Mitovi o Multiploj Sklerozi


Svaka bolesti nosi sa sobom neke mitove naravno koje mogu promeniti samu pogled na bolest i dati negativne informacije koje mogu promeniti vizuju na samu bolest. U ovom artiklu citiracu nekoliko mitova koji kruze svetom i koji daju drugu sliku o multiploj sklerozi.



Multipla skleroza ( skraceno MS) je neuroloska hronicna bolest centralnog nervnog sistema koja zahvata pretezno ocne nerve, mozak i kicmenu mozdinu upalnom reakcijom protiv mijelina. Ovaj proces nazivamo demijelizacijom. 

1# Osobe sa MS-om ne trebaju da budu fizicki aktivne.

Nekada se verovalo da osobe koje pate od ms-a ne trebaju da razde fizicke vezbe zbog mogucnosti povecanja spazma u misicima.  Naravno to nije tacno, potrebno je biti aktivan inace misici mogu da oslabe i da izgube svoju elasticnost. Potrebno je odabrati vezbe koje se uklapaju sa vasom snagom i energijom. 

2# Multipla skleroza ne nanosi bolove

Neke osobe ce vam sigurno reci da ms ne nanosi bol, sto je naravno nije tacno. MS kao bolest ne nanosi bol ali njeni simptomi itekako, koji mogu postati cak i hronicni bolovi. Jedan od bolova sa kojim se osobe sa ms-om susrecu je spazam ( grcenje) misica.

3# Ne mogu pomoci samom sebi ako imam ms

Ne mora da znaci ako osoba boluje od ms-a da ne moze da poboljsa svoj nacin zivota. Danas pored lekova koji postoje kako bi smanjili simptome stanja, postoje i vitamini i ostali altenrativni lekovi koji mogu poboljsati zivot osobe.

3# Osoba sa MS-om ne moze da radi

Prema istrazivanjima 2/3 osoba sa ms-om je u radnom odnosu. 

4# Zene sa ms-om ne trebaju da ostanu u drugom stanju

Iako je multipla skleroza vise primecena kod zena nego kod muskaraca, zena moze da ostane u drugom stanju, stavise tokom trudnoce fetus blokira simptome ms-a.

5# Multipla skleroza je zarazljiva bolest

Multipla skleroza je auto-imuna bolest, sto znaci da sam imunitet napada belu masu. Ne postoji ni bakterija ni virus koji su prisutni tokom multiple skleroze, tako da nema nacina da se osoba zarazi tim stanjem.

6# Osobe sa ms-om uvek zavrse u ivalidskim kolicima

Iako je sm degerativna bolest, sve osobe ne zavrse u invalidskim kolicima. Svaka osoba reaguje drugacije na samu bolest. Tako da je suludno povezati ms sa kolicima.

7# Osoba sa ms-om ne treba da putuje

Ne mora da znaci da ako jedna osoba ima ms da ne mora da putuje, sta vise preporucljivo je jel osoba treba da nastavi da zivi normalan zivot,  da se provodi... putuje. Naravno putovanje treba pripremiti, lekovi, tretmani i naravno razgovor sa lekarom.



1 komentar:

  1. Bravo Anci, uvek si bila pametna i pozitivna, ostani takva.😂❤🌹

    OdgovoriIzbriši

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages