Dobrobiti etericnih ulja pomocu aromaterapije


Da li imate problema sa spavanjem? upalu misica? bolesni ste? umorni? cesto vas jure komarci? Da li ste nekada probali etericno ulje?



Etericna ulja poseduju mnostvo dobrotvornih sastojaka koje vam mogu pomoci da lakse savladate sve nezeljene osecaje Vaseg organizma, naravno jedino ako ga pravilno koristite i u umerenoj kolicini.
Pre upotrebe posavetujte se sa vasim lekarom ili apotekarom.

Aromaterapija je prirodno lecenje bolesti i bolova od strane etericnih ulja na bazi bilja.
Aromaterapija ne bi trebala da se koristi kod dece mladje od 6. godina ( sem ako vam je lekar dozvolio), a kod starijih osoba i trudnica potrebno je obratiti paznju na alergije i otrov ako se koristi vise nego sto je potrebno zbog toga je potreban savet strucnog lica pre upotrebe.

Koje su najbolja etericna ulja?


Lavanda

Latinski naziv: Lavandula officinalis

Ovo etericno ulje nazivamo i "plavim zlatom". Koristi se kod nervoze, bolova u misicima, stres, insomnije, uboda komaraca, emocionalni sok...

Koriscenje ovog ulja je veoma jednostavno: Ovo etericno ulje je ulje koje mogu koristiti svi. Od dece pa do odraslih. Ako koristite ulje u vecem periodu, kao na primer pre davanje ispita ili bilo ko stresnog dogadjaja potrebno je rastvoriri ulje u biljnom ulju zbog mogucnosti od alergije. Moze se koristiti kao masaza, mozete ga staviti u kadi za kupanje sa jednom sakom krupne soli, ili masiranjem zglobova. Ako imate insomniju stavite jednu kap na svoj jastuk. Mozete koristiti ulje i protiv glavobolje, nanesite jednu kap na prste i masirajte slepoocnice. Ako zelite da vam mir bude u kuci, nekoliko kapi stavite u difuzor i pustite da lavanda ucini svoje.



Eukaliptus radiata

Latinski naziv: Eukaliptus radiata

Koristi se kod grupa, nasofarangitisa, upala uha... Sva etericna ulja su anti- infekcijski ali eukaliptus radiata je najbolji za lecenje svih infekcija tokom epidemije pogotovu onih sa ORL-om.

Ovo etericno ulje mogu koristiti svi sem trudnica. Kod starijih moze se koristiti kao inhalacija. Kada dodje do epidemije nekoliko kapi na stopalima, iza uha ako dodje do upale, na vratu ako ima bolova u grlu, iznad obrva ( ali nikako blizu ociju). Sto se tice mladjih osoba potrebno je rastvoriti ulje sa biljnim uljem.



Ravensara

Latinski naziv: Cinnamomum camphora cineoliferum

Ovo ulje potice iz Madagaskara i koristi se kao lek za anti-viralne infekcije. Efikasan je za zaceljivanje oziljaka posle boginja. Koristi se kao Eukaliptus radiata ali je mnogo efikasniji. Kada dodje vreme epidemije, staviti jednu kap i masirati zglobove, ledja ili stopala.



Cajevac ili Tea Tree

Latinski naziv: Melaleuca alternifolia
Koristi se u borbi protiv mikoza, akni... cajevac je jako dobar kod lecenja od parazitarnih infekcija.

Mozete ga staviti na noktima vise puta na dan a kod akni pipetom jednom na dan. Cajevac ce osustiti aknu velikom brzinom. Ako se radi o velikoj mikozi koristiti kataplazmom od gline i cejevca.



Rimska kamilica

Latinski naziv: Chamaemelum nobile
Stres, nervoza, umor, insomnija... Koristi se kao Lavanda, ali je pozeljno da se namaze za zglobove i pritom mirise kao parfem. ovo etericno ulje je ULJE koje smiruje. Sto se tice difuzatora bolje bi bilo koristiti Lavandu a kamilicu samo za licnu upotrebu.



Geranium

Latinski naziv: Geranium 


Ovo etericno ulje je najbolje protiv komaraca, odbija svakog komarca. Potrebno je namazati jednu kap na rastvoriti sa 9. kapi biljnog ulja i namazati na otkrivene zone ( ne blizu ociju). Ako ste ubodeni od strane komaraca stavite jednu kap direktno na ubod. Ulje ce smanjiti svrab i bice vam lakse.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages