Amniocenteza



Nakon uradjenog dubl testa vas ginekolog vam je preporučio da uradite amniocantezu? Šta je taj pregled i čemu služi?


Šta je amniocenteza 
Amniocenteza hje klinički pregled pomoću kojeg se more utvrditi da li fetus pari od genetičkih piremecaja. Izvodi se nakon uradjenig duble testa u kome rezultati pokazuju da ima rizik od trizomije ili neke druge anomalije. 
Amniocenteza je pregled koji u 95% slučajeva utvrdjuje zdravlje bebe i daje sliku o prisutnosti ili ne genetičkih problema.


Amniocenteza se vrsi nakon uradjenig dubl testa. Iako dubl test pokaže da ima rizik amniocenteza može ukloniti ili potvrditi taj rizik. 
Za sada je jedan od najpozdanijih testova pregleda ali istraživanja se sprovedu uhu i dalje kako bi se pronašli drugi načini koji mogu da unaprede pronalazak poremećaja genetike pomoću majčine krvi.

Kako se pregled vrsi
Amniocenteza je klinički zahvat po kome se uzima jedna mala količina plodove vode i šalje se na analizu. Doktor specijalista će vas ugodno smestiti na odgovorajajuci sto i dezinfikovati region gde će igla proći. Ovaj zahvat se radi pomoću ultrazvuka. Doktor će tacno utvrditi poziciju bebe i mesto gde treba da uzme uzorak. Specijalnom iglom koja je tanka, pričice kroz stomak i izvuci mali kolicnu plodove vode. Plodova voda će biti data na analizu. Pregled je bezbolan i komplikacije su samo 1%.
U tom danu trebali bi da odmarate i da ne radite nikakvu fizičku aktivnost a plodova voda će se obnoviti za nekih 4 sata.

Tokom tog dana preporučljivo je da se odmarate i da ne radite nikakve fizicke poslove.

Koje su komplikacije

Kompilacije nakon ovog pregleda su 1%. Ako osetite kontrakcije, bolove ili bilo koji vrstu nelagodnosti u stomaku pa čak i krvarenje, odmah se javite lekaru.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages