Bolesti mozga i neuroloski problemi

Mozak je prava masinarija. On je jedan od najbitnijih organa ljudskog organizma. Svojim impusacijama kontrolise ceo nervni sistem i jedniji odredjuje ko ce sta u kom trenutku da uradi. Nazalost kao i svaki organ, mozak moze da oboli sto dovodi do razlicitih neuroloskih problema.



Mozdani udar:

Mozdani udar je izazvan pucanjem ili prekidom arterije koja dovodi krv u mozgu. Krv prenosi kiseonik koji je neophodan mozgu za pravilan rad, bez kiseonika mozak se gasi. Cim se mozdani udar manifestuje potrebno je reagovati brzo, svaka sekunda je bitna, sto se vise ceka to su ostecenja mozga veca.

Multipla sistematska altrofija:

(MSA) je bolest koja pocinje u odraslom dobu. Izocava se kao Parkinsonova bolest ( sporost, tresanje) i ataksijom ( gubitak ravnoteze, nespretnost), krvnim pritiskom koji nije regularan, i urinarnim i genitalnim problemima.

Epilepsija:

Epilepsija je neuroloska bolest koja jos uvek nije poznata. Vecinom je prisutna kod osobe sa oko 20. godina. Manifestuje se epi napadima koji se pojavljuju od jednom i koji brzo nestaju. Napadi mogu doci odjednom ali mogu biti i stimulisani " gledanjem TV-a sa brzim menjanjem slika" kao na primer video igre.
Procitajte vise...

Hangtinktonova horea:

Hangtinktonova horea je neuroloska nasledna bolest. Karakteristise se progresivnim poremecejima kretanja i demencijom u srednjem odraslom dobu ili 30. ima. a nakon 15-20. godina dolazi do potpunog gubitka motorne kontrole i mentalne funkcije.

Frontotomporalna lobarna degeneracija:

(FTLD) je neuroloska bolest koja je slicna Alzajmerovom sindromu. Razlika izmedju ovde dve bolesti je sto je FTLD prisutan u frontalnom i prednjem delovima temporalnih reznjeva. Ova bolest nije prisutna u ranijim stadijumima bolesti. Klinicki se manifestuje progresivnim poremecajem ponasanja kao i govora.

Distonija:

Distonija je nasledno oboljenje koje se brzo javlja u decijem dobru ( kod Jevreja se ova bolest brzo pojavlja) dok moze i da miruje sve do odraslog doba. Kod osoba sa ovom bolescu pokreti su spori,  tako da dolazi do jedne neadekvatne posture. Prvi simptom kod dece je cudni polozaj nogu koje dete volterno stavlja.

Alchajmerova bolest:

Alchajmerova bolest je degerativni mozdani poremecaj srednjeg ili poznog doba zivota koji unistava neurone i veze u mozdanoj komori, sto dovodi do gubitka mozdane mase. Osoba sa ovom bolescu polako pocinje da zaboravlja. Kako se mozdana masa gubi osoba zaboravlja sve sto je vezano za njen zivot pa cak i clanove svoje porodice. Pored toga moze doci i do desorientacije, straha, problem sa govorom, promene raspolozenja, agresivnost... Ne postoje lekovi koji mogu da zaustave bolest ali postoje lekovi koji mogu da zausave simptome.

Parkinsonova bolest:

Parkinsonova bolest je neuropsihicki poremecaj. Ispoljava se na psihomotornom planu u vidu iscrpljenosti ( bez fizickih aktivnosti), ukocenost lica, depresijom i psiholoskim poremecajima.

Multipla skleroza:

(MS) je definirana kao neuroloska hronicna bolest koja dotice centralni nervni sistem.
Procitajte vise...


Opsesivno- kompulzivni poremecaj:

(OKP) je vrsta neuroze koji su karakterisani repetetivnim ponasanjima,  prisilnim radnjama i strahom koji je nerealan. Osoba objavlja radnje koje dozivljava kao tudje, nametnute i neprijatnea ali ako se usuprotivi tom porivu, strah, osecaj krivice i strepnja se intenziviraju.

Autizam:

Autizam ili poremecaj autisticnog spektra je neurolosko stanje koje dotice vise aspekata u razvoju deteta. Stanje dotice moc komunikacije, razgovor sa ostalima i odnos prema okolini.
Procitajte vise...

Cerebralna paraliza:

Cerebralna paraliza je stanje koje se manifestuje paralizom, inkoordinacijom pokreta i ostalim poremecajima motorike. Kod ovog stanja ne dolazi do poremecaja individualnosti.
Procitajte vise...



Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages