Streptokoka: grupa A, grupa B i ostale podvrste bakterija


Streptokoke su bakterije koje su odgovorne za vecinu uplanih i gnojnih infekcija. Klasifikuju se u vise grupa (A,B,D)



Sta je streptokoka?

Streptokoka je bakterija koja je odgovorna za vecinu infekcija. Pravilnog zaokruzenog oblika, mere od 0,5 do 1 mikrometar.

Streptokoka kao bakterija zivi u covekovom i zivotinjskom organizmu, kod coveka je nastaljena u crevnoj flori a kod zivotinja u ustima i crevima.

Postoje i streptokoke koje su protiv organizama i koje ga napadaju, to stvara upale i gnojeve na mestu gde se ona nastanila.

Grupe streptokoki

Postoje 20 razlicitih grupa strepokoki. One se dele od A do H i od K do T. Jedna grupa moze sadrazati vise virsta ili samo jednu. Najcesce se susrecemo sa streptokokama koje spadaju u grupi A,B i D kao i vrste koje nisu grupisane.

Streptokoka grupe A

Ovu vrstu streptokoki nazivamo i piogeni streptokok. Prenosljive su iskljucivo sa coveka na coveka, i izazivaju jake upale i erupcija plikova na kozi. Ako se pravilno ne leci, bakterija moze izazvati reumatsku groznicu.

Streptokoka grupe B

Ova vrsta streptokoki je prisutna u crevima i u zenskim genitalnim organima. Ako se razmnozi u nenormalnoj kolicini moze dovesti do sepse i neonatoloske infekcije ako je zena u drugom stanju. Sanse da se streptokoka prenese na fetus ako je majka zarazena je od 50%.

Streptokoka grupe D

Ova vrsta streptokoki je prisutna u covekovom organizmu. U ovoj grupi se nalaze streptococcus bovis i streptococcus baevis.  Moze izazvati sepsu, urinarne infekcije i endokarditisa. Briblizavaju se grupi enterokoki.

Bezgrupna streptokoka

To su vecinom grupe streptokoki koje zive u covekovom organizmu bez da izazovu probleme organizmu, medjutim izmedju ovih bakterija nalazimo i pneumokoku, nacescu bakteriju koja izaziva infekciju pluca i koja moze biti smrtonosna.

Kako se leci infekcija streptokoki?


Lecenje protiv bakterije se vrsi jednostavno putem antibiotika. Streptokoke grupa A,C i G su preosetljive na penicilin i eritromicin. Vecinom doktor prepisuje ova dva antibiotika protiv ovih vrsta streptokoki.

Sto se tice ostalih grupa streptokoki, vise su izdrzljive na penicilin, pogotovu bezgrupna streptokoka i streptococcus bovis. Njihovo lecenje je teze zbog toga treba upotrebiti vise vrsta antibiotika, koji ce biti prepisan od strane lekara.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages