Edukativne vezbe za razvoj govora i paznje pomocu igre


Ova stranica vam preporucuje nekoliko vezbi koji ce omoguciti vasem detetu da se razvije u nekoliko domena. Vezbe su bazirane na nivou govora, koncentracije i ponasanja.


Vezbe za govor:

Sto se tice vezbi za govor potrebno je da vezbe budu u igranom smislu. Ako terate dete da uradi nesto sto ne zeli ili cete ga dekurazirati ili samo uplasiti sto nece dovesti nicemu ni vama ni njemu.

Vezba 1:

Duvanje:
Kada govorimo vazduh izlazi iz pluca, prolazi kroz grlo, vibrira glasne zice i izlazi iz usta sto stvara glas. Ovim vezbama dete ce nauciti kako da izbaci vazduh iz pluca.

  • Napravite balone od sapuna i duvajte u njih zajedno,
  • Duvajte u kuglice od pamuka ( pazite da ih dete ne proguta).
  • Koristite zvizdaljke u razlicitim formama, bojama...
  • Koristite cevcice razlcitih formi i boja.

Vezba 2:

Treniranje jezika:
Ovde cemo se malo igrati.... za ovu vezbu potrebno je praviti grimase.
Grimasama dete ce uvezbavati mrdanje usna i jezika.

  • Uzmite med ili sladoled, namazite malo oko usta sebi i detetu, mehanicki ce probati da uhvati med ili sladoled jezikom sto ce omoguciti da mrda jezik i usta u isto vreme.
  • Pravite grimase i pitajte vase dete da uradi isto.
Vezba 3:

Pomognite detetu da prica:
  • Citajte mu sto vise, iako vam ne odgovara on razume sta citate, ne zaboravite da mu pokazujete ilutracije iz knjige, to ce mu dati generalnu ideju. Ako dete nije zainteresovano lektirom, nemojte ga prisiljavati, pustite ga neko vreme pa potom opet.
  • Igrajte se u pesku ili na nekom mekom podruciju. Koristite igracke koje mogu proizvesti zvukove: kamione, automobile... proizvodite te zvukove.
  • Pevajte sa detetom, pustite muziku zaigrajte snjim i pevusite.
Vasem detetu je najpotrebnija ljubav i volja  kako bi dobili rezultate. Cestitajte mu na svakom koraku.  Budite strpljivi i imajte poverenje u njega. Pratite njegov ritam, nemojte ici preko onoga sto on ne moze. Roditelji koji insistiraju na govoru kod dece i koji frustriraju zbog toga sto nema napretka mogu samo obeshrabriti svoje dete i izgubiti svaku interakciju snjim.

Vezbe za paznju:

Sto se tice vezbi za koncentraciju treba ici postepeno, pratiti detetov napredak i kada mislite da je spreman nastaviti dalje sa vezbama, nastaviti. Dajte mu vremena da asimira ono sto je vec naucio.

Vezba 1:

Kakva je vremenska prognoza njegovog unutrasnjeg tela?
Personalizovana vremenska prognoza:
Pitajte ga, kakvo je vreme unutar tebe? da li ima sunca? kako se osecas kada je oblacno i kada pada kisa? pomocu ovih vezbi dete ce nauciti da opise svoja osecanja. Ako dete ne govori pitajte ga da nacrta, pokazite mu sunce, kisu, oblake. Ovim ce te saznati osecaje vaseg deteta. Ako dete kaze da se oseca kisovito, oblacno, tmurno, uredu je to je normalno.... pitajte ga jos jednom tokom dana njegovu vremensku prognozu, mozda je sunce zasijalo ( posle kise dolazi sunce)

Vezba 2:

Bojite "mandala" iznutra prema spolja:
10. minuta bojenja mogu biti dovljni. Svakoga dana mu dajte da zavrsava svoj crtez ali objsnite mu da pocne iznutra prema spolja. Kada zavrsi svoj crtez zajedno ( pomocu leko kockica, ili drugih slagalica) probajte da napravite svoj mandala crtez. To mogu biti krug u krugovima za razlicim lijima, razlicitih boja.


Zasto crtati zinutra prema spolja?
Sredina predstavlja vase dete, malu tackicu. Kako bude bojao/la prema spolja tako se otvara svetu. Sto ide dalje crtez je veci i siriji, vise se otvara svetu.

Vezba 3:

Koristite 5. cula:
Ovu vezbu mozete uraditi u parku, sobi ili u dvoristu, tamo de mozete naci mir:

 - Recite mu da pogleda oko sebe, da pogleda oblike koje ga okruzuju, boje.
 - Recite mu da osluza zvukove koje ga okruzuju, zvuk prica, mozda nekog automobila, vetra...
 - Recite mu da oseti miris koji ga okuruzuju...
 - Recite mu da oseti rukama sta je oko njega, trava, odeca, koza, zemlja, krevet....

Vezbe za koncentraciju:

Vezba 1: 

Opisite objekat naglas
Uzmite jedan objekat iz svakodnevnog zivota koje dete moze lako da prepozna. Pitajte ga prvenstveno da opise taj objekat naglas: forma, boja, za sta sluzi, kako se koristi, da li je veliki, mali.... A pritom ga pitajte kako se taj objekat zove

Vezba 2:

Simetricna linija tela
Recite vasem detetu da stane uspravno i da zatvori oci. Recite mu da zamisli jednu liniju koja pocinje od njegovog cela pa sve do poda. Ta linija polazi od cela silazi prema nosu, prolazi preko brade, silazi do vrata, pritom silazi do pupka i na kraju se zaustavlja na podu. Sada ga pitajte da se vrati putom te linije unazad i opise kako se ta linija vraca do sam vrh glave.






Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages