Psihosomatska oboljenja: Oboljenja izazvana psihom


Psihosomatska oboljenja je termin koji nije poznat svima ali je prisutan kod svakog coveka. Stres...Sekiracija i nervoza su prvi uzroci ove bolesti.



Sta je psihosomatska bolest?

Organizam je povezan sa nasom psihom, stres, nervoza ili sekiracija pokazuju se fizicki na nas organizam sto dovodi do smanjenje imuniteta i povecanjem sansi za neku bolest.
Psihosomatka oboljenja su fizicke bolesti koje se izrazavaju nakon jako dugog stresa koji nas organizam trpi. Stres se povezuje sa centralnim nervnim sistemom, a sam centralni nervi sistem pomocu nerva je povezan sa celim organizmom to jest sa svakim organom. Sto vise jedan ili vise organa trpe opterecenja koji nervi salju zbog jakog stresa, organ moze da prestane da radi pravilo sto dovodi do oboljenje organa.

Kako nastaje psihosomatska bolest?

Stres je jedan od prvih krivaca za ovu bolest. Kada smo u stanju stresa hormoni koji su proizvedeni od stane mozga se znatno smanjuju dok ostali hormoni se povecavaju koji smanjuju produkciju i reakciju imunog sistema coveka. Kako imunitet slabljava sanse za infekciju postaju sve vece. Neke osobe drugacije reaguju na stres sto nece ispoljiti ovu bolest i smanjenje imuniteta dok ce kod drugih stres znatno uticati.

Kad kazem stres ne znaci njegova jacina, vec njegova duzina kroz vreme. Sto je osoba vise i cesce pod stresom, sekiracijom ili depresijom to ima vece sanse za ovim oboljenjem.

Simptomi

Najcesci simptom psihosomatske bolesti je cir na dvanaestopalacnom crevu ali tu moze da bude i bolesti koze ili upalni procesi u organizmu. Ove bolesti mogu se pojaviti i bez uticaja psihomatike. Psihosomatske bolesti si bolesti koje su u vecini slucajeva hronicne i koje su prisutne u svakodnevnom zivotu osobe koja pati od ove bolesti.

Cir na dvanaestopalacnom crevu, specijalni simptom

Nekada se mislelo da je cir na svanaestopalacnom crevu simptom koji dolazi samo zbog stresa i psihosomatkse bolesti. Naucnici su utvrdili da ustvari ova bolest dolazi zbog jedne bakterije koja se mnozi u zeludcu i koja ostecuje njegov omotac. Uzimanjem antibiotika bakterija se drzi na normali.

Kako spreciti ove bolesti

Najbolje resenje je izbegavati stres, sto je u danasnje vreme jako tesko videvsi nase svakodnevne obaveze. Potrebno je nauciti kako smanjiti stres i kontorlisati ga na najnizem nivou. Sport, meditacija, vezbe za opustanje su samo od nekih primera koji vam mogu pomoc za evakuisanje stresa.
Potrebno izdvoji vreme izmedju posla i vaseg emotivnog i fizickog zdravlja. Posao ne treba da bude na prvom mestu, a vase zdravlje na drugom vec obrnuto. Dajte vremena i sebi, vreme za vase prijtelje, decu i vreme za opustanje.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages