Kako objasniti detetu sta je autizam i kako prihvatiti osobu sa tim stanjem


Autizam je danas nesto sto se sve vise i vise pojavljuje u svetu. Autizam je jedno stanje a ne bolest kao sto neki misle. Danas iako autizam postaje sve poznatiji neki jos uvek neznaju kako se ponasati sa osobom kojoj je dijagnostikovano ovo stanje.



Osoba sa autizmom je kao i svaka druga osoba oko nas, razlika u tome ne sto ne vidi svet kao sto ostali vide. Osobe sa autizmom su osobe koje su stvorile svoj opsti svet i koji gledaju drugim ocima ali su osobe koje mogu biti jako inteligetne, zabavne, druzljive i ljubazne. Ono sto je potrebno je znati kako se ophoditi prema toj osobi i uci u njenom svetu koji je jos vise zanimljiviji nego svet u kome trenutno zivimo.

U ovom blogu cu vam dati neke pomocne informacije kako objasniti svom detetu da se ophodi prema jednom detetu sa autizmom u skoli, kod kuce, u parku...

Hajde da damo imena nasim drugarima: nazvacemo ih Marko i Nikola.
Marko voli da se igra s Nikolom ali je Nikola dete sa autizmom.
Kada je Nikola dosao prvi put u skoli smestio se sa Markom u klupi, Marko mu je postavio pitanje kako se zove ali Nikola nije odgovorio. Kasnije je Marko saznao da je nikola ima autizam i da treba drugacije da porazgovara snjim.

Marko govori:

Nikola ne govori ali to ne znaci da ne zeli da se igra samnom. Kada zelim da ga pozovem pridjem mu polako kako ga nebih iznenadio. Nikola treba da se oseca sigurnom zato spustim ruku na njegovo rame i pitam ga da li zeli da se igra samnom. Govorim polako i razgovetno kako bi me razumeo.

Nikola se ponekad dere ili me ponekad gurne ali to je njegov nacin da mi pokaze da voli da se igra samnom ili da zeli da komunicira naravno da se mozemo igrati tako. Jako je potrebno da se moj drug igra kao i sva ostala deca jel je i on dete.
Ponekad mozemo zakljuciti da se Nikola ne zeli da se igra ili da ga igra ne interesuje ali ja kao njegov drug moram da mu pokazem kako se igra.

Kada se igram sa Nikolom ima nekoliko pravila koje moram da ispostujem:

- Ne smem da mu pokazem vise igracaka odjednom ili ce se Nikola izgubiti i zbuniti, pokazacu mu jednu ili dve igracke najvise.

- Kada Nikola dodje kod mene igracke moraju biti lepo slozene a ne razbacane i izvadicu samo jednu igracku i pokazati Nikoli potom drugu ali ne sve odjednom.

- Kada Nikola dodje kod mene izabracu jedno mesto gde ce mo se igrati tako se moze bolje upoznati s mestom i biti malo slobodniji. Ako se igramo na stolu, mesto gde ce Nikola sedeti bice samo njegovo mesto. Barem u pocetku.

- Pre nego sto pocnemo sa igrom Nikola treba da se upozna sa samom igrackom, dacu mu igracku da je pregleda i da se upozna s njom.

- Kako bi naucio igricu pokazacu mi vise puta kako se igra.
Ako se na primer igramo lego kockicama pokazacu mu kako se leko slaze a potom mu dopustiti da uradi isto.

- Ako Nikola ne razume kako se igra igrica, pomocicu mu i pokazati smireno.

- Ne treba da zaboravim da kazem Nikoli bravo ili super kada uradi ono sto je potrebno. To ce pokazati da se interesujem za njega i da zelim da nastavimo sa igrom.

 Nikola je moj najbolji drug i znam kako da se igram snjim.

Dragi roditelji ako dete ima problema sa govorom ili neko stanje, nije potrebno odvajati ga od ostale dece vec nauciti ostalu decu kako da se ponasaju.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages