Krvarenje tokom trudnoce


Krvarenje u trudnoći može izazvati pravu paniku kod roditelja. U ovom članku objasnicu vam razloge zbog krvarenja i da li se treba plašiti.


Krvarenje u prvim mesecima trudnoće

U početku trudnoće krvarenje moze da se desi. Krvarenje je malo, i ne traje dugo. U takvim slučajevima trudnoća se nastavlja bez problema.

Posavetujte se sa vašim ginekologom koji će vam objasniti razlog krvarenja.

U kom slučaju da :

                      imate vrtoglavice i nesvesticu
                      Krvarite bez prestanka i u velikim količinama
                      Imate bol u ramenima i/ili u stomaku

Javite se hitno lekaru. Pregled je neophodan.

Krvarenje posle 14. nedelja

Krvarenje posle prvog trimestra nije normalan. Ne treba paniciti ali je ipak neophodno pregledati od strane stručnog lica. U to. Slučaju potrebno je pronaći razlog krvarenja. U vecini slučajeva krvarenje dolazi od same placente. Doktor će vam orepisati odgovarajucu terapiju.

Ako krvarite posle pregleda ili nakon seksualnog odnosa, znajte da je vas grlic materice jako osetljiv. Ne treba brinuti ali potrebno je konsultovati.

Zbog čega žene krvare u početku trudnoće?

Kada se jaje oplodi od strane spermatozoida njegov zadatak je da se ugradi u zid materice. Kako se ugradja, ono stvara “rupu” u zidu sto izaziva malo krvarenje. Naravno ovo krvarenje je manje od menstruacije.

Hormoni takodje mogu da izazovu krvarenje. Kada dodje do vreme menstruacije hormoni mogu biti malo zbunjeni sto moze izazvati malo krvarenje.

Postoji takodje mogucnost infekcije vagine ili grlica materice koja mora biti ispitana od strane strucnog lica.

Ponavljam:

Ako krvarite a pritom osetite bolove ili grčeve u stomaku potrebno je javiti se hitno lekaru jel je moguće da se radi o vanmateričnoj trudnoći ili spontanom pobacaju.

U svakom slucaju nakon ma bilo kog krvarenja cak i kad krvarenje prestane, pozovite lekara i potrazite njegov savet. Pregledom ce ustanoviti razlog vaseg krvarenja i pritom doneti odluku o lecenju.
Sto se tice pregleda u vecini slucajeva su pregled krvi i urina koji ce pokazati nivo hormona i razlog krvarenja. 

Posle svakog krvarenja javite se vasem lekaru, tako cete biti sigurni i vi ali i vasa buduca beba u stomaku. 



Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages