Paracetamol i virus? Da li je tacno?


Kao sto ste mogli i sami primetiti po socijalnim mrezama se siri informacija da je paracetamol zarazen virusom koji unistava ljudski organizam.

U ovom artiklu razjasnicemo i pojasnicemo ovu zabludu koja je dovela do toga da ljudi povernuju i vise ne konzumiraju lek koji sadrzi paracetamol.


Definicija paracetamola:

Pre nego sto se udubimo u samu temu ovog bloga, potrebno je prvenstveno da objasnimo sta je paracetamol.
Paracetamol ili njegov drugi naziv acetaminofen je hemisko jedinjenje koje se koristi kao alagetik ( smanjenje bolova) i antipiretik ( smanjenje groznice).
Paracetamol je prisutan u vidu kapsula ( tableta) koja treba da se koristi u normalnim preporucenim dozama protiv bolova, glavobolja i ostalih tegoba kao na primer temperature.

Definicija Macupo Virusa:

Macupo virus je virus koji izaziva Bolivijsku hemoragicnu groznicu. Sve je pocelo kada je virus napao glodare i potom mutirao sve dok nije dostigao do coveka. Kada covek dodje u kontak sa bolescu dolazi do pojave groznice gde je potrebno jako lecenje kao i totalna izolacija od stanovnistva.
Ovaj virus se pojavio u Boliviji po kojem je i dobio ime.



Virus i paracetamol: zasto ova informacija nije tacna

Virus kako bi se mnozio potreban mu je domacin, tacnije ljudske celije koje koristi kako bi kopirao svoj ADN i podelio na vise virusa.
Kada se paracetamol tablete izradjuju one prolaze kroz razlicite fabricke preradjevine u kojima virus ne moze izdrzati.
Naravno neki ce reci da ova vrsta virusa moze izdrzati dve nedelje bez domacina, naravno ali ne u u zatvorenoj sterilnoj sredini, kao sto je kutija tableta koja stoji ne dve nedelje vec dva meseca na polici apoteke ili u nekom skladistu.

NE VERUJTE!!!

U redu videli ste objavu preko socijalne mreze ali ko vam garantuje da je ta informacija tacna? Vas prijatelj zato sto je podelio? ko je potpisao tu objavu? Neki naucnik? Doktor?

Da li ste znali da paracetamol koriste i trudnice ( naravno sa savetom lekara) , to je jedini medicament koji im je dozvoljen, sto znaci da je siguran kao lek i nije na crnoj listi. Stavise da ima opasnosti ne bi se takva vest podelila preko facebooka i rekla " podelite sa vasom porodicom" vec bi ta vest bila uveliko prikaza na vestima i u novinama.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages