Vakcinacija protiv gripa

U današnje vreme grip ostaje neprijatelj broj jedan ljudskom organizmu. Prema istraživanjima svetske zdravstvene organizacije 2015 godine tokom zime grip je odneo preko 18 300 života, u kojima 90% su osobe starije od 65 godina.

Kako bi se smanjio ovaj broj, svake godine na raspolaganju su populaciji vakcinacija protiv gripa.


Koji su rizici da se dobije grip posle vakcinacije?


Vakcina je napravljena od izumrlih delova virusa, tako da ni u jednom trenutku ne možete dobiti grip zbog vakcine, jedino možete imati male simptome koje se manifestuju dan posle vakcinacije dok se organizam ne prilagodi vakcini i ne proizvede sopstvenu zastitu

Ko ima veliki rizik od dobijanje gripa ?


Novorodjenče koje je mladje od 6 meseci ima veliki rizik za dobijanje gripa od svog okruženja, pogotovu ako je beba rodjena pre vremena.
Gojazne osobe koje imaju BMI veći od 40 kao i osobe koje koje su hospitalizovane zbog lecenja.
Ne treba zaboraviti i same radnike koje rade po bolnicama i sve osobe koje imaju licni kontakt sa pacijentima.

Ko treba da se vakciniše?

Starije osobe od preko 65 godina i one koje imaju hronične bolesti, ali vakcina je isto preporučena starijima kao i deci, pogotovo onoj koja imaju respiratorne probleme.

Neophodno je vakcinisati se svake godine zbog toga sto se virus menja iz godine u godinu. Kada se virus promeni, dolazi i do same promene vakcine.

Reakcije na vakcinu

U većini slučajeva vakcina protiv gripa je dobro tolerisana od strane organizma. Moguće je dobiti neke od reakcija posle primanja kao na primer upalu na mestu uboda.

Osobe koje su alergične na jaje, moraju da se konsultuju sa lekarom pre dobijanja vakcine zbog toga sto je vakcina načinjena na bazi proteina jajeta i može naneti kontra indikacije.

Kada i koliko je vakcina efikasna?


Vakcina ne postaje efikasna odmah nakon primanja, potrebno je sačekati 15 dana, zbog toga je preporučljivo da se vakcinišete pre prve pojave simptoma epidemije gripa.


U velikim slučajevima vakcina je efikasna izmedju 70% i 90%

Moguće je imati grip i pored vakcine, jel vakcina ne obuhvata sve tipove gripa zbog toga nije sigurna 100%, ali ako pored većine imate grip znajte da su simptomi mnogo lakši nego kod osobe koja nije vakcinisana.

Lose ideje vezano za vakcinu: 

Vakcina je opasna

Vecinu stanovništva veruje da je vakcina opasnija nego sam grip, naravno to je netačno. Postoje simptomi posle vakcinacije ali su daleko blažiji od simptoma pravog gripa.

Neki od simptoma vakcinacije su: upala na mestu uboda, blaga temperatura, blage glavobolje i blagi mišićni bolovi. Ovi simptomi su jako blagi i ne predstavljaju ni polovinu onoga sa pravim gripom a i nestaju u roku od 48 sati.

Vakcinisao sam se prošle godine 

Još jedna losa ideja. Svake godine virus se menja, sto znaci da dolazi i do promene vakcine. Ako se ne vakcinišete ove godine, a vakcinisali ste se prošle, znajte da niste zaštićeni protiv gripa.

Bolje piti lekove nego se vakcinisati 

Netačno. Za sada ni jedan lek nije pouzdan prtiv gripa. Postoje lekovi koji ublaženu simptome ali ne eliminaciju virusa. Jedino za sada se vakcina pokazala kao uspešna.

Kada se vakcinisati?

Vakcinisati se pre prve epidemije gripa. Sto se ranije vakcinišete sanse da se razbolite su manje a i imaćete vise mogućnosti da primite vakcinu jel su količine ograničene.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages