Indukcija: Metoda izazivanja porodjaja


Indukcija je metoda u kome se izaziva porodjaj u stiuaciji kada porodjaj ne pocne spontano, Ova vrsta metode se vrsi ukoliko doktor utvrdi da je neophodno da beba izadje napolje pre datog termina.


Kao sto svaka mama zna da bi porodjaj poceo, grlic materice mora da bude otvoren 10cm. Naravno vreme za koje se grlic otvara zavisi od svake zene, pogotovu ako je prvo dete u pitanju zbog toga sto se tel prvi put suocava sa porodjajem i do sada to nije znalo.

Nikako ne treba pomesati " indukciju" i stimulaciju porodjaja, to su dve razlicite metode. Stimulacija se vrsi ako su kontrakcije vec pocele.

Koji su razlozi indukcije?

Vas doktor moze odluciti na ovu metodu iz vise razloga. U vecini slucajeva indukcija se vrsi ako je termin presao. Kao sto znamo beba najvise moze da bude 42. nedelje u maminom stomaku, posle toga njeno stanje moze biti dovedeno u pitanje. Drugi razlog je pucanje vodenjaka i curenje plodove vode bez kontrakcija. Plodova voda stiti bebu u stomaku tokom trudnoce, bez plodove vode beba je izlozena infekcijama kao i majka.

Kako se vrsi indukcija i koje su metode?

postoje vise nacina induckije. Ako utvrdi da treba da zapocne porodjaj, prvenstveno ce porazgovarati s vama a pritom utvrditi koja je najbolja metoda.
Doktor ne sme nista da radi bez vase saglasnosti, na vama je da postavite sva neophodna pitanja, koje su kontra indikacije, kako se vrsi indukcija itd. 

Odlepljivanje membrane od materice:

Vasa beba "pliva" u jednoj tecnosti koju nazivamo plodova voda. Ta tecnost ga stiti od infekcija i spoljnjeg sveta. Jedna velika vreca cuva tu tecnost u kojoj se nalazi beba, to se naziva posteljica. Doktor ce prstima svakoga dana ( zavisi koliko je potreno) odvajati prstima (rucno) posteljicu od zida materice. Normalno 48. sati posle trebao bi da pocne porodjaj. 
Neke buduce mame mogu osetiti blagu bol tokom ovog zahvata, to je zbog toga sto materica postaje osetljiva i moze doci do malih kontrakcija. Kod nekih mama ova metoda ne pokrece porodjaj ali moze da izazove blago krvarenje.

Prokidanje vodenjaka:

Najcesci tip indukcije je prokidanje vodenjaka, koji bi za nekoliko sati trebao da pokrene porodjaj. 
Pre nego sto doktor izvrsi prokidanje pregledace vaginu i utvrdice da je beba u dobroj poziciji za porodjaj. Grlic mora da bude otvoren barem 2cm.
Sve sto ce uraditi je pronaci posteljicu i plasticnom kukicom prokidati posteljicu. Ovaj tip metode je bezbolan ali mozete osetiti malu nelagodnost.

Ubacivanje prostaglandina ili oksitocina:

Ova metoda je bezbolna, ce ubaciti gel u grlic materice koji bi trebao da pokrene kontrakcije. 

Ako ni jedna metoda od ovih navedenih ne uspe, doktor ce na kraju koristiti hormon oksitocina koji izaziva kontrakcije. Normalno kada pocne porodjaj telo proizvodi ovaj hormon. Doktor ce vam intravenskim putem dati sinteticki hormon oksitocina koji ce pokrenuti kontrakcije a pritom i porodjaj.

Mala doza bi trebalo da kotrakcije koje su normalnog intenziteta ali ponekad moze pokrenuti i jake kontrakcije koje mogu biti brze.
Ako primite oksitocin, doktor ce postaviti senzore na vasem stomaku koji ce pratiti otkucaj srca vase bebe kao i vase kontrakcije.

Alternativne metode

Seksualni odnos:

Teoricno seksualni odnos moze poboljsati porodjaj. Hormoni koji se proizvode tokom orgazma kao i sastojak same sperme mogu da prirodno deluju na grlic materice. Ova metoda nije pozeljna kod osoba koje imaju " placenta previa", gde su membrane odlepljene ili ako imate vaginalnu infekciju. 

Stimulacija bradavica:

Prema istrazivanjima, stimulacija bradavica moze da pokrene porodjaj. Ova metoda oslobadja oksitocin koji moze pokrenuti kontrakcije.
Bradavice mogu biti stimulisane na vise nacina: masiranjem grudi, vrtenje bradavica izmedju prstiju...
Neke babice prporucuju da je potrebno stimulisati bradavice tokom sat vremena vise puta tokom dana. Prestati sa stimulacijom ako su kontrakcije budu ucestale manje od tri minuta.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages