Čitaoci sajta " Mojkucnilekar.net " su obelezili dan osoba sa Down sindromom


21. marta osobe sirom sveta obeležavaju svetski dan Down sindroma. Nasi čitaoci su danas zajedno sa sajtom Moj Kucni Lekar učinili isto. Pomoću društvenih mreža dobili smo puno slika koje želimo da podelimo s vama.


Šta je Down sindrom

Daunov ( Down) sindrom ili kako ga zovu Trizomija 21 je genetička bolest koja je zahvaćena u celome svetu. Danas svako 1/700. dete je zahvaćeno ovom genetičkom bolešću.

Ova bolest je detektovana poremećajem 21. pera hromozoma u ljudskom organizmu. Rezultat ovog poremećaja dovodi do psihomotoricnog zakašnjenja kao i do ublaženog ali i značajnog mentalnog poremećaja. Kod osoba sa ovim sindromom možemo uočiti malu visinu, izražen okrugli oblik glave kao i specifičan karakter.

Danas ovaj poremećaj dostiže cifru od 8 miliona ljudi u svetu.

Šta je hromozom 21?

Ljudski organizam je sačinjen od ćelija. Svaka ćelija poseduje DNK koji šalje informacije organizmu. To je generički kod i ključ samog ljudskog organizma. ADN je svrstan u jednom pakovanju kojeg nazivamo hromozom. Svaki hromozom je specifičan i ima ih 24 para. 


21. par je najmanji par svih hromozoma i sagradjen je od 271 gena. Jedna mala promena u tom hromozomu može izazvati različite bolesti. pojavom još jednog hromozoma u 21 paru, dolazi do promene  celog sistema . Sada 21 hromozom ne sadrži dva hromozoma nego tri sto nazivamo Trizomija 21 ili Daunov ( Down) sindrom.


Svetski dan osoba sa Down sindromom

Svake godine 21. Marta obeležava se svetski dan osoba sa Down sindromom. Pored toga običaj je da se tog dana obuku dve različite čarape kako bi se pokazala podrška osobama sa tim poremećajem. 

Nasi čitaoci su podržali ovaj vid podrške i ispod vam predstavljamo nekoliko sličica koje smo dobili.










Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages