Sta sve treba znati o medicinskom lecenju kana-konopljem?


Koriscenje kanabisa u medicinke svrhe u Holandiji je sasvim legalno ali i u Nemackoj, Finskoj, Italiji, kao i nekim americkim zemljama. Kod nas jos uvek ostaje zabranjen iako se brojna udruzenja bore za njegovu legalizaciju.


Kada spomenemo kanabis ( marihuana ) odmah pomislimo na drogu i zabranu... iako ova substanca poseduje delotvorno u medicinskom smislu kod osoba koje imaju hronicne bolove, misicne spazme koje su izazvane kod osoba sa multiplom sklerozom, mucnine i gubitak apetita kod osobe sa sidom ili tumorom.... Sve vise i vise dobrobiti otkrivenih i prihvacenih u svetu...ali ne i kod nas.

Efikasnost medicinskog kanabisa dokazana?

Kanabis je koriscen kao medicinska biljka jos u vreme starog Egipta ali njena substanca jos uvek nije istrazivana od strane naucnika...barem ne potpuno.
1992. Naucnik Rafael Mechulam otkrio je da je kanabis proizveden od strane samog organizma ali u jednoj drugoj formi: Anandamid, kanabiodni neurotransmiter. Ovim otkricem naucnici su dosli do otkrica da kanabis ima velike delotvorne reakcije po organizmu, sto su danas i naucnici sirom sveta dokazali.

Koje fizicke svojine ima kanabis?

  • Svojinu smirenja bolova: pogotovu hronicnih bolova
  • Svojinu smanjena misicnih spazama: kod multiple skleroze
  • Svojinu protiv mucnina i povracanja: kod osoba koje su pod hemoterapijama ili osobe sa sidom
  • Svojinu stimulacije apetita: kod osoba sa alzheimerom
  • Svojinu poboljsanja sna, prosirenja bronhija kod osoba sa astmom ili kod osoba sa glaukomom
Kanabis u prirodnoj ili modifikovanoj formi, dokazuje da ima signifikativne efekte kod nekih patoloznih bolesti, potvrdili su naucnici.

Istrazivanja i dalje traju i tek ima stvari koje treba da budu otkrivene.

Na koji nacin se koristi kanabis?

Ako se kanabis pusi, on povecava rizik tumora pluca isto kao i cigareta. Neki naucnici su utvrdili da je kanabis u formi cigarete stetniji, tako da jedan " joint" moze biti losiji nego bolji po zdravlju. U drzavama gde je ova substanca dozvoljena savetuju da se kanabis koristi u drugoj formi nego u formi pusenja.

U Holandiji na primer savetuju da se kanabis koristi kao biljni caj ili kao aromaterapija.
U Kanadi postoji sprej koji se prska u ustima i koji se savetuje kod osobe obolele od multiple skleroze.
U Americi postoje lekovi koji su na bazi THC-a ( tetrahidrokanabiol) ali je potrebna specijalana carta 
" Medical Necessity Card" koji omogucava osobama da dokazu da koriste ove lekove samo u medicinske svrhe.
Postoji takodje i "ulje kanabisa" koji se sastoji od THC i CBD

Dve vrste kanabisa THC i CBD

Mnogo razlicitih naziva se koriste kod naucnika kako bi svrstali kanabis. U nasem jeziku postoje dva THC i CBD.

THC ili tetrahidrokanabiol je psihoaktivna substanca kanabisa koja se "kaci" za receptore CB1 i CB2 ljudskog mozga. Dva kanabinoidna receptora koji vec postoje u ljudskom organizmu
CB1 je receptor koji se nalazi u centralnom nervnom sistemu i koji kada se aktivira daje osecaj smirenostii apetita ali smanjuje mogucnost pamcenja i koncentracije dok CB2 su receptori koji se nalaze u imunoloskom sistemu i koji reguju na bolove kao i homeostaze ( povracaj organizma u normalno stanje pre neke promene)

CBD ili (kanabibiol) ne reaguje direktno na CB1 i CB2 ali reaguje na druge receptore kao serotonin ( hormon srece) i adenozin ( hormon koji ucestvuje tokom sna)
Ovi receptori ucestvuju takodje na regulaciji temperature tela, osecaja bola i upala.

Da li je moguce postati adiktivan od kanabisa?

Sve sto daje telu reakciju smirenja, opustanja, dobrog osecanja.... je adiktivan. Kanabis takodje. Ako se ne koristi korektno i u odredjenom roku telo moze da se nauci na kanabis ( pogotovu na THC) sto moze biti delovati lose  po organizam i samo stanje coveka.

Nezeljeni efekti:

Kao i svaki lek, svaka biljka.... kanabis ima svoja nezeljena dejstva koja mogu da variraju od coveka do coveka.

Postoje dve vrste nezeljenih efekata: akutni i psihoaktivni.

Kod akutnih dejstava to su vecinom psiha i razmisljanje u datom trenutku kao i reakcija na kardio-vaskumarni sistem.

Kod psihoaktivnih efekata tu su prvenstveno osecaj opustanja sa malim osecajem euforije. Ako se koristi velika doza moze doci do osecaja straha, depresije koje mogu cak proizvesti i krizu panike.
THC moze proizvesti suvocu usta, problem koncentracije i pamcenja, reaktivnosti, koordinacije kao i vrsenje fizicke i mentalne aktivnosti ( voznja auta).

U normalnim situacijama eliminacija THC substanci iz organizma vraca organizam u prvobitno stanje.

Napomena: Moj Kucni Lekar nema nijedan stav koriscenja psihoaktivnih substanci. Tekst je napisan pomocu analiza i dokumenata istrazivaca i naucnika zemalja koje su legalizaovale substancu i koji se mogu naci na internetu.



Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages