Testovi radjeni tokom trudnoće: dubl test i amniocenteza


Svi ste barem jednom čuli o dubl ili trible testu. Ovi testovi su radjeni tokom trudnoće kako bi se izračunao procenat mogucnosti da beba ima genetičke poremećaje, kao na primer trizomuju 13 ili 21.


Šta je duble test
Dubl test je test koji omogućava svakoj mami da sazna statistički kolike au šanse da njena beba ima genetičke poremećaje. 


Test je prikazan u vidu x:xx i daje statistiku  jednoj u koliko trudnica beba može razviti odredjen poremećaj. Radi primera ako se test uradi jednoj mami, i markeri u kojima se test ne pokazuje mogu statistički biti obradjeni i pokazati da beba ima mogucnosti za genetički poremećaj 1:5000, ovo znaci da tokom jednog porodjaja od svih 5000, 4999 beba se rodi normalno a samo jedna sa poremećajem. Sto se broj sve više smanjuje, mogucnosti za poremećajem su veće, tako da rezultat može biti i 1:79 ili 1:100. Ova statistika he radjena po parametrima koje su se susrele ostale porodilje zajedno sa vašim parametrima. 

Ko može da uradi dubl test
Duble test može uraditi svaka buduca majka. Iako test nije obavezan ponekad se desi da vam lično vas ginekolog preporuci da uradite test ako sumnja an neke faktore.

Naravno na ovaj test niko vas ne može naterati, vi ste sami koji odlučujete da li zelite da uradite test ili ne, dinekolog je tu samo da vas posavetuje i da vam preporuci. 
Danas ovaj test može da se uradi u vecini privatnih klinika ali od skoro u većim gradovima i po državnim klinikama.

Kako se vrsi pregled
Pregled uopšte nije opasan ni po majci ni po bebi u stomaku. Doktor ili medicinska sestra ce izvaditi krv majci i poslati u laboratoriju radi pretražuje markera koji su specifični genetičkim poremećajem. Pored toga ultrazvukom, doktor će pregledati bebu i biće dobro koncentrisan na njenu nosnu kost. Prema istraživanjima nosna kost se kasnije formira ali i drugačije ako se radi o genetičkoj anomaliji. 

Nakon uzimanja krvi u laboratoriji će se meriti dva markera: hCG i AFP (PAPP)
Pored svih ovih podataka, u laboratoriji će uzeti u obzir i vaše godine, vaše zdravstevno stanje kao i da li ste pušač ili ne.
Rezultati će biti poslati vašem ginekologu koji će zajedno sa vama odluciti dalji tok pregleda.

Rezultat je povećan šta će se desiti?
Ako u kom slučaju rezultat bude 1:200 ili niže, statistički beba ima rizik od genetičkih malformacija. Kako bi sa sigurnošću utvrdili ove podatke, doktor će vam preporučiti amniocantezu pregled koji ce utvrditi da li stvarno ima genetickog poremecaja kod bebe i koji je tip genetickog poremecaja.

Šta je amniocenteza?
Amniocenteza je klinički pregled u kome doktor pomoću ultrazvuka i igle uzima mali uzorak plodove vode. Kao sto znamo plodova voda služi da zaštiti bebu od spoljašnjih efekata ali i sadrzi puno informacija o samoj bebi. Pomoću plodove vode doktor može napraviti tablu zvanu kariotip i sa 95% sansi utvrditi da li beba ima genetičke poremećaje ili ne.

Šta će se desiti posle?
Nakon dobijanja svih rezultata, doktor će porazgovarati s vama i vašim suprugom i zajedno ćete se odluciti šta je najbolje. Ako se radi o malformaciji doktor vam može preporučiti prekid trudnice, ako je pak sve u redu nastavljacete sa pregledima pomoću ultrazvuka.


Želim da napomenem da nakon dubl testa, ako su rezultati loši ne mora odmah da znaci da beba ima problem. Dubl test je samo statistika. Potrebno je uraditi ostale preglede kako bi se ustanovila orava dijagnoza.

Pages