Sta zadah govori o vasem zdravlju

Da li ponekad imate osecaj loseg zadaha? Da li ste znali da cak 20% osoba sa losim zadahom imaju zdravstvene probleme? Naravno ovde ne govorimo o jutarnjem zadahu koji se stvara kada spavate otvorenih usta.


Gingivitis ili paradentoza

Gingivitis je upala desnih izazvanih bakterijama koje se loze u samu kost pored korena zuba i koji je unistavaju. Ako se upala ne leci moze doci do paradentoze sto oznacava preveliku upalu desnih i gubljenje zuba. Zbog ovih bakterija dolazi do loseg zadaha. Osobe koje puse, piju alkohol i trudnice imaju vise sanse da dobiju gingivitis.

Jezik pun bakterija

Jezik je misic koji nam omogucava da pricamo i koji nam pomaze kod mastikacije hrane. Jezik je prepun razlicith bakterija. Kako su usta oblivena pljuvackom bakterije na jeziku se spustaju ispod njega gde se nastanjuju i u kontaktu sa hranom ili pljuvackom proizvode neprijatan miris.

Koj tretman?

Potrebno je koristiti vodicu za usta, svakodnevno. Prvenstveno vodica ce ukoloniti sve bakterije iz supljine usta i pritom osveziti vas dah. Drugi savet je da tokom pranja zuba predjete preko jezika drugom stranom cetkice kako bi skinuli bakterije. Nemojte koristiti dlake cetkice za zube, one mogu napraviti mikro otvore u kome mogu uci bakterije.

Zubni apsces

Ako imate karijes zuba, zubni apsces ili rupu posle vadjenja zuba mogu biti nastanjeni bakterijama. Potrebno je ici na proveru kod zubara i tretirati stomatoloske probleme. Ako se radi o zubnom apscesu bakterije ce se nastaniti u tom delu i izazvati infekciju. Zubar ce sigurno izvaditi taj zub ocistiti apsces i prepisati vam antibiotike.

Problem sa zeludcem

Ako je valva koja zatvara predeo izmedju zeludca i jednjaka poremecena, kiselina iz zeludca koja sluzi da vari hranu moze da se popne u jednjaku u lezecem polozaju tokom noci. Ako predje do jednjaka moze stici cak do usta sto ce vam dati jako los zadah.

Kada krajnici ne slusaju

Danas krajnici postaju sve problematicniji. Kod osoba izmedju 20-30 godina, krajnici su pravi logor za bakterije. Kada jedemo u vecini mrvice hrane se zakace za krajnike gde se potom loze bakterije sto ostavlja beli trag na krajnicima.

Proverite vase lekove

Neki lekovi imaju mogucnost da suse usta. To su vecinom antidepresivi, antihipertenzivi i antihistaminici. Ovi lekovi imaju mogucnost da smanje produktivnost pljuvacke koja ima antibakterijski sastav i bakterije se mogu vise razmnozavati u ustima sto daje taj los zadah.



Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages