Postnatalna depresija: stanje kod majki i oceva


Postnatalna depresija je stanje koje obuhvata vecinu majki ali i oceva posle radjanje njihove bebe. Simptomi variraju od osobe do osobe kao i njigova jacina i razlikuje se od "baby blues".



Sta je baby blues?

Baby blues je stanje koje se javlja prvih dana posle radjanja bebe. Simptomi mogu biti razliciti od iritabilnosti oa sve do skakanja humora. Ovo je prolazno stanje koje se moze objasniti smanjivanjem hormona kod zena i povecanjem stresa i umora kod majki.

Baby blues se javlja kod 80% zna posle porodjaja i prolaznog je tipa. On moze trajati nekoliko sati do  15. dana.

Kako bi sto bolje podneli ovo prelozno stanje evo nekoliko saveta:


  • Ako se ne osecate bas u elementu recite to vasem suprugu ili nekom clanu porodice. Potrazite njihovu pomoc oko bebe ( hranjenje, presvlacenje, kupanje...)


  • Mislite na vas, odspavajte se lepo, opustite se u kadi ( sem ako ste imali carski rez) izadjite na svez vazduh...


  • Igrajte se sa vasom bebom, izadjite zajedno napolje, prosetajte u parku ili napravite kontakt koza o kozu.


Ako posle nekoliko nedelja vase stanje ostane nepromenljivo i osecate se tuznim i depresivnim onda se ne radi o baby blues vec o postnatalnoj depresiji.



Postnatalna depresija i baby blues su dva razlicita stanja i ne treba ih mesati.


Postnatalna depresija

Postnatalna depresija se moze manifestovati svakog trenutka, do godinu dana posle porodjaja. Ne postoji jedan faktor depresije vec spajanjem vise faktora u organizmu mogu dovesti do ovog stanja.

Postnatalna depresija se moze javiti zbog promena stanja u organizmu ali i promenom zivota majki i oceva, pogotovu kada beba dodje na svet.

Istrazivanja su pokazala da 7% majki imaju ovaj vid depresije u prvih tri meseca posle porodjaja ali zahvaca 19% majki u vidu lagane depresije.
Depresija je najaca prvih tri meseca posle porodjaja ali vremenom njen intenzitet se smanjuje.


Faktori rizika postnatalne depresije

Trudnice koje su vec patile od depresije pre porodjaja imaju vece rizike da pate od postnatalne depresije. Drugi faktori rizika su:

  • Stresni dogadjaji koji su vas zatekli tokom trudnoce ( selidba, finansijski stres)
  • Bez podrske od strane ukucana i porodice
  • Biti bez samopouzdanja
  • Nezadovoljstvo sa bracnim partnerom

Suprotno od baby blues, postnatalna depresija je vise ozbiljnija. U ozbiljnijim slucajevima ova depresija ne samo sto ce losa biti po majci vec moze da olosa odnos izmedju majke i deteta i smanjiti interesovanje za bebu, sto moze dovesti do loseg odnosa deteta prema ostalima (socijalizacija ) kada odraste.

Lecenje ovog stanja je lakse ako se utvrdi sto ranije, zbog toga majka mora da potrazi pomoc cim se oseti lose ili tuzno. Ovo ce joj pomoci da vrati osmeh na lice i da uziva svaki minut sa svojom bebom.

Tate kao i ostali clanovi porodice moraju da obezbede da majka u depresiji ima neophodnu pomoc kako bi se sto brze oporavila.


Tate i postnatalna depresija

Dok se mame oporavljaju posle iscrpljujuceg porodjaja, tate igraju jako veliku ulogu o cuvanju bebe. Ne treba zaboraviti da tata isto treba da se prilagodi novom zivotu u porodici. Istrazivanja su pokazala da cak i tate mogu razviti postnatalnu depresiju.

Prvih tri meseca posle porodjaja 7% tate imaju simptome postnatalne depresije a cak 25% tri do sest meseci posle porodjaja. Ovo stanje se smanjuje posle sest meseci.

Broj majki i oceva zajedno koji pate od depresije posle porodjaja izmedju tri i sest meseci je cak 41%.

Ocevi su od velikog rizika da postaju depresivni ako je vec njihova supruga u tom stanju, zbog toga nekim ocevima je potrebna pomoc i zobg toga ne treba da se stide da posete lekara.


Koji su simptomi koje ne treba ignorisati

  • Tuzan period bez ijednog razloga
  • Veliki umor i los san ( spavati puno ili ne spavati mnogo)
  • Osecaj krivice i samoponozavanje ( osecaj lose majke, potrskoce imati kontakt sa bebom)
  • Odbijanje bebe, preosetljivost
  • Velika anksioznost
  • Nemogucnost da se starate o svojoj bebi ( slabost)
  • Nezainteresovanost za aktivnosti
  • Promenljiv apetit
  • Osecaj da se nista ne menja

Nase drustvo je razvilo sliku da porodjaj i majcinstvo moraju da budu najlepsi, zbog toga vecinu majki razvija osecaj krivice, jos ako se nalazi u ovom stanju moze dovesti do pada samopouzdanja i lose procene majcinstva.
Nemojte razmisljati o tome, to je samo slika naseg drustva. Ako ste u postnatalnoj depresiji to ne znaci da ste losa majka. Potrebno je vremena da se prilagodite novom zivotu. Zbog toga je potrebno da informisete vasu okolinu da vam je potreba pomoc. Zapamtite da u jednom trenutku svakome je pomoc potrebna i nema stida od toga.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages