Začeće: stvaranje novog života


Jedno novo srce ce početi da kuca…..spermatozoid dolazi u kontakt sa jajnom celijom. Ovaj prelepi početak imaće svoju prelepu priču jedino ako jajašce uspe da se ugradi u zid materice.


- Pre ugradnje: Veliki put jajašca do vaše materice


Čim je jaje začeto, Vasa buduća beba počinje veliki put. Prvenstveno spustiće se i izaći iz jednog od vaših jajovoda sve do samog ulaska u matericu. Njegovo kretanje je omogućeno kontrakcijama mišica jajovoda ali i dlačicama koje tapetiraju unutrašnjost jajovoda.

Ovo veliko putovanje traje od tri do četiri dana, tokom njegovog lepog putovanja, jajašce počinje da se deli, na dva, četiri, šesnaest celija. Kao sto je i normalno svakom živom biću koji se krece, troši energiju. On ima sve sebi obezbedio kako bi sa sigurnošću došao do svog cilja.

Stigavši do svog cilja, materice. gde ce provesti devet meseci, uživa u prelepom pogledu unutrašnjosti svoje mame. Ne mrda. Ostaje imobilan oko tri dana, ali njega nista ne koci da nastavi da raste.


Možemo se priupitati zašto ne mrda ? zar traži bolje mesto ? Da li čeka da materica bude spremna da ga primi ? Možemo odgovoriti s ‘ponosom da je odgovor DA i na prvo i na drugo pitanje. Vase jajašce je pametno već od prve sekunde.

- Izgradnja mesta stanovanja Vase bebe


- Posle tri dana provedenih u materici, došlo je vreme da se učvrsti za nju i da se napokon stvori konekcija izmedju mame i buduće bebe. On je svoje mesto izabrao, negde zlatna sredina, ni blizu izlaska iz materice ni blizu jajovoda.

- Kada je ušao u sam zid materice, napraviće svoje gnezdo kopanjem u materici, objasnićemo vam kako :

- Jajašce se sastoji iz dva dela : spoljašnji deo " tropoblast " i unutrašnji deo "blastocist "

- Kada je jajašce spremno za ugradnju, tropoblast sekretuje enzime koje ce uništiti celije majkine materice. Jajašce pravi jednu malu i zauzima mesto uništenih celija ali celije koje se nalaze okolo ce zatrpati jajašce kako bi ga zaštitili.

- Vreme je za kolonizaciju!!! U napad!


Vase jajašce je izgubilo svu potrebnu energiju, à jako mu je neophodna, od koga ce drugog uzeti nego od Vas. Zahvaljujući celijama tropoblasta kapilari se staraju oko vašeg jajašca koji ce mu pružiti potrebne hranljive materije za dalji razvoj.

Tokom ove konekcije neki kapilari puknu, sto provocira krvarenje u materici. Kako je materica stvorena da je svaki pokret kontraktuje, može da se desi da izbaci i krv. Dakle krvarenje je moguće  u početku trudnoće.


- Ugradnja je gotova: Test je pozitivan!


Posle svega ovoga sto smo napisali vi ste već u osmom ili devetom danu posle zaceca, ugradnja je završena. Počinje nov život da raste u vama.

Od ovog trenutka hormon koji se naziva hCG (humani horionsi gonadotropin) pojavljuje se u većim količinama u vašoj krvi, a potom i u mokraći
Zahvaljujući njemu možete saznati da li ste u drugom stanju pomoću testa za trudnoću.

- Koje su nepovoljni uslovi ugradnje jajašca ?


Nekim ženama unutrašnji deo vagine je jao tanak tako da jajašce ne može da napravi sebi gnezdo.
Postoji mogućnost da arterije ne dozvoljavaju da se jajašce prikači za krvni sistem zbog lose koagulacije krvi, a  jajašcetu su potrebne hranjive materije kako bi mogao da se razvija

Ove mogućnosti su naravno vidljive na ultrazvuku i Doppleru. Uzimanje lekova prepisanih od strane doktora mogu pospešiti ugradnje jajašceta u zidu materice.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages