Šta je gojaznost?

Od pre dvadeset godina pa do danas, broj gojazne dece raste svake godine. Na Balkanu svako šesto dete pati od gojaznosti, sto dovodi do velikih posledica po zdravlju.
Sto se ova bolest otkrije brze, lečenje ce biti lakše.


Šta je gojaznost?

Gojazna osoba je osoba koja ima preveliku kilažu, sto znaci da ima viska telesne masnoće za svoju visinu i svoje godine. Prvi uzorak gojaznosti je manjak fizičke aktivnosti.

Pored manjka aktivnosti, jedna osoba može se ugojiti losom alimentacijom. Previse masno, slatko  i u velikim količinama može dovesti do prevelike kilaže.
Kod nekih osoba kilaža može biti uzorak genetike, neke osobe gube brzo dok neke lako dodaju.

Koji su rizici gojaznosti?

Prvi faktor rizika je dijabetes, ili ti povišena glukoza u krvi. Pored ove bolesti može doci do problema sa srcem kao i sa disajnim problemima.
Pored navedenih rizika, još jedan važan rizik je pokretljivost. Osoba koja je gojazna ima problema sa hodanjem, sto može dovesti do osećaja krivice i lošeg psihičkog stanja.

Da li se može detektovati gojaznost?


Naravno, lekar je specijalizovan u tim stvarima. Merenjem visine i tezine, doktor može ustanoviti idealnu kilažu jedne osobe. U funkciji sa godinama može zaključiti da li osoba  ima normalnu kilažu ili je gojazna. Sto se ranije otkrije gojaznost to su sanse za izlečenje veće.

Kako pobediti gojaznost?

Vecinu gojaznih osoba prvo šta uradi je da preskače obroke, ili isprobava različite dijete, sto uopšte nije preporučljivo. Ljudskom organizmu je potrebna harana kako si se razvijao i izvršavao svoje funkcije, bez potrebne energije, organizam ne može da funkcioniše normalno sto može dovesti do različitih bolesti.

Kako bi doveli kilažu na normali potrebno je ravnoteži rati vašu hranu. Morate naučiti da jedete raznovrsnu hranu u normalnim količinama. A najbitnije od sve je kretati se i praktikovati neki sport.

Preporučeno je svakoga dana vršiti fizičku aktivnost 60 minuta. Brzo hodanje je jako dobro za budjenje organizma i dobrog protoka krvi u telu.

Savet psihologa:

Ponekad je potrebno posavetovati se sa psihologom kako bi otkrili izvor vaše gojaznosti.
Zajedno s ‘njim načiće te pravu dijetu koja ce vam pomoći u  gubljenju kilaže.

Razgovor sa njim a i razlicitim tehnikama, doktor vam može pomoći da smanjite zelju za hranom a i da promeni vaše stare navike.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages