Bakterije i virusi: Stanovnici naseg ogranizma (sa ilustracijom)


Covek je domacin mnogih bakterija i virusa koji zive u njegovom organizmu ali i na samoj periferiji koze. U ovom blogu dacu vam listu bakterija koje su " dobre" kao i one koje mogu narusiti zdravlje ali i viruse koji mogu izazvati razlicite bolesti.



BAKTERIJE:

Bakterija je jednocelijiski organizam koji je malog jednostavnog oblika i koji se moze jedino uociti pomocu mikroskopa.

Gradja jedne bakterije:


Gradja jedne bakterije je sasvim jednostavna. Razlicita od jedne celije bakterija nema oklop ( celijsko jedro) vec ceo njen ADN se nalazi u citoplazmi ( unutrasnjoj tecnosti ).
Kapsula ( omotac)  bakterije je sluzav sto joj pomaze da se stiti od spoljnih uticaja kao i od odbrambenih mehanizama covekovog organizma.
Neke bakterije sadrze i celijski zid koji im pomaze u zastiti bakterije. Bakterije koje poseduju ovu vrstu zastite su ranjive i mogu da umru ukoliko im je celijski zid ostecen.

Vrste bakterija:

Postoje dve vrste bakterija, one koje nazivamo dobrim bakterijama ( koje zive u organizmu ali koje ne izazivaju bolesti) i one koje uzimaju ogranizam za domacina kako bi se hranili i razmnozavali sto moze izazvati infekcije i druge ozbiljne bolesti.

Dobre bakterije:

 
Eserihija Koli

Eserihija koli je bakterija koja zivi u crevima coveka. Kao i ostale bakterije koje zive u tom delu one ucestvuju u razgradnji secera koji ceovek ne bi mogao drugacije da svari. Dok je drzana pod kontrolom i ne mutira, celije je neofonsivna po coveku. Ukoliko bakterija mutira moze izazvati posledice po organizmu i izazvati sepsu, meningitis i zapaljenje pluca.


Actinomyces viscosus

Actinomyces viscosus je bakterija koja zivi u usnoj duplji. Ova bakterija stvara slojeve na zubima koji se kasnije pretvaraju u zubni plak. 

Lactobacillus acidophilus vaginalis

Kao sto i sam naziv nalaze ova bakterija se nalazi u vaginalnoj flori. Ova bakterija stiti od vaginoze ( promene vaginalnog flora i razmnozavanju bakterija). Lacto bakterija se hrani izumrelim celijama vagine. Bez ove bakterije vrata su otvorenama mikozama i ostalim infekcijama.

Neke bakterije su prisutne na samoj kozi i ispod pazuha. Kada se znojimo miris koji osecamo dolazi od same bakterije. Sto je miris jaci to su bakterije prisutnije na kozi.


Opasne bakterije:

Helicobacter pylori
Ova bakterija moze da se nadje u sluzokozi zeludca i dvanaestopalacnom crevu sto moze izazvati upale i gastritis. Bakterija je zasticena jako cvrstim oklopom koji joj omogucava zastitu kiseline iz zeludca. Ima mogucnost proizvodnje amonijaka sto dovodi do ove upale. Bakterija je prisutna kod osobe koji zive u nehigijenskim uslovima.


 Mycobacterium tuberculosis

Ova bakterija je odgovorna za bolest koju nazivamo tuberkuloza. Bakterija moze biti u latnentnom stanju godinama dok se ne aktivira, cak i posle lecenja tuberkuloze. Prenose se vazduhom i jako su izdrzljive da mogu ostati zive van domacina ( u isusenoj pljuvacci na primer).


Yersinia pestis

va bakterija kao i sam njen naziv izaziva kugu. Bakterija moze biti prenesena ujedom insekata pogotovu krpelja. Najcesci nosioci ove bakterije su glodari ( mis) koji se prenosi na krpelja pa na coveka.

VIRUSI:

Virus za razliku od bakterija nije zivo, njemu je potrebna celija kako bi se razmnozio, bez celije njegovo razmnozavanje nije moguce. Virus moze da zivi bez vazduha ili bilog kog drugog mehanizma koji je potreban jednom organizmu. Jedini nacin da se virus zaustavi je da se blokiraju proteini koje se nalaze na njegovoj povrsini koji mu omogucavaju ulazak u samoj celiji


Gradja jednog virusa:



Gradja virusa je jos jednostavnija od same bakterije on fukncionise pomocu proteina koji se drugacije nazivaju kapsomeri. Adn samog virusa je slobodan unutar njega i moze se razmnozavati jedno ako dospe do samog jezgra jedne celije.

Opasni virusi:


Herpes zoster


Herpes zoster je virus koji je odgovoran za bolest varicelu. Varicela je zarazna bolest koja se prenosi sa coveka na coveka i prvenstveno je prisutna u krvi a potom na samoj kazi. Zahvaljjuci vakcinaciji ovaj tip varicela nije prisutan i drzan je pod kontolom

Orthomyxovirus

Orthomyxovirus je virus gripa koji mutira svake godine i menja svoje proteine kako bi zarazio celiju i razmnozavao se. Svake godine stvara se nova vakcina koja sprecava virus da napadne organizam ali on nauci kako vakcina reaguje sto ga gura da mutira sledece godine.

Humani citomegalovirus 

Humano citomegalovirus je virus herpesa. Herpes je zarazno oboljenje koje ostaje celog zivota i koji je neizlecljiv. Herpes se prenosi putem vantelesne tecnosti ( krv, semena tecnost, vaginalni iscedak). Lecenje je sistematsko, mogu se samo ublaziti simptomi ali ne i potpuno izlecenje.

Virus humane imunodeficijencije

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je za sada najsmrtosniji virus na svetu. Virus izaziva zaraznu polno prenosljivu bolest SIDU. Virus se prenosi polnim putem ali i preko krvi.
Virusu je potreban domacin kako bi preziveo i van njega ne moze preziveti vise od 15. sekundi. 

LECENJE:

Sto se tice bakterija jedni lek su antibiotici. Antibiotici zaustavljaju razmnozavanje bakterija ili ih ubijaju, sto sprecava dalje pojave simptoma i vracanje organizma u normalno stanje.
Sto se tice virusa, tu su antitela. Antitela mogu biti u formi vakcine ili leka. Antitela su kao kljucevi koji se kace za virus i ne dozvoljavaju mu da se poveze sa celijom i da je zarazi. 


Postoje i odbrambreni mehanizmi coveka koji se nazivaju beli krvni zrnci ili limfociti koji imaju ulogu da uniste mrtve celije, bakterije i viruse.
Zajedno sa ostalim T- celijama cine odbrambreni sistem coveka ili kao sto ga nazivamo IMUNITET.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages