buduce bebe. Navescu vam nekoliko stvari koje bi trebali izbegavati sve do porodjaja.




1. Rengen

Tokom trudnoce trebalo bi izbegavati vrsiti rengenske snimke. Rengen emitira zrake koje mogu uticati na razvoj Vase bebe. Ako Vam doktror prepise pregled obavestite ga da ste u drugim stanju, ako je pregled neophodan, bice uradjeni sa posebnim oprezom.

2.Cuvati prstenje na prstima

Nije pozeljno cuvati prstenje, kako trudnoca napredjuje moze doci do naduvavanja prstiju sto vam posle moze otezati skidanje prstenja ali i zaustavljanje cirkulacije, ne bi ste voleli da vam doktori isecu prstenje koje ste dobili na vencanju.

3. Bez kreme za suncanje na suncu

Ako ne stavite kremu za suncanje moze doci do pojave Melasme, pigmentacije na kozi koja ce vas pratiti svakoga leta sve do menopauze, zato krema i sesir pre izlaska.

4. Ciscenje macijeg izmeta

Lepo je od vas sto pazite na vasu macu ali tokom trudnoce neka se buduci tata pozabavi sa ciscenjem.   Kontaktom sa macijim izmetom moze doci do toksoplazme, bakterije koja moze uzrokovati pobacaj. Ovo naravno ne moze biti izgovor da se otarasite mace i da je ostavite napolje, ali mozete otici do veterinara i uradeti macki test na ovu bakteriju.

5. Leteti avionom

U prvom i drugom trimestu, ako je sve u redu mozete leteti avionom, ali posle 27e nedelje trudnoce avio kompanija ce vam traziti papir od doktora da mozete putovati ali se moze i desiti da vam ne odobre ukrcavanje. Ako bas zelite da putujete konsultujte se sa doktorom i avio kompanijom pre rezervisanja, ali znajte da nije uopste preporucljivo putovati posle sedmog meseca.

6. Jesti bilo sta

Ako ste veliki gurman, pijete po 5 kafe na dan i jedete stalno meso, morate dobro proveriti vasu ishranu jer beba nece biti srecna.

7. Piti bilo koje lekove

Tokom trudnoce vecinu lekova su zabranjeni za trudnice, sto zbog bebe sto zbog mame sto zbog mleka. Mozete uzumati lekove samo ako su odobrene od strane vaseg ginekologa ili lekara, ali NIKAKO na svoju ruku.


8. Piti alkohol i pusiti cigarete



Kako ne znamo koliko posto alkohola dovodi do fetalni alkoholni sindrom, bolje bi bilo da ne unosite alkohol u organizam. Isto tako za cigarete, bebin rast moze da bude poremecen i to mnogo.



Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages