Autizam, istorija i evolucija stanja kroz vreme


Danas cu vam objasniti kako je otkriven autziam, kako je evolucirao kroz vreme i koja su istrazivanja sprovedena kako bi se danas distancirao i dobio naziv "stanje" a ne "bolest".



Hajdemo prvo da odgovorimo zasto se autizam zove "autizam":

Autizam dolazi od grcke reci "autos" sto na srpskom znaci svoj, sam ili na engleskom "yourself"

Sta je autizam?

Autizam ili PAS (Poremećaj autističnog spektra) je neurološki poremećaj koji dotiče vise aspekata u razvoju deteta. Poremećaj dotiče moć komunikacije, razgovor sa ostalima i odnos prema okolini.


Kako je autizam otkriven?

Sve je pocelo u dvadesetom veku, davne 1943. godine americki naucnik Leo kanner pedo-psihijatar posmatrao je jedanestoro dece koji su imali isto psiholosko ponasanje ili koji su bili "zatvoreni u same sebe".  Dosao je do zakljucka da njihovo ponasanje nema nikakve veze sa sizofrenijom.

Sledeci naucnici su nastavili istrazivanja i davali razlicite hipoteze ali nazalost do danas niko nezna koji je faktor autizma.
Danas autizam je prihvacen u celome svetu neka izstrazivanja su pokazala da jedan od faktora mogu biti okolina, neuroloski ili geneticki faktori.

Da li je autizam bolest?

Vec smo puno puta govorili o tome, ali nije lose da ponovimo, iako se neki ne slazu s time, AUTIZAM NIJE BOLEST, VEC STANJE!

Kada govorimo o bolesti, to znaci da je nesto pokrenulo tu bolest. To moze biti bakterija ili virus. 
Ako govorimo o stanju, to znaci da je neurolosko da nijedan patogen nije odgovoran za to stanje i da virus ili bakterija ne postoje u tom slucaju.


VAKCINA VAKCINA VAKCINA???



Ovde moramo biti jako ozbiljni. Naravno ovde dajem svoj stav i nisam na nicijoj strani.

Neki roditelji misle ( neki, zato sto se svi roditelji ne slazu) da je autizam pokrenut zbog prve vakcine. 
Sve je pocelo davne 1998. godine kada je britanski naucnik Wakefield objavio da vakcina ROR pokrece autizam kod deteta. 
Naravno ta vest je obisla ceo svet, pocela je velika devakcinacija dece trivelentnom vakcinom sto je jako dovelo do pitanja povratka bolesti koje je pomocu te iste vakcine iskorenjena. 

Drugi naucnici su poceli da vrse dalja istrazivanja i nikako nisu uspeli da uspostave njihove radove sa Wakefieldovim. 
2011. British medical jurnal je objavio da je Wakefieldova tvrdnja lazna.
2012. Bezi u Americi ali nastavlja sa svojim radovima.

Sta treba roditelj da uradi ako je njegovom detetu identifikovan autizam?

Poremecaj autisticnog spektra je neizleciv, ali postoji mogucnost da se dete postavi na pravom putu. Danas postoje centri (ne svugde) koji pomazu deci sa autizmom. Pred sto rade s ‘njima, postoje i razlicite aktivnosti za stimulaciju koji mogu unaprediti svakodnevan život i deteta i roditelja.

Pedagoski rad sa detetom je ne izbezljiv. On je prvi kljuc o postavljanju dijagnoze i poboljsanju zivota deteta. Pored rada sa pedagogogom strpnja i rad sa roditeljima mora biti takodje uzeta u obzir.
Iako je teško prihvatiti ćinjenicu da dete nije isto kao i sva ostala deca, rad i motivacija kod roditelja mora biti na navecem nivou.

Kod dece sa autizmom problem je komunikacija. Potrebno je iskljucivo radeti na tome, ali bilo bi pozeljno obuhvatiti i koncentraciju.

- Pricajte mu sto vise, postavljajte mu pitanja, nemojte pokazivati da ste tuzni ako vam ne odgovori, ali ga gledajte u oci dok mu pričate, naravno osmehom.
- Dajte mu da crta, neka bude kreativan, crtajte snjim, pokažite mu kako se crta sunce, mesec...
- Budite muzicari, uzmite lonce ako nemate instrumente, neka napravi svoju muziku, a vi pevajte, bice zabavno i vama i njemu.
- Sakrijte jedan predmet, i idite u potrazi za blagom: zajedno...
- Gledajte slike, zivotinja, cvetova..... Objasnite mu svaku sliku i ono što osecate dok je gledate....


Skrecem vam paznju: Ako je dete nezainteresovano, nema veze,nemojte ga terati. Pokušajte ponovo kasnije.






Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages