Grčevi kod beba: Kad pupa zaboli

Plakanje kod beba je jedno sasvim normalno ponašanje, to je jedini način sa kojim beba može vršiti komunikaciju. Beba većinom place zato sto je gladna, žedna, zbog toga sto joj je pampers mokar ili jednostavno kako bih opustila samu sebe, da bebe mogu biti i nervozne. Neke bebe placu vise od ostalih, bez velikih razloga. Ljuljamo ih, mazimo, uvijemo u ćebence da im bude toplo, ne pomaze. Ako uklonimo sve stavke koje smetaju bebi, a pritom ona place, steže pesnice, savija se unapred sa nožicama prema stomaku, sa sigurnošću možemo zaključiti da ima grčeve.


ŠTA SU GRČEVI?

Pravi uzorak grčeva još uvek nije utvrdjen, iako prema nalazima 10 do 15 odsto beba se susreću sa tim neugodnim osećajem. Lekari sumnjanju da je glavni krivac za grčeve kod beba sistem za varenje, još preciznije deblo crevo. Debelo crevo tokom prvih meseca života nije razvijen kao kod deteta viših godina, broj enzima u crevima je u niskom rastu sto utiče na verenje hrane a I na samu probavu. Beba koja ima grčeve je u stvari zdrava beba kao i ona koja nema. Ako Vasa beba sisa normalno, ne povraća (normalno je ako bljucka), nema temperaturu i stolica je normalna a i pitom dobija regularno na tezini, nemate razloga za brigu.

ZAŠTO NASTAJU?

Kao sto sam rekao na samom početku pravi uzorak grčeva kod beba još uvek nije utvrdjen ali postoje predispozicije koje mogu dovesti do nastanka grčeva: – Ako beba sisa mama mora paziti na svoju ishranu (neke mame su zaključile da beba nema grčeve ako ne unosite mlečne proizvode u ishrani) – Ako se beba hrani na flašici proverite da li joj mleko u prahu koje koristite odgovara. – Neka istraživanja su zaključila da je bebin nervni sistem u razviću tako da je jako osetljiv na svetlo I buku, sto izaziva stimulacije.

SA KOLIKO POČINJU?

Grčevi kod beba počinju rano dve do tri nedelje posle porodjaja i mogu se javljati sve do trećeg ili četvrtog meseca. Najčešće pojave grčeva kod beba su posle dojenja ili u popodnevnim časovima.

KAKO POMOCI BEBI TOKOM KRIZE?

Pre svega treba se posavetovati sa Vašim pedijatrom, i ukloniti ostale medicinske probleme. Probajte da smirite bebu, proverite da nije gladna, žedna ili da joj pampers nije mokar. Ljuljajte je po kuci, pevušite joj pesmice, ili je provozajte kolima kako bi se uspavala. Kako bi ste joj ublažili grčeve masirajte njenu pupu mlakim baby uljem, kružnim pokretima, ili ugrejte pelenu i umotajte joj stomak. Neke bebe nadju mir ako ih mame prislone na svoje grudi i uviju ćebencetom, ipak mamino srce može umiriti svako pilence.
Savet
Znam da svaki roditelj pati kada čuje plac svoje bebe, kada su u pitanju grčevi, plač ne prestaje što može uzrokovati patnju medju roditeljima, jel ne znaju kako da olakšaju bebine grčeve. Iako su grčevi bolni i nezgodni bebama, sam grč ne ostavlja nikakvu posledicu u razvoju i ponašanju beba, ona ce nastaviti da napreduje i izrašće u srećno dete.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages