Skopija: Razliciti pregledi unutrasnjih organa

U ovom artiklu razjasnicemo razlicite preglede koji se zavrsavaju recima "skopija".



Da li vam se nekada desilo da Vam doktor predlozi da uradite pregled "skopiom"?
U nastavku objasnicu vam neke "skopske" preglede unutrasnjih organa kao i mogucnosti uzimanja isecaka istih.

Pre svega treba napomenuti da se skopija vrsi ili pod generalnom ili pod lokalnom anestezijom sve zavisi od godina, mesta i nacina na koji ce pregled biti izveden kao i da li ce biti ili ne uzimanje uzoraka za analizu.

Gastro-skopija

Gastroskopija je pregled koji ima mogucnost da izvrsi pregled unutrasnjeg dela zeludca dvanaestopalacnog creva i jednjaka. Doktor moze takodje prepisati analizu uzrocaka iz zeludca ako se radi o nekoj izraslini. 
Veecinom ovaj pregled se prepisuje osobama koje imaju bolove u zeludcu i utvrditi da se ne radi o ulcerima, takodje ovaj pregled moze biti prepisan ako pacijent uoci krv u stolici.

Ova vrsta pregleda se vrsi preko usta ili nosa i moze se sici navise do dvanaestopalacnog creva. Jedan ovakav pregled traje oko 5. minuta.

Rekto-skopija


Rektoskopija je bregled koji omogucava istrazivanje rektuma. Ovaj pregled se vrsi ondoskopom koji je dugacak izmedju 15-25cm.
Ovaj pregled se vrsi ako doktor oseti kvrzicu ili neku drugu izraslinu opipavanjem. Cilj ovog pregleda je da se ukloni ili potvrdi sumnja raka rektuma. Pomocu ondoskopa mogu se preuzeti i isecak koji ce biti analiziran. 

Ovaj pregled traje od 5-10 minuta.
Naravno ova vrsta pregleda se vrsi preko analnog otvora.

Pored ovog pregleda postoji i koloskopija, pregled koji se takodje vrsi preko analnog otvora kako bi se istrazio unutrasnji deo debelog i tankog creva. Ovaj pregled je takodje izveden sa ciljem sumnje na tumor ili neku drugu izraslinu. 

Da li pregled boli?

Ako se radi o generalnoj anesteziji ( gde spavate) necete osetiti nikakav bol, moguce je osetiti malu nezgodu nakon budjenja ali nije ucestalo. Ako se pak radi o lokalno ili regionalnoj anesteziji necete osetiti nista sem pritiska ili male nezgode ako se radi o pregledu preko usta ili nosa.

Verovatno se pitate da li je moguce imati nagone povracanja tokom pregleda?
Kada dobijete lokalnu anesteziju, ona blkira refleks nagona povracanja sto naravno nece dovesti do toga. potrebno je biti potpuno opusten tokom pregleda i imati poverenje u doktora koji vrsi pregled, naravno obavestiti ga o svakoj neudobnosti ako osetite jel je njegova obaveza da osigura pregled bez ijednog bola i jako lose nezgode.





Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages