Igre za podsticanje razvoja fine motorike kod dece


Fina motorika podstice decu da budu sto vise samostalniji. Svako dete naravno uci tokom svog odrastanja, kao sto mozemo primetiti dete jede prsticima, zatim uci da drzi igracku u ruku, zatim zvrlja po svesci sve dok ne pocne lepo da pise. To je evolucija fine motorike.





Da li ste znali da fina motorika dolazi od strane roditelja, kao i na nacin na koji roditelji rade sa svojom decom. Kako bi je sto bolje podstekli potrebno je raditi sa detetom. Danas cu vam predstaviti nekoliko lakih igara koji sluze za razvijanje fine motorike.

Ucite ih da stvaraju:
Ova igra se zove uradi sam. Uzmite kartone ili jednu kartonsku kutiju i zajedno sa detetom napravite kucicu za njegove igracke. Pored toga sto ce dete razviti finu motoriku ravice i svoju mastu. Kako bi motorika bila sto bolje razvijena, ponudite detetu vise vrsta materijala: karton, papir, tkaninu. Budite pored njega dok gradi svoj dom i naravno pomognite mu.

Neka secka:
U nekim specijalnim prodavnicama mozete pronaci makazice za decu. Uzmite razlicite boje papira i seckajte ih zajedno. U pocetku ce dete seckati samo male komadice papira ali kako bude ucio kako se koriste makaze bice sto vise mastovitiji u seckanju papirica. Kako bi jos vise bio zainteresovan, nacrtajte liniju na papiru ( ili u obliku neke zivotinje) i neka je dete secka. Videcete bice presrecan.

Crtajte:
Dete ce vec poceti da crta dok je jos malo. U pocetku naravno to ce biti linije, tacke, krugovi nepravilnog oblika.... Svaki put kad dete trazi da crta dajte mu, ali naravno na papiru, ne po zidu. Neka crta. Dajte mu razlicite boje, i naravno koje mozete uciti zajedno. Pitajte ga: koja je ova boja? Ako nezna kazite mu i dajte sve od sebe da sto vise puta ponavljate dok ne nauci.
Kako se motorika bude razvijala dete ce poceti da crta cica glise... a ko zna mozda ima i talenat za crtanje. Kada dete pocne prvi ut da crta bilo bi lepo da pocne sa debelim bojicama, kako vreme bude micalo, menjajte bojice, dajte mu flomastere, kredu pa na kraj tanke bojice.

Vezbajte prstice:


Evo nekoliko vezbi koje mogu pomoci vasem detetu da vezba svoje prstice.

- Palcem neka proba da dodirne vrh svakog svog prsta, pocev od kaziprsta pa sve do malog prsta i obrnuto.
- Uzmite figaro i dajte detetu da ga vrti na stolu. Ako je dete poraslo neka umesto figraa proba da vrti novcic.
- Recite detetu da stavi saku na sto. Kada je to uradio recite mu da broji do pet i da zatvori pesnicu i zatim sao postavi palac na sto. Zatim zatvori pesnicu i stavi opet saku. Svakih pet sekundi neka menja redosled pesnica-palac, pesnica saka, pesnica- kaziprst, pesnica-saka....

Igracke tipa lego ili kockice:
Podrzite dete da sto vise koristi lego kockice ili ostale vrste kockica za izgradnju. Zajedno mozete izdgraditi najveci leko toranj, koji nece pasti, jednu veliku kulu ili napravite veliki sareni put po tepihu. Naravno pazite da dete ne stavlja u usta kockice.

Neka se sam oblaci, vi pomozite:
Kao sto ste mogli i primetiti deca pocinju sama da se oblace, narano treba ih pustiti i pomoci im ako im je pomoc potrebna. Sto se tice patika ili cipela deca u vecini slucajeva obace patike obrnuto. Kako bi znao koja patika ide na koju nogu napisite flomasterom unutar patike D (za desno) i L ( za levo). Bice presrecan kada bude uvideo da je sam obukao cipele. Ostaje samo da im objasnite kako se vezu pertle.

Postoje jos mnogo igara koje mogu da podsticu detetovu finu motoriku. Budite sto vise kreativni sa vasim detetom ali prvenstveno naucite da uzivate dok ucite zajedno. Naravno da i roditelji imaju pravo na igru iako su vec porasli.




Pages