Boginje ( Varicela): Kako se izboriti protiv infekcije i kako se lece boginje


Boginje su jako zarazna bolest koja je izazvana virusom "varicelle-zona". Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zarazenom osobom ili preko disajnih puteva.
Virus je najaci krajem zime pocetkom proleca i izaziva epidemiju.


Zarazni ili infektivni period pocinje 24 do 48h pre pojave prvih bubuljica ( plika) i crvenila i traje nedelju dana sve dok se plikovi ne osuse i ne stvore krastu na kozi. Zbog sigurnosti osoba koja je zarazena treba ostati kuci i ne treba se kretati sve dok ne bude izlecena.

U vecini slucajeva deca su ta koja dobijaju godine dok su mala. Boginje se mogu dobiti samo jednom posle koga se stvaraju antitela i organizam zna da se odbrani ako dodje do novog kontakta. Kod odraslih virus boginja ostaje celog zivota u organizmu, krije se u samim nervima i imunoloski sistem mu nemoze nista, stavise ako su svi uslovi ujedinjeni moze se popeti niz nerve i ispoljiti se na kozi.

U vecini slucajeva ova vrsta boginja je benigna, jedino sto se moze desiti je infekcija ako se osoba cesa i otvara vrecice sa ecnoscu koja se nalazi u  plikovima kao na primer streptokoka.

Bebe, trudnice i osobe ciji je imunoloski sistem oslabljen mogu imati vece komplikacije ako su zarazeni varicelom kao na primer pneumoniju ali u najgorim slucajevima encefalitis.
Kod trudnica ciji je fetus star 4 meseca, moze izazvati deformacije (vecina 1%-2%)

Koji su simptomi?

Osoba koja nije prelezala boginje a bila je u kontaktu sa zarazenom osobom, simptomi se pojavljuju od 14. do 16. dana.

Nakon pet dana moze doci do:

- Blage temperature
- Sitnih bubuljica koji izbijaju po celom telu, uvecavaju se i pritom pune providnom tecnoscu
- Svrab

Nekoliko dana posle izbijanja bubuljica, one se suse i stvaraju male kraste, od tada osoba vise nije zarazena.

Osobe sa rizikom

Varicela se moze dobiti u bilo koje doba ali u 90% slucajeva deca mladja od 10. godina su infekcirana. Kada dodje do epidemije varicela je prisutna po skolama, vrticima ali i po zdravstvenim ustanovama.

Kako se leci varicela?

Deca mladja od 12. godina

Kod mladje dece varicela nije opasna i trebalo bi prestati za nekih 10. dana. Cuvati dete kod kuce, ostaviti ga da spava ako zeli i paziti da se ne cesa i ne otvara plikove kako ne bi doslo do infekcije. Ako u kom slucaju dodje do infekcije mozda ce biti potrebno koristiti antibiotike koje ce vam doktor prepisati.

Kod dece vise od 12. godina i odraslih

Kod ovih osoba simptomi mogu biti znatno iskazani pogotovu temperatura. Doktor ce vam sigurno prepisati antiviralne lekove koji ce smanjiti simptome.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages