Anoreksija, gubitak apetita i nagli gubitak kilograma


Anoreksija je totalni gubitak apetita i nagli gubitak kilograma. Anoreksija je teski poremecaj koji se tesko leci i koji je u vecini emocionalne prirode.

Anoreksija je pretezno zenski poremecaj koji se javlja kod osoba izmedju 15. i 25. godina. Od 10 anoreksisticnih osoba 9. su osobe zenskog pola. Ovaj poremecaj je psiholoskog karaktera i jednom uocen mora se pothitno i ozbiljno leciti.

Tipovi anoreksije:

Postoje dva tipa anoreksije, odluciti o kom tipu se radi potrebno je posmatrati gestove osobe tokom i nakon jela.

Restriktivni oblik:

Restiktivni oblik anoreksije se uocava ako osoba ne jede puno, meri ono sto jede i izbegavaju sve ono sto goji. Restrektivni oblik anoreksije je vise prisutniji nego bulimicni oblik.

Bulimicni oblik:

To su vecinom osobe koje se plase da dodaju kilazu i nasilno povracaju iakojedu sasvim malo. Ponekad moze da se desi da se prejedu sto naravno odmah povrate.


Zbog cega anoreksija?

Ma bilo o kom tipu anoreksije se radi, rec je o psiholoskom stanju osobe i estimacija samog sebe. Osobe koje su anoreksicne gube svako poverenje u sebe i u svojim ocima su nista. Osoba zeli da kontrolise sve oko sebe pocevsi od svog tela. Svakim izgubljenim kilogmamom osoba sebe oseca pobednikom ali sa druge strane to je dovodi do unistenja pa u najtezim situacijama i do smrti zbog gladovanja.

ODRASLI

Kod odraslih anoreksija moze doci zbog jako velikog soka u zivotu. Smrt voljene osobe, razvod, gubitak posla... ali cak i simbolicnih dogadjaja kao na primer vencanje ili rodjenje prvog deteta... sve to moze da izazove anoreksiju.
U pocetku simptomi se ne primecuju ali kako se poremecaj povecava tako su i osecaji prema hrani vidljivi.

Simptomi anoreksije

Simptomi anoreksije su fizicki, psiholoski i samo ponasanje osobe. Prvi simptom je odbivanje hrane i strah od gojenja.
Sto se tice samih fizickih simptoma svaka osoba ne reaguje isto. Postoje nekoliko simptoma koji se mogu uociti kod vecinu anoreksicnih osoba ali ne moraju da budu iskazane kod neke druge osobe.

Psiholoski simptomi

Osoba se postepeno zatvara u sebe, stavlja crticu na sve sto joj je nekada dao zadovoljstvo, oseca se tuzno i depresija se polako pojavljuje.

Fizicki simptomi

- Osecaj hladnoce
- Nestanak menstrualnog ciklusa
- Opadanje kose
- Nokti koji su suvi i koji se lako lome
- Veliki krvni pritisak

Simptomi kod odraslih

- Poremecaj hormona, dugi nestanak menstrualnog ciklusa, poremecen sistem za varenje i stalni osecaj hladnoce
- Kod odraslih postoje i opasniji simptomi kao na primer pritisak koji je tesko dovesti na normali ili problemi sa srcem
- 40% osoba se izleci od ovog poremecaja

Dijagnostika

Jedino specijalista moze da uoci da li se radi o anoreksiji ili ne. Kada pricamo o anoreksiji postoje mentalna anoreksija koja se bazira na samu psihu coveka, potom ona je pracena i samom anoreksijom koja se bazira na hrani.

Specijalisti anoreksije su:

- Pedopsihijatar
- Psihoterapeut
- Pedijatar koji zna dobro da poveze probleme sa mentalnom anoreksijom


Lecenje anoreksije

Kod lecenja anoreksije najbitnije je da anoreksicna osoba shvati problem. Vecinu osoba ne vidi svoje stanje i misli da je sve u redu. Samo lecenje zavisi od nivoa ozbiljnosti anoreksije. Neke osobe su ospitovalizovane, neke dobijaju pomoc od psihoterapeuta dok neke od samog kucnog lekara.

Prvenstveno psihoterapeut ce porazgovarati sa obolelom osobom a pritom i sa njenom porodicom. potrebno je pronaci koren ovog ponasanja i pritom ga leciti. Porodica je najbitnija u tom trenutku kao i njena podrska.
Danas lek protiv anoreksije ne postoji jedina pomoc je jaka rec i pomoc psihijatra kao i okoline.

Sto je anoreksija jaca i sto se duze cekalo to je teze izlecenje.

Savet roditeljima

Ako primetite da je vase dete promenljivog raspolozenja, ne jede, stalno povraca posle jela i gubi na tezini a pritom ne zeli da prica i stalno se zatvara u sobi potrebno je da reagujete. Javite se vasem lekaru koji ce vas uputiti kod specijaliste 

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages