Razvod zbog bolesti: Zajedno u dobu i u zlu?


Kada jedna osoba sazna za svoju bolest, prvo sto bi zelela je da dobije najvecu podrsku svog supruznika. Na dan vencanja, maticar sklapa ugovor izmedju supruznika da budu zajedno u dobru i u zlu, ali nazalost to se ne desava uvek tako.


Zene vise ostavljene nego muskarci
Prema istrazivanjima zene koje imaju zdravstvene probleme imaju vise mogucnosti da budu ostavljene od strane svojih supruznika nego muskarci od strane svoje supruge. Muskarci neznaju kako regovati emoconalno tokom ove teskog iskusenja, sto ih dovodi do depresije, agresivnosti i osecaj krivice. Kako naucnici nalazu njihov jedini nacin je da pitaju za razvod.



Brak je stavljen na probu
Svako od nas je barem jednom pomislio da ako nam se nesto desi da ce nas suprug ili supruga prvi biti pored nas i dati nam podrsku koja nam je potrebna.
Evropska komisija zdravlja je konstatovala da prvi razlog razvoda tokom bolesti je rak dojke kod zena. Zene koje su prosla istrazivanje iskazale su da se plase razvoda i reakciju svojih partnera, naravno ovo se ne desava kod svakog para, kod nekih bolest ih moze jos vise zbliziti i ne samo ucvrsiti njihovu vezu vec i dati potpunu podrsku u borbi protiv bolesti.

Zbog cega muskarci reaguju drugacije?
Hajde da se zapitamo o cemu razmisljaju devojcice dok su jos mlade? O braku, stvaranju porodice i deci dok muskarci o tome ne razmisljaju dok su maldji sto ih dovodi do dominacije. Oni su vise usmereni na svoj posao, karijeru. Ali ako stavimo bolest po strani zane mogu vise trpeti poroke i bolesti ali i brze zatraziti razvod braka.

Promena tokom bolesti
Svaki muskarac voli da vidi svoju zenu u najboljem svetlu. Nazalost kada se bolest nastani, zene nemaju volju za uradjivanjem i sredjenjem, kao ni za kuvanjem ili spremanju iznenadjenja, sto moze znatno promeniti ponasanje izmedju supruznika. Kako zene govore prvih mesec dana nakon saznanja za njihovu bolest, nemaju volju ni za intimne odose ali ni za nista drugo, sem potpune podrske njihovih partnera, sto dovodi do rasturanja braka i odlazak supruznika.

Pronasla srodnu dusu tokom lecenja
Ovom prilikom zeleo bih da podelim sa vama jednu malu pricicu koju mi je jedna osoba ispricala.
Naime nakon saznanja da je dobila rak, njen suprug joj vise nije bio podrska. Kada je pocela sa hemoterapijama njen muz ju je ostavio. U nevolji nasla je osobu koja joj je bila potrpuna podrska. Upoznala je srodnu osobu koja je bila pored nje u najtzeim trenucima. Osoba koja joj je dala nadu u zivot.

Sta kaze zakon?
Prema zakonu jedan bracni par moze se razvesti ako je suprug ili supruga svesna razvoda. Ako se jedan od supruznika nadje u komi ili u stanju u kome ne moze da da svoju dobrovoljnost o razvodu, te dve osobe ne mogu da se razvedu sve dok glavni sud ne odluci.
Stavise cak iako supruznik zeli da se razvede prvenstveno potrebno je videti da li je drugi supruznik tokom svoje bolesti spreman da ostane sam, sto znaci da li je u mogucnosti da se stara o samom sebi kao i da li ima potrebnu negu u protivnom sud moze da odbije razvod i stavi supruznika kao staraoca osobe. Naravno ako sud prihvati razvod, supruznik je u obavezi da se stara o supruzi sve dok se razvod ne objavi od strane suda.

Pages