Moje dete je hiperaktvino, kako utvrditi? Kako reagovati?


Vase dete je mali spidi gonzales, baca se svuda, dere se, ima problema sa koncentracijom i poteskoce sa citanjem? Mozda je hiperaktivan.



Ovo stanje nije lako za samo dete ali ni za njegovu okolinu. Morate pronaci resenja kako bi pronasli normalan i miran zivot kao i korektne odnose. Ovde cu vam dati neke savete kako bi sto lakse fokalizovali hiperaktivnost vaseg deteta.

Sta je hiperaktvinost?

Hiperaktivnost je povisana psihomotorna aktivnost koja se naziva prevremeni deficit paznje/hiperaktivnosti.
Manifestira se poremecajem paznje, koncentracije, koordinacije ali moze poremetiti govor i memoriju. Zbog toga neka hiperaktivna deca imaju kasnjenje u skolskom gradivu.
Ovaj sindrom moze se uociti tek od 4. ili 5. godine ali ne ranije.

Kako prepoznati hiperaktivno dete?

Nije lako prepoznati hiperaktivno dete od jednog deteta koji jednostavno voli da trci i da se dere. Nazalost ne postoji neuroloski ili psiholoski pregled koji moze da prepozna ovo stanje kod deteta.

Postoje simptomi koji se mogu prepoznati kod rodjenja ( beba place bez prestanka, dere se, stalno mrda, lose spava...) ali tek kada dete podje u skolu, u tom trenutku hiperaktvinost moze doci do izrazaja. Ne moze sedeti na jedno mesto, mrda nogama i rukama, klacka se na stolici, ustaje bez prestanka, penje se i skace svuda, pati od problema sa koncentracijom, ne moze da se kocentrisevise od nekoliko sekundi... su znaci da pati od hiperaktvinosti.


Koji simptomi mogu da pokazu hiperaktvinost?


Problem paznje:
Vase dete ne moze da se koncentrise, kazemo da mu je skrenuta paznja. Uvek gubi svoje stvari ( rukavice, igracke, olovke). Zaboravljas voj ranac kad treba da podje u skolu ili jaknu.

Eksesivna agitacija:
Vase dete ne moze sedeti na jednom mestu, mrda bez prestanka. Detetu kome stalno kazemo da se smiri, da prestane da mrda. Ovo mrdanje moze da se javi cak i kada je u smirenoj aktivnosti ( mirda stalno nogama dok gleda tv...)

Impulsivnost:
Hiperaktvina deca su sposobna da prekinu bilo kakvu aktvinost kako bi dobili odgovor na neko pitanje.

Ako primetite neke od ovih simptoma javite se doktoru specijalisti.

Koji su uzroci hiperaktivnog deteta?



Prema zadnjim istrazivanjima, postoji mogucnost nasledstva, koji se karakterisu faktorima okruzenja deteta.
Potrebno je oznaciti da ovo stanje obuhvata tri do cetiti puta vise decake nego devojcice.

Vecinu ljudi mesa hiperaktivnost sa nadarenoscu deteta, sto naravno nema veze. Kako bi se otkrila nadarenost deteta potrebno je uradeti IQ test.

Da li postoji lecenje?

Ne postoji lek koji moze ukloniti hiperaktivnost kod deteta, ali je moguce smanjiti posledice hiperaktivnosti.

Lekovi koji se koriste su vecinom stimulansi ili amfetamini. Ovi lekovi olaksavaju detetov zivot i san kao i njegovih roditelja. Lekovi su prepisani od strane lekara posle izvrsenja neophodnih testova.


Kako pomoci mom detetu?

Ako je doktor prepisao neophodnu terapiju, pomoc roditelja je ipak potreban. Oni se plase da ne pogrese i zbog toga je potreno fokalizovati njihovu energiju.

  • Cim je doktor utvrdio dijagnozu, utvrdite da vase dete ne pati od povezjanih poremecaja kao sto du: disleksija, disortografija... ako je potrebno javite se pedagogou koji ce vam pomoci da prevazidjete ove poteskoce.
  • Napravite okruzenje koje njemu odgovara: hiperaktivno dete je preosetljivo,na spoljasnje stimulanse. Naravite mu njegov kutak gde se moze osecati smireno i gde moze bolje da se koncentrise.
  • Nemojte menjati brutalno navike: hiperaktvino dete ne moze da se koncentrise na eventualne brutalne promene sto moze izazvati agresivnost. 
  • Ne derite se i probirajte reci koje upotrebljavate. Nemojte izgovarati tipa " jel ces se koncentrisati vise". Ako ne mozete da se suzdrzite izadjite iz sobe i vratite se kada se smirite.


Sta ne treba nikako radeti?

  • Hiperaktivno dete se brzo uzruji kada je velika buka u pitanju, izbegavajte da ga vodite u supermarketu ili u bioskopu.
  • Ako se dere nemojte se drati vise od njega, pokazite mu da niste zadovoljni kako se ponasa grimasom ali nikako dranjem, kazite to polako.
  • Ne gubite nadu. Jedno hiperaktvino dete trazi puno paznje roditelja, ako spustite ruke izgubice svaku koordinaciju, a vi ste mu potrebni kako bi sagradio svoj zivot
  • Nemojte zaboraviti na sebe. Dajte sebi pet minuta, opustite se, izdahnite.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages