Danas je prvi dan proleća !

Danas je prvi dan proleća, 20 mart. Šta ? pa zar proleće ne počinje 21. Marta ? Ne dragi moji, proleće počinje 20. Marta i to od 2008. Godine.


 

Proleće
Proleće je doba u godini kada su noć i dan izjednačeni po svojoj dužini. Od danas imaćemo 12. sati svetlosti i 12. sati noći. Ova pojava se dešava dva puta u godini, u proleću u i jeseni.
Od 2008. godine proleće počinje 20. marta a završava se 21. juna.


Astronomsko tumačenje
Proleće ne pada uvek na isti dan. Postoje dva objašnjenja. Planeta zemlja se vrti oko sunca ali njena orbita je uvek ista, sto znaci da svake godine sezone ( koje imamo 4) se razlikuju po družini dana. 

Našoj planeti je potrebno ne 365 dana da obidje sunce već 365,2422 dana. Zbog toga svake 4te godine dodajemo jedan dan na kalendaru.



Matematičko računanje
Sve je stvar matematike, ali nažalost ponekad i matematika može da pogreše, sto znaci da mora doci do ispravki, I kako bi sve bilo u redu potrebno je pomeriti dan proleća. Zbog toga već čitavih 10. Godina proleće počinje 20 marta a ne 21 kao sto smo svi navikli. 



Kako promena sezone utiče na zdravlje
Čim dodje do promene sezona, čovekovom telu je potrebno vremena kako bi se adaptirao, pogotovu novom vremenu i svetlosti. U početku većinu nas se oseća umorno i neispavano ali telo je mašinerija koje može brzo da prihvati promene u svojoj okolini.

Kako bi se telo sto brze spojilo sa spoljašnjim promenama, potrebno je da nadjete najbolje vreme za san i da se pridržavate toga. Osobe koje nemaju ritam sna teze podnose promenu vremena.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages