Magnetna rezonanca: pregled pomocu magnetnog polja


Magnetna rezonanca je pregled koji omogucava otkrivanje lezija ili izraslina koje se ne mogu uociti pomocu radiografije i skanera.


Sta je magnetna rezonanca?

Magnetna rezonanca je metoda koja se korisiti kako bi se realizovale "slike" covekovog tela zahvaljujuci atomima vodonika od kojih je telo sastavljeno. Kada magnet koja rezonanca poseduje aktivira svoje polje, atomi vodonika se sabiru u istom smeru a radio koji rezonanca proizvodi stvara sliku koja moze biti u 2D ili 3D formatu.

Kako ce se odviti pregled magnetnom rezonancom?

- Prvenstveno vas lekar ce vam prepisati recept za magnetnu rezonancu, time ce specijalista znati koj organ je potrebno pregledati.

- Cim stignete, sekretarica ce napraviti vas karton i dati vam jedan papir sa nekoliko pitanja vezano za vase zdravlje.

- Cim vas doktor povoze, ucicete u svlacionicu gde cete se presvuci i po mogucnosti obuci "odelo" koji ce vam oni dati.

- Doktor ce uzeti papir i postaviti vam jos jednom pitanja o vasem zdravlju kao i: da li imate metale u sebi? da li imate vestacku valnu na srcu, srcani ugradjeni aparat ili bilo koji ugradjeni aparat u telo.
Takodje, zamolice vas da ostavite sve metalne stvari u svlacionici ( sat, narukvicen prstenje, bankarsku karticu...)

- Preporucujem vam da odete do toaleta pre nego sto pocne pregled osim ako vam doktori ne kazu drugacije, jel pregled moze malo da potraje a svi znamo kako se osecamo kada nam se ide u toalet.

- Tokom pregleda bicete u lezecem polozaju na krevetu, od vrste pregleda mozete biti na ledjima ili na stomaku, ali vecinom na ledjima.

- Ruke mogu biti pored tela ili iznad glave. Dobicete jedno dugme koje ce vam pomoci da pozovete doktora u bilo kom trenutku tokom pregleda.

- Na stomaku ce vam zakaciti jednu traku koja ce pratiti vase disanje kao i jedna "antena" u plasticnoj formi koja ce stvoriti pravilne slike. 

- Doktor ce vam staviti zastitnike na usi zbog toga sto magnetna rezonancaproizvodi jake zvukove.

- U zavisnosti od organa koji je potrebno snimiti mozete uci potpuno u aparat ili delimicno ( danas postoje i polu-otvoreni aparati)

- Pre nego sto pregled pocne doktor ce proveriti da li se cujete ( pomocu zastitnika za usi). Tokom snimanja moze vas upitati da uzmete vazduh i prestanete da disete na nekoliko sekundi potom nastavite da disete sloblodno.

- Ako vam je doktor prepisao pregled sa ubrizgavanjem kontrasta, doktor ce vas pre pregleda prikljuciti na infuziju. Kontrast se koristi kako bi se uvidele arterije i vene organa. 
Potrebno je porazgovarati sa lekarom pre primanja kontrasta jel su neke osobe alergicne ali je to jako retko.

- Doktor ce izaci iz prostora ali vas preko stakla moze videti a i vi ga mozete pozvati u bilo kom trenutku.
Proverice kako se osecate i pocece sa preglednom.

- Pregled traje oko 30 minuta i za to vreme ne trebate mrdati.

- Posle pregleda dobicete prve analize rezultata a pritom i same rezultate u pisanoj formi.

Da li je magnetna rezonanca bolan pregled?

- Magnetna rezonanca je totalno bezbolan pregled ali je malo dugacak i potrebno je imati strpljenja jel ne trebate mrdati.

- Infuzija kontrastom je bezbolna ili kao vadjenje krvi.

Ponavljam: osobe koje imaju bilo koji aparat u organizmu moraju obavezno obavestiti doktora, magnet je toliko jak da moze zaustaviti ili onesposobiti radnju tih aparata, pogotovu srcanih.

U kojim situacijama se koristi magnetna rezonanca?

- Magnetna rezonanca se moze koristiti kod snimanja mozga ( trazenje lezija ili upale kao i tumora kao i vena).
- Kod snimanje kicme ( diskus hernija)
- Kod zglobova

Da li treba da se plasim?

Nema nikakvog razloga za strah, pregled je bezbolan, ako ipak imate neke zdravstvene probleme ili strah od zatvorenog prostora ( klaustrofobija) i ako imate metalne unutrasnje aparate ili ako ste u drugom stanju ( ili ako mislite)  obavezno kazite lecniku pre pregleda.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages